SZERELME A TÁNC

Még soha nem fordult velem elő, hogy fotóspróbára úgy mentem a Bethlen Téri Színházba, hogy igazából nem „élesítettem” a fényképezőgépemet. A képek készítését ráhagytam egy nálamnál sokkal szakavatottabb művészre, Huisz István barátomra.

_MG_7272_MG_7298

Érdekelt a Metamorfózis, mint előadás, de sokkal jobban izgatott annak előadója, Horváth Adrienn. Igyekszem bemutatni a Nagylátószög olvasóinak időről-időre érdekes embereket, s Adrienn az előzetes képek, videó alapján feltétlenül közéjük tartozott.

_MG_7314_MG_7320

_MG_7370A darab egy az őrület határán lévő ember személyiségváltozásait kutatja. A harminc percesre tervezett szóló olyan horror és thriller filmekből táplálkozik, mint Stanley Kubrick Ragyogás vagy Lars von Trier Antikrisztus című filmje. A szóló egy különös térben játszódik, ahol rövid epizódok láncolata húz erős kontrasztot a megjelenített karakterkülönböző realitásai közé. A darab célja nem a teljes megértés, hanem az egymást átfedő realitások metszetén keresztül az átalakulások tettenérése.

_MG_7420_MG_7434

Végtelenül precízen kimunkált mozdulatok, kiváló színészi játék az, amit láthattam. Pár perccel a fotós próba után, egy nappal a bemutató előtt sikerült beszélgetni a művésszel.

– Mikor volt az a pillanat az életedben, amikor először érintett meg a tánc?

– Már négyéves korom óta elválaszthatatlan kapcsolat lett köztem és a tánc között. Szerettem versenyekre járni és mivel mozgásigényem többszöröse volt az átlagos gyermekeknek, szüleim jobbnak látták, ha e felé orientálnak.

 

_MG_7447_MG_7437

– A mostani bemutatóban az a különleges, hogy egyedül vagy színpadon. Mennyire tudsz improvizálni?

– A tempók a dinamikák tőlem függnek. Kötött az anyag, Halász Gábor koreográfus munkája.

– Harminc perc intenzív előadáshoz, kondíció kell. Hogyan készülsz erre?

– Minden darab külön felkészülést igényel. Ahogy közeledik az előadás, úgy egyre többször csináljuk meg elejétől a végéig a táncot. Azt is meg kell tanulni, hogy a saját energiát miként osszuk be, hogy az első perctől az utolsóig a maximumot tudjuk nyújtani.

_MG_7480_MG_7488-2

_MG_7495– Szerencsére sokat járok hasonló előadásra. Milyen ma Magyarországon táncművésznek lenni?

– Én nem tudnám elképzelni, hogy bármi mást csináljak. Szerintem ez a legjobb szakma a világon. Ha az ember nem szerelmes ebbe, akkor máshol van a helye.

– Vannak olyan előadók, akik meglett koruk ellenére még színpadon tudnak lenni. Azért, azon el kell gondolkodni Neked is, hogy egyszer a játékot abba kell hagyni.

– A tanítás érdekel. Ez, egy új dolog, de kötődik a tánchoz és nekem ez a legfontosabb.

_MG_7581Adrienn a Közép Európa Táncszínház tagja. A K-Arcok című sorozat ebben az évadban indult útjára, ahol az együttes összes táncosára készül egy-egy szóló előadás. A negyedik ilyen darab jutott Horváth Adriennek, s szerencsés az, aki eljut a 29-i bemutatóra.

Riport: Koncz Dezső

Fotó: Huisz István

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s