Elhúnyt Szipál Márton

Mély fájdalommal és gyásszal tudatjuk minden fotográfus kollégával és tanítvánnyal, hogy életének 92. évében meghalt Szipál Márton fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége. A fotóművészt április 26-án délután érte a halál otthonában. Gyászolja fia Szipál Péter Martin és barátai, kollégái és tanítványai, valamint az egész művésztársadalom.

Szipál-Márton-Cultiris-Galéria-Eifert-kiállításon-2010.11.16Szipál-Márton-a-Capa-Központban

Szipál-Márton_Sztárok-Sztárfotós-szemmelSzipál-Márton-portréiskola

Szipál-Martin-otthonábanSzipál Márton 1924-ben Szolnokon született, édesapja Szipál Márton Károly udvari fényképészmester volt. Debrecenben töltötte gyermekkorát és fiatalkorát, majd Budapesten telepedett le. A fotózást Münchenben tanulta, 1942-ben tett mestervizsgát. A második világháború alatt pilóta volt, később hadifogságba került. 1946-ban nyitotta meg első üzletét Debrecenben. 1953-ban tagja lett a Budapesti Fényképész Szövetkezetnek, 1954-ben alapító tagja a Debreceni Művészfényképészek Szövetségének, 1956-ban pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

Szipál-Márton-a-Capa-KözpontbanSzipál-Márton-Aleszja-Popova-Eifert-János-Dorottya-Café-2012.02.27.

Szipálék-apa-és-fia1956-ban emigrált, az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol keresett fotós lett belőle. Képeit ezt megelőzően kiküldte egy Münchenben megrendezett nemzetközi kiállításra, ahol 1000 dollárral honorálták műveit. Ezután Hollywood felé vette az irányt, s négy évtizeden keresztül fényképezett filmsztárokat, többek között John Wayne-t, Tommy Lee Jones-t, Leslie Nielsent, Tracy Nelsont, Charlene Tiltont, Margaux Hemingway-t, Timothy Huttont, Priscilla Presley-t illetve Kareem Abdul-Jabbart. 1997-ben tért vissza Magyarországra, azóta itt él, fotósújságok munkatársaként dolgozik és tanít. Több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. Munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.

Szipal_Martin_portre_workshopSzipál-beállít_Canjavec-Attila-felvétele

Szipál-Martin-egyik-legismertebb-felvétele-03Szipál-Martin-egyik-legismertebb-felvétele-04

Szipál-Martin-egyik-legismertebb-felvétele-01Szipál Márton „Sztárok sztárfotós szemmel” c. könyve a HANGA Kiadónál 2004-ben jelent meg, Riegl Brigitta közreműködésével. 180 oldalas könyv, portrékkal, kísérő interjúkkal, életrajzokkal. A képek főszereplői népszerű és ismert művészek, kisebb-nagyobb sztárok: Bódi Magdi, Eszenyi Enikő, Medveczky Ilona, Réz András, Staller Ilona, John Amos, Gábor Zsazsa, Hubert de Givenchy, Margaux Hemingway, Dennis Hopper, Maurice Jarre, Leslie Nielsen, Priscilla Presley, John Wayne – hogy csak néhányat említsek a negyvenből. Rajtuk keresztül rajzolódik ki a fotográfus portréja is, aki sokszor érdekesebb, színesebb egyéniségnek tűnik, mint maguk a sztárok. A sztárfotók szinte csak az ürügynek tűnnek, hogy egy igazi sztár-fotóst megismerhessünk.

Szipál-Martin-egyik-legismertebb-felvétele-06Szipál-Martin-könyvével

Szipál-Martin-egyik-legismertebb-felvétele-03Mitől jó egy Szipál-portré? Réz András teszi fel a kérdést a könyv bevezetőjében, és válaszol is rá: „Valószínűleg egy Szipál Márton készítette portré sem írható le a hozzávalókból. A megfejtés: maga a fotográfus. Még pontosabban fogalmazva a fotográfus és a modell közötti kontaktus.” Természetesen lehetne még részletezni a fotográfus szakmai-művészi titkait, aki a „felszabadulás” után fényképészműtermet nyitott Debrecenben, majd 1956-ban elindult a nagyvilágba, hogy „megcsinálja a szerencséjét”. Rövid ideig Bécsben dolgozott, majd megnyert egy nürnbergi fotópályázatot. Ebben az évben az angol fotográfus évkönyvbe is bekerült – a legtöbbet kiállított és díjazott fényképészek közé. Aztán Amerika, Los Angeles következett. Tíz évig portré, sztárfotó, divat, megrendelések különböző magazinoknak, utazások, sikerek. „Mindent megkaptam az élettől, – mondja könyvének „pálya-kép” fejezetében – amit csak egy ember kívánhat. Ötször nősültem és az összes feleségem a barátom maradt. Született egy fiam – ő is a családi hagyományokat folytatja. Rolls-Royce-szal jártam, gyönyörű lakásom volt. Ahogy teltek az évek, változott minden körülöttem, hazavágytam. Barátaim is noszogattak: most kell Magyarországon élni, új lehetőségek vannak, pezseg az élet! Próbáljam meg Budapesten folytatni, így hát 1997-ben hazatelepültem. Most idehaza élek, nagyon népszerű lettem, ami borzasztó jó érzés. Rájöttem – most, öreg fejjel -, hogy a pénz nem számít. Az a fontos, milyen barátaid vannak. NAGYON JÓL VAGYOK!”

Szipál-Martin-tanítványai-körében-műterembenEifert János

There is one comment

  1. Szendrei Tibor

    Információ híján nem vehettünk részt a temetésen. Egy szál virággal lerónánk tiszteletünk. Hol tehetnék meg?Valamelyik fotóstárs tudna segíteni?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s