Nagyképűek

Idén 60 éves a Kanizsa Fotóklub. A tagok a kerek évfordulót jótékonysági kiállítással ünneplik, melynek megnyitója pénteken, a Tavaszi Művészeti Fesztivál első napján volt.
150×100 centiméteres fotók költöztek a következő pár hétre a HSMK Ősze András Galériájába. A klub tagjai emlékezetessé akarták tenni a 60. évfordulót, innen jött a szó szerint nagyszabású ötlet.

2016.03.11.-Kanizsa-Fotóklub-kiáll.megnyitó-Csoportkép-042016.03.11.Nagykanizsa-Fotoklub-kiáll._Photo-Olasz-Ági-06

A kiállított fotókat meg is lehet vásárolni – a bevételt a kanizsai fotósok az ‘Alapítvány a fogyatékosokért’ nevű szervezetnek ajánlják fel.
A kerek születésnapi évforduló alkalmából a városvezetés nevében Dénes Sándor polgármester gratulált a fotósoknak: „Egy fényképsorozat, egy alkotói közösség munkáinak bemutatása arra ad lehetőséget számunkra, hogy az alkotók és a világ kölcsönhatásában megragadott kapcsolatát szemlélhessük – hangsúlyozta beszédében. Ez alkalommal a Nagyképűek cím alá rendezve a 22 fotóművész alkotásait, amely külön rávilágít a személyesség és a fotóművészet különös egységére.”

2016.03.11.-Gyertyánági-István-Kanizsa-Fotóklub

2016.03.11.-Kiss-Nándor-Kanizsa-Fotóklub

Az április 5-ig látogatható kiállítást Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. Beszédében felidézte az 1956 szeptemberében megalakul klub történetét: „Amennyire egyes visszaemlékezésekből tudhatjuk, a klub alakuló tagsága elsősorban az akkori városi értelmiség köréből tevődött össze: orvosok, ügyvédek és pedagógusok hívták életre.

Az első évek a szervező munkával, a fotós szakmai ismeretek minél szélesebb körű elsajátításával teltek el. Kezdetben több helyszínen is működött a csoport, valószínű, hogy az első összejövetelek az akkori iparos köri klubban voltak. Az első fotókiállításokat a Városi Múzeum kiállítótermeiben rendezték meg.

2016.03.11.-Kotnyek-István-Kanizsa-Fotóklub

2016.03.11.-Kovács-Krisztián-Kanizsa-Fotóklub

A Hevesi Sándor Művelődési Központban 1976-tól, a jelenlegi épület átadása óta folytatják alkotó tevékenységüket. Úgy is mondhatom, hogy a klub élete 40 éve összeforrt az intézménnyel, hiszen saját művészeti közösségünkként tartjuk számon.

Az eltelt több mint fél évszázad során számtalan fotóművészeti tárlaton, fesztiválon mutatták be alkotásaikat. Felsorolni szinte lehetetlen azokat a nívós hazai és nemzetközi fotópályázatokat, amelyeken a Kanizsa Fotóklub tagjai sikerrel szerepeltek, minden alkalommal öregbítve városunk jó hírét a világban.

2016.03.11.-Melega-István-Kanizsa-Fotóklub

2016.03.11.-Molnár-Tibor_Kanizsa-Fotóklub

A Kanizsa Fotóklub és a Hevesi Sándor Művelődési Központ – több évtizede – közösen hirdeti meg kétévente az „Életünk” Országos Fotópályázatot, amelynek zsűrizett alkotásaiból színvonalas kiállítást láthat az érdeklődő közönség.

A tagok mindig nagy hangsúlyt fektettek a szakmai fejlődésre, megújulásra. Figyelemmel kísérték-kísérik a műszaki-technikai fejlődést. Már a kezdetektől jó partnerséget építettek ki az országban – sőt a határainkon túl – működő fotóklubokkal. Jelenleg is élő kapcsolatot tartanak a lendvai és a csáktornyai fotóklubbal. Több alkalommal szerveztek közös fotótúrákat, kiállításokat Nagykanizsán, Lendván és Csáktornyán.

2016.03.11.-Peterman-Károly-Kanizsa-Fotóklub

2016.03.11.-Varga-Szilárd-Kanizsa-Fotóklub

2016.03.11.-Zágon-László-Kanizsa-Fotóklub
A Kanizsa Fotóklub tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének.

Az alapítók közül, akik 60 éve létrehozták a klubot, sajnos jószerivel már szinte senkit nem köszönthetünk ezen az ünnepségen. Az egykori és jelenlegi vezetőknek ez alkalommal is megköszönöm, hogy ez a kiváló művészeti közösség ma is töretlenül működik.

A Kanizsa Fotóklub vezetői voltak: Rezsek György, Záhony Lajos, Zágon László, Kotnyek István. Közülük Zágon László és Kotnyek István ma is aktív tagok, akiket szeretettel köszöntök körünkben. Jelenleg ifj. Molnár György a vezető, akit úgyszintén üdvözlök.

2016.03.11.Nagykanizsa-Fotoklub-kiáll._Photo-Olasz-Ági-01

2016.03.11.Nagykanizsa-Fotoklub-kiáll._Photo-Olasz-Ági-052016.03.11.-Dr-Simán-László_Tengerszem

A mostani kállítók: Amfer Tamás, Balogh Krisztián, Födő Szilárd, Goór Gábor, Gyertyánági István, Horváth Valéria, Horváth Zoltán, Kovács Krisztián, Kéthelyi Júlia, Kiss Nándor, Kotnyek István, Lipódi László, Makrai Márton, Melega István, Molnár Tibor, Peterman Károly, Szabó-Simon Bernadett, dr. Simán László, Tollár Eszter, Török Tibor, Varga Szilárd és Zágon László.”
Forrás: Eifert János
Fotók: Kanizsa Fotóklub, Eifert János és Olasz Ági

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s