BLAHÁTÓL LOUISIANA VÉGÁLLOMÁSIG

