GUITAR MAN

-Volt olyan időszaka az életemnek, amikor hivatalból rengeteget jártam koncertekre. Nem volt ezzel baj, mert mindig is szerettem a jó zenét, elsősorban a rock műfaját. Természetes, hogy amikor tömegével ért a zenei dózis, egy idő után jelentkezett a telítettség érzése, s nem örültem felhőtlenül minden hívásnak.

 

Tomi 8-Egy barátom szólt, hogy Pécelre mégiscsak ki kellene látogatnom, mert készül ott valami, ami érdekelhet. Igazi „kocsma hangulat”, nem túl sok, de annál lelkesebb hallgatóság és a pódiumnak nevezett dobogón négy srác zenélt. A nevük, a kinézetük önmagában is érdekes volt. Jesse James és Bandája.

TomYJessyTomi 13

-Játszottak sok külföldi slágert, de ami a legjobban tetszett, az a saját szerzemények sora. Barátság lett a dologból és az első lemeznél még bábáskodhattam is egy kicsit. Figyeltem pályájukat, még azután is, amikor a zenekar tagjai már külön utakon jártak. Ünnepnapnak számított, ha egyszer-egyszer ismét közösen álltak színpadra.

Tomi 14Tomi 10

Kozma Tomit születésnapja alkalmából kerestem fel, s a beszélgetésből rengeteg dolog kiderült pályafutásából, életútjából.

-Emlékszel még az első gitárodra?

-A családban inkább a zongora volt a hangszer. Nagyapám zongorázott és az Országos Baptista Egyház  zenekarának volt a vezetője. Játszott kürtön is és zongorán is. Emlékszem, hogy gyerekként az ölébe ültetett és együtt zongoráztunk. Kicsi voltam még, de aztán eljött az az időszak, amikor, mint minden srác valahogy a középpontba akartam kerülni. Pont egy egyházi táborban voltunk, amikor a fiatal lelkész azzal kötötte le a figyelmét mindenkinek, hogy gitározott a társaságnak. Mivel érdekelt a dolog, mutatott nekem három-négy akkordot és így az első tanárom tulajdonképpen egy pap volt. Gyorsan tanultam és szinte az első alkalommal bejött, amit akartam. Körbeültek, figyeltek rám és persze a lányoknak is nagyon tetszett a dolog.

Tomi 3Tomi 11

-A folytatás?

-Kétségtelenül megtetszett a hangszer. A bátyámnak volt egy gitárja otthon, de mivel orgonista lett, hanyagolta a hangszert, amit én kisajátíthattam. A rádióban hallgattam a country dalokat és szó szerint „levettem” azt a pár dallamot, amit már el tudtam játszani. Szinte az egész slágerlistát le tudtam játszani. Hamar rájöttem, hogy az igazi kedvencek a legegyszerűbb dallamvilágra épülnek. Attól kezdve már tudatosan foglalkoztam a gitározással és minél több fogását igyekeztem elsajátítani.

Tomi 16Tomi 15

-Zenekarban gondolkodtál abban az időben?

-Azt gondolom, hogy nem akadt szerte az országban egyetlen iskola sem, ahol ne lett volna valamiféle zenekari kezdeményezés. Olyan gimnáziumba jártam, ahol angolul tanultunk elsősorban, amerikai tanárokkal. Amikor volt valamilyen iskolai ünnepség, összejöttek azok, akik játszottak hangszeren és egy kevés gyakorlás után indulhatott a fellépés. Az alakalmi fellépéseknek aztán lett folytatása és komoly próbákkal tanultuk a külföldi számokat. Én azért ekkor már szerezgettem dalokat és írtam szöveget is. Félévente akadt is egy-egy fellépésünk. Ez Pécelen volt a Ráday Pál gimnáziumban. Ekkor még nem volt elektromos gitárom, de kölcsön kaptam a hangszert még próbákra is. Nyaranta beálltam dolgozni, mert célom lett egy saját elektromos gitár megvétele. Édesapámék kiegészítették a keresetemet és az álomból valóság lett.

