Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók 2016 Középiskolások fotóművészeti pályázatának kiállítása Budapesten, a Kondor Béla Közösségi Ház galériájában

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-01

A Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozók a kerület legnagyobb, fiatalokat megmozgató művészeti eseménye, mely több száz kerületi gyermeket és diákot mozgat meg. A pályázatokon, versenyeken a kerületi résztvevőkön kívül sok budapesti és vidéki fiatal mérethette meg magát. A rendezvénysorozat – Képző- és iparművészeti kiállítás, Fotóművészeti pályázat és kiállítás, SZÍVDESSZERT- versmondó verseny, Színjátszó- és filmfesztivál, Tébláb Fesztivál, Alkotóműhely sorozat – az idei évben 3 hónapon keresztül, márciustól májusig zajlik. Most a fotóművészeti pályázat kiállítása látható a Kondor Béla Közösségi Ház galériájában, amelyet Eifert János fotóművész nyitott meg. A díjakat Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át.

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Badacsonyi-Csaba-díjazott-képei-előtt2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Bauer-Emese-díjazott-és-Eifert-János2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Chochol-Károly-díjat-ad-át2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Bauer-Emese-és-Eifert-János

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Eifert-díjat-ad-át_Ravasz-Balázs-felvételeA Kondor Béla Közösségi Ház kiemelt feladatának tekinti a művészeti nevelést, hagyományok ápolását, igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a művészi értékek közvetítésére, a tehetséggondozásra, a művészetet értő és befogadó közönség nevelésére is. 1992 óta viseli intézményünk a Pestszentlőrincen született Kondor Béla, posztumusz Kossuth-díjas képzőművész nevét, így a kondori szellemiség értékeinek közvetítésével bővült a vállalt feladataink sora. A kiállítás megszervezése már hagyománnyá, tizenhatodik éve rendezhettük meg a középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti kiállítását a kerületi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében. Az elmúlt évek során pályázatunk olyannyira népszerűvé vált, hogy az éves rendezvénytervünk kiemelt programja lett, egyre keresettebb a fővároson túl az ország különböző pontjaiban is.

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Fulmer-Juli-Gubacsi-Viktória-képei2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Gubacsi-Viktória-különdíjas

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-megnyitó-díjátadó-közönsége2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Nagy-Izabella-Réka-díjazott

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállításon-díjazott-felvétel-02(1)A verseny meghirdetésében, a tájékoztatásban, a versenyfelhívás megfogalmazásában, a zsűrizésben, értékelésben (háttérintézmény nélkül is) Varga Ferenc médiaművész segített, ő az a bizonyos egyik gazdája, motorja a rendezvénynek. Varga Ferenc szerint az immáron tizenhatodik alkalommal megrendezett Képző-, ipar- és fotóművészeti pályázat egyszerre teremt lehetőséget a középiskolás fiatalok számára a szélesebb nyilvánosság előtti megjelenésre, önértékelési képességeik elmélyítésére, szakmai felkészültségük fejlesztésére, mindezt olyan közegben, ahol egy új, minőségileg megváltozott szemléletmóddal gyarapodva tekinthetik át eddigi tevékenységüket. A közeg maga a Közösségi Ház kiállító tere, ahol számtalan különböző műfajú, tematikájú, kidolgozottságú, azonos korosztályba tartozó alkotó műveivel találkozhat a pályázó. Ebben a rendszerben találhatja meg helyét a középiskolás, művészi önkifejezés iránt fogékony ifjú, az őt felkészítő pedagógus, valamint az alkotót támogató szülő. Tanúságokat, elemzésre érdemes benyomásokat, következtetéseket szűrhet le a találkozóból, melyhez, remélhetőleg iránytűként használhatja a zsűri értékelését.

Másrészt szinergikus hatás érvényesül a „civil” látogató számára, hiszen egy olyan összképpel gazdagodva távozhat a kiállításokról, mely a több száz alkotáson keresztül egységbe foglalva mutatja be a kor legfogékonyabb korosztályának – a középiskolásoknak – útkereső, a hagyományokra támaszkodó, mégis friss szemmel környezetükre tekintő gondolatvilágát, nézőpontjait, igazodási pontjait – egyszóval alkotói attitűdjeit.

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Soós-Veronika-Szabó-Lili-Diána-Maller-Emese-képei2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Subicz-Réka-Natasa-Kassai-Viktória-Farkas-Krisztina-Magyar-Mirtill-képei

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Szabadi-Flóra-Bauer-Emese-képei(1)2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Szöllősi-Cira-Flóra-Valéria_Elveszett-szemek-sorozat

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Tar-Ágnes_Kamaszkor-sorozat-1-4(1)2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Varga-Zsófia-Nagy-Izabella-Badacsonyi-Csaba-képei

2016.04.12.-GYIMT-Fotókiállítás-Varga-Ferenc-és-külön-díjat-átadóA pályázatra beérkezett több száz munkából válogatott kiállítási anyag bírálatánál a zsűri figyelembe vette a technikai felkészültséget, a kompozíciós képességet, az anyaghasználatot, a dinamikus megjelenítést, vagy éppen a harmóniára törekvő megoldásokat, az egységes, gondolatközlő alkotói szándékot. Azonban mindezek mellett, és mindezen szempontok felett, az önálló, egyéni, őszinte, újszerű attitűdöt értékelte, mind a kiállításra, mind a díjazásra kerülő alkotásoknál. A bírálóbizottság az idei évben a következőképpen alakult: a fotó kategória zsűrijének elnöke Eifert János fotóművész és tagja Ravasz Balázs fotográfus.

