JOZEF BANAS

Régebben úgy aludtam el, hogy kiesett a könyv a kezemből. Bevallom, ma már az elalvás egy televíziós műsor duruzsoló hangjára történik. Szerettem a jó könyveket, s ez ma sincs másképpen, csak az információ áradatban, ami szintén érdekel, nem nagyon van idő regények megfejtésébe belevágni. Olvasás szinten inkább maradtak a novellák.

B 1Különösen így van ez, ha meglátok egy olyan könyvet, ami ránézésre is négyszáz-ötszáz oldal fölött van. Nekem volt szerencsém először kézbe venni, közvetlenül a nyomdából, a „Lelkesedés Zónája” című regényt. Íróját még nem ismertem, csak hallottam róla, hogy Szlovákiában hihetetlen példányszámokat érnek el az ottani nyelven megjelent regények, amelyekből már annyi van, hogy mindkét kezemen is alig tudnám megszámolni.

B 5 Persze, hogy érdekelt, hogy ki is Jozef? Az ünnepi könyvbemutatón Párkányban aztán sikerült találkoznunk, s csak remélni tudom, hogy az a szimpátia, amit első pillanattól éreztem, kölcsönös. Meghívóm, a WELYA panzió, ez idáig nemigen foglalkozott hasonló történetekkel. Létrehoztak Párkányban egy olyan vendéglátó egységet, amely panziójával, éttermével megállná a helyét a nyugatabbra lévő országok bármelyikében. Tulajdonosai hihetetlenül érzékenyek a művészetek szinte minden részére. Támogatják a rocktól a festőművészetig az irodalmon keresztül, szinte minden ágát. Nem lepett, meg amikor előálltak a könyv magyarul való megjelenésének ötletével.

B 2Szívesen vállaltam szerepet akciójukban, s ez különösen így alakult, amikor megismerhettem az írót, Jozef Banast! Hihetetlen intelligencia, kiváló humor, egészen pontosan olyan ember, akire leginkább illik a világot teljes egészében befogadó jelző. Tökéletesen érti a magyar nyelvet, bár az író-olvasó találkozókon, azért tolmácsra szükség volt mondandójának lefordításához.

B 3B 4

A „Lelkesedés zónáját” nekem egy hét alatt sikerült elolvasnom. Kiváló regény, amely a fantáziára épül ugyan, de alapja a rendszerváltozás utáni időszak igazságát, igazságtalanságait vetíti olvasójának. Háromszor vezethettem Magyarországon egy-egy találkozót, s ezekhez hasonló sikerrel hasonló fórumokon még nemigen találkoztam.

Április 21-24-én rendezik meg a Millenárison a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ahol Szlovákia lesz a „sztárvendég”. Előre őrültem annak, hogy ismét adódik egy alkalom a Jozeffal való találkozásra, mint a legnépszerűbb íróval hazájában. A Szlovák Irodalmi Központ. azonban figyelmen kívül hagyta az író jelentkezését az eseményre. Szókimondása, vagy maga az irigység áll a dolog mögött, nem tudhatom. Sejtem, mindkét feltételezés igaz. Az azonban mégiscsak szégyen, hogy a hivatalos szervek nem támogatták az ügyet. A könyv mégis ott lesz a standokon, igaz nem főhelyen a nagyteremben, az a kiadónak köszönhető, aki az író számára mégiscsak bérelt egy helyet, biztosítva a bemutatkozást.

Ba 9Ismerve Banas népszerűségét, a könyv sikerét, nem csodálkoznék azon, hogy többen állnának sorban dedikálásért, mint  Szlovákia hivatalos standjánál. Mi ott leszünk!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s