-Először komolyan a Felkai Mikinél tanultam. Ő volt az, aki letisztította a gitározási technikámról a „felesleget”. Aztán egy újsághirdetésben megtaláltam a Bikiniből kilépett Daczi Zsoltot, aki sajnos nincs már közöttünk és a gitártanulást nála folytattam. Közben keresgéltem magamat, de mindig abban találtam a legnagyobb örömöt, ha alkothattam a zenét, írhattam a dalokat. Nagyon visszahúzódó ember voltam, s amikor az akkori ritka fellépéseken színpadra állhattam, a hangszer valamiféle különleges biztonságot nyújtott. Szinte kapaszkodtam belé és ilyenkor éreztem is, hogy kinyílok a hangszer által.

-Az első komoly megvalósulás számomra a Jesse James és Bandája megalakulása volt. Találkoztam Frankyvel és az első pillanatban lehetett érezni, hogy kiválón tudunk egymás alá játszani. Akkor még Klón volt a neve a zenekarnak. Ő találta ki, hogy egy vadnyugati fazonnal kellene kiállnunk, mert az emberek számára a látvány is fontos. Leültünk egy cukrászdában 1995. január tizenötödikén. A zenéhez illően a névadó kicsit gonosz is volt, de nagyon szerethető fazon. Énekes nélkül voltunk és nekem eszembe jutott, hogy régebben már találtam egy srácot az előző zenekarhoz. Emlékszem, ültünk egy állomáson és besétált a képbe Axl Rose. Hihetetlen hasonlóság volt közöttük külsőben. Odaléptünk hozzá, s elkezdtünk beszélgetni. Kiderült, hogy menő kapus, soha nem énekelt, de lett hozzá kedve. Az akkori kísérlet aztán félbeszakadt, és amikor énekesben gondolkodtunk ismét a focipályán találtuk magunkat. Innentől kezdve aztán sínen volt a banda. Rettentő szép éveket tudtunk együtt zenélni, amelyből még ma is sikerül táplálkozni, amikor már mindenki valamilyen más formációban alkot.

Tomi 2-A Te utad merre vitt?

-Egy zenész ismerősöm részt vett egy országos zenei vetélkedő zenekarába és országos turnéban voltak állandóan. Viszont nem ért rá sokszor és ajánlott engem. Profi körülmények között tudtam zenélni. Volt még egy próbálkozás zenekarral. Ez volt a Candy Shop

-Nagy lépés volt, amikor bekerültél a Mobilmánia zenekarba?

-Feltétlenül. Először Rock Band volt a formáció, amelyből lett a Mobilmánia. Rengeteget köszönhetek annak, hogy nagy színpadon, sok ember előtt léptünk fel szinte folyamatosan. Egy hangszerboltban dolgoztam tíz évig, de ekkor munkát már nem tudtam vállalni és főfoglalkozású gitáros lettem.

 

SONY DSCTomi 9

  • -Mégis kiléptél….

    -Kialakult bennem, hogy saját a utamat szeretném járni. HALLERSPIRIT néven alakítottunk egy zenekart barátaimmal, amelynek rettentő előnye volt számomra, hogy az egésznek olyan családias volt a hangulata. Feleségemmel megkerestük azokat a zenészeket, akikkel el tudtuk képzelni a jövőt. Rengeteg vokál, letisztul hangzás, saját zenei világ. Country-rock, visszajött a kezdeti idők „szerelme”. Közben, azért mindig volt egy másik zenekarom, a Napvirág formáció, ahol esetenként ketten a feleségemmel, esetenként több taggal kiegészülve a gyerekeknek tudunk élményt nyújtani. Számunkra is csoda, ahogy a kicsik csillogó szemmel, tiszta nyitott szívvel fogadják a dalainkat.

  • Tomi 1Megtaláltad magad?

-Későn érő típus vagyok. Átléptem a negyvenesek korosztályába. A zenében most érkezett el számomra az érett kor. Nagyon jól érzem magam, abban, amit csinálhatok. Azért, időnként a Jesse James és Bandája is összejön egy kis örömzenélésre. Akit érdekel, április 15-én este, eljöhet Óbudára a Vasmacskába. Igazi örömzene lesz!

    • Tomi 4Szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s