Mindkét kategóriában kiemelkedő minőségű alkotásokat nyújtottak be azok a pályázók, akik sorozatban gondolkodtak. Ezek a narratív struktúrák közel állhatnak a fiatalok szemléletmódjához, általuk kipróbálhatnak olyan technikai megoldásokat, melyek egyidejű alkalmazása egy-egy elkülönült munkánál zsúfoltságot, zavart kelthet. Valószínűleg e kísérletező szempontok, valamint az elementáris közlési vágy játszhatnak szerepet abban, hogy sorozatok bukkannak fel egyre nagyobb számban mind a fotó-, mind a képző- és iparművészeti szekciókban.

A Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók kiterjedt rendezvénysorozatán azonban nem csak a képző-, ipar- és fotóművészet alkotói, hanem a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselői diákszínház és mozgókép előadásokon, népdal-néptánc találkozókon, versmondó versenyen, mutathatják be tudásukat, ismerhetik meg kortársaik produkcióit – ezzel erősítve a sokoldalú művészi önkifejezés fontosságát mind az alkotók, mind a közönség számára.

A Kondor Béla Közösségi Ház munkatársai szervezésében rendezett művészeti pályázatok népszerűsége töretlen, a kiállítások minősége méltó egy országos verseny színvonalához.

Ezek a rendezvények méltán hirdetik Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezetésének a művészetek, valamit az ifjúság iránti elkötelezettségét.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a HUNGART Vizuális Művészek Egyesülete is a rendezvény mellé állt, 2013-ban itt oszthattuk ki a MAOE elismerő oklevelek első példányait, amelyet azóta is felajánl az egyesület, Chochol Károly fotóművész nevét szeretném megemlíteni. Valamint mindazon munkatársamnak köszönöm a befektetett energiát, akik sajátjuknak tudhatják a rendezvényt.

Császár Bíró Lilla igazgató

Képek: A fotópályázat díjazott alkotásai, valamint Eifert János és Ravasz Balázs felvételei

A FOTÓMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT DÍJAZOTTJAI:

MAOE díjasok:

Tar Ágnes Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola, Budapest

Felkészítő tanár: Székely Júlia

Varga Zsófi a Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium,

Nagykőrös, felkészítő tanár: Sári Zoltán

Nagy Izabella Réka Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest

Felkészítő tanár: Rétfalvi Orsolya

Fődíjas:

Badacsonyi Csaba B.G.SZ.C. Magyar Hajózási Szakközépiskolája és Szakiskolája, Budapest

Felkészítő tanár: Somogyi Dóra

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata különdíjasa:

Szabadi Flóra B.K.SZ.C. Kézművesipari Szakképző Iskolája, Budapest

Felkészítő tanár: Drégely Imre

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közművelődési és Sport

Közalapítványa különdíjasa:

Gubacsi Viktória Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium,

Nagykőrös, felkészítő tanár: Sári Zoltán

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásáért

Közalapítvány különdíjasa:

Soós Veronika B.G.SZ.C. Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és

Kollégium, Budapest, felkészítő tanár: Gyomlai Imre

Kondor Béla Közösségi Ház különdíjasa:

Fulmer Juli II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest

Felkészítő tanár: Kovács Kitti

Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt, Városgazda Utánpótlás Akadémia különdíjasa:

Bauer Emese Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium,

Felkészítő tanár: Tóth László

Ravasz Autósiskola különdíjasa:

Szabó Lili Diána Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, Budapest

Felkészítő tanár: Tejeda Erika, Fritz-Mayer Nóra

Díjazottak:

Maller Emese II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest

Felkészítő tanár: Kovács Kitti

Szöllősi-Cira Flóra Valéria II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest

Felkészítő tanár: Kovács Kitti

Subicz Réka Natasa B.G.SZ.C. Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és

Kollégium, Budapest

Kassai Viktória Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest

Felkészítő tanár: Papp László

Farkas Krisztina B.G.SZ.C. Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium,

Budapest, felkészítő tanár: Titi Mária

Magyar Mirtill Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola, Budapest

Felkészítő tanár: Sárközi Antal

Gemenci Gitta Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium,

Felkészítő tanár: Tóth László

Díjazott tanár: Székely Júlia (Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola, Budapest)

Díjazott iskola: Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola, Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s