SOK „FALAT” SZERETET

Húsvét hétfőn lustán indult a nap. Késő este értem haza a jégkorongmérkőzésekről és éjszakába nyúlóan meg is írtam az ott látottakat. A napocska ugyan csábítóan sütött már a reggeli órákban is, de kellett egy kis idő, amíg összeszedtem magamat. Az utcára lépve minden olyan idilli volt, igazi ünnepi hangulat. Elegánsan öltözött emberek, hol sietősen, hol csak kényelmesen sétálva rótták az utcákat. Idegenek köszöntek egy fejbiccentéssel. Éreztem az ünnep hangulatát. Kellemes nap, gondolhattam magamban.

A valóságba először a villamosmegállóban zuhantam vissza, amikor odalépett hozzám egy csont sovány ember és csak pár forintot kért gyógyszerre. Páran kotorásztunk a zsebünkben aprót keresve, de a legtöbben a semmibe révedve utasították el a könyörgést. A kéregetőn látszott, hogy nem alkoholra szeretne pár forintot szerezni, hanem a szemében is jól látható betegségre.

K 1K 2

K 3K 4

Magam is a Blaha Lujza tér felé igyekeztem ételosztásra, s azt már előre lehetett tudni, hogy hasonló sorsok ezreivel fogok szembesülni. Mégis úgy gondoltam, hogy meg kell mutatni a lehető legtöbb embernek azt, hogy bizony van mélyszegénység, éhezés az országban.

K 5K 7

K 8Az eseményről az interneten kaptam tájékoztatást. Íme.

Az év első nagyszabású ételosztását Húsvétkor tartják a Krisna-hívők. Ez alkalommal is 1600 adag meleg étellel és több tonnatartós élelemmel várják a nehéz sorsú embereket a megszokott Blaha Lujza téri helyszínen. Az ünnepi megmozdulásokat azért övezi nagy népszerűség, mert a szervezők szándékosan az iskolai szünidőre, vagy hosszú hétvégékre tervezik azokat, hiszen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek étkeztetése ilyenkor még szűkösebb.

K 6K 9

A gyermekétkeztetés újraszabályozásával az idei évtől a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére a szünidő alatt az önkormányzatok kötelessége a napi főétkezés ingyenes biztosítása. Léteznek ugyanakkor olyan gyermekek, akik nem tartoznak a törvény által meghatározott kritériumok egyikébe sem (mert a szülő se nem álláskereső, se nem alacsony iskolai végzettségű), így nem jogosultak a kedvezmény igénybevételére, ellátásuk, életszínvonaluk azonban semmivel sem jobb hátrányos helyzetű társaikénál. A Blaha Lujza téri ellátás ezen gyermekek étkezését igyekszik támogatni, kiegészíteni.

K 10K 11

A tervek szerint a húsvéti osztáson húszféle élelmiszer köztük néhány krisna-völgyi termelésű biotermék (graham liszt, cukor, édességek, konzervek, kefir, sajtkrém, margarin, datolya, rizs, alma, banán), a gyerekeknek pedig húsvéti finomságok, Stühmer csokoládék, csokinyalóka, ropi, rágcsálnivaló, keksz és szőlőcukor, és ízletes meleg étel kerül majd kiosztásra. A menü: Lencsefőzelék, friss kenyér, epres indiai darapuding és gyógytea. A program önkéntesei nagy erőkkel dolgoznak a színvonalas kínálat előteremtésén. Ez komoly anyagi bázist, infrastruktúrát, személyi feltételeket és élelmiszerkészletet igényel. Az elmúlt években igen nagy segítséget jelentett ezek megvalósulásában a lakosság készséges hozzájárulása. Szép számmal kapott adományokat a szervezet magánszemélyektől és kisebb-nagyobb cégektől is, de említésre méltó a Magyar Élelmiszerbank kiemelkedő támogatása, ezúttal 16 raklap adománnyal segítik az akció megvalósulását.

K 13K 12

A rászoruló családoknak és kisnyugdíjasoknak az is segítséget jelenthet, hogy a programon jelen lesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője!

A húsvéti ételosztásban a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola számos hallgatója is önkénteskedik. Az Óbudán működő intézmény vaisnava jógamester és teológus szakirányon nyújt államilag akkreditált képzést. A vaisnava filozófia részét képezi a szociális érzékenység, a lelki gondozói gyakorlat, amely az embertársainknak nyújtott segítő tevékenységekben nyilvánul meg. A szegényélelmezés jó lehetőség erre, így a hallgatók, csatlakozva ehhez a nemes kezdeményezéshez, gyakorlatba ültethetik tanulmányaik szellemiségét.

Természetesen a rászorulók az év többi napján is számíthatnak támogatásra, hiszen az Ételt az Életért Program munkatársai a főváros 4 pontján, illetve vidéki kirendeltségeiken hétfőtől péntekig, egyes pontokon keddtől szombatig, ebédidőben osztanak meleg ételt. Az év során mintegy félmillió tál meleg ebéd és 60 tonna tartós élelem kerül a nélkülöző családok asztalára.

K 14K 15

K 17K 16

K 18Valóban tömeg fogadott, de a többség fegyelmezett sorokban várt sorára. Volt itt meleg étel, üdítő, cukor, rizs és ki tudja mennyi féle ajándék húsvétra. A várakozók között volt kicsi gyerek, jól öltözött középkorú, babakocsival fiatal anyuka és természetesen több batyut, az egész életét cipelő hajléktalan.

K 19K 20

K 21Rettentően fontosnak tartottam, hogy akik az osztásban segédkeztek, nem csupán az élelemmel okoztak örömet, hanem egy mosollyal, kedves szóval, ami oly ritkán jut a hétköznapokban. Az orvosi szolgáltatásnál büszkén mutatta egy fiatal pár, hogy bár sorba kellett állni, de végre vitaminhoz jutottak, ami a terhes asszonykának, amúgy nem nagyon adatik meg.

K 22K 23

Volt olyan, aki kijelentette, hogy őt bizony ne fényképezze senki, s találkozhattam olyan sérült emberrel is, aki azt mondta, hogy készülhet róla kép, máshol, más alkalommal, de itt nem. Természetesen akadtak önjelölt nyilatkozók is, akik elmesélték volna az egész életüket, nyomorúságukat.

K 24K 25

K 26 A legaranyosabbak a gyerekek voltak, akik kíváncsian nézték vissza a fényképezőgépeken a róluk készült felvételeket. A megkapott kincseknek talán ők örültek a legfelhőtlenebbül, míg a felnőttek kapucnit húzva, „elbújva” a világ elől próbáltak legalább ezen a napon jól lakni egy tál meleg étellel. Egy ember régi táskarádiója kíséretében talált helyet az étkezéshez, s végre átélte, hogy: „Jó ebédhez szólt a nóta.”

K 27K 28

Találtam egy olyan tisztességben megőszült úriembert is, aki látva, hogy fényképezem, mosolygott és azt mondta: „Ez van!”, majd megköszönte a meleg ételt és elvonult ebédelni. A tömeg, pedig csak egyre érkezett és azt hihettem, hogy a sornak soha nem lesz vége. Köszönet mindazoknak, akik az ünnepen adtak, mert adni jó!

K 29Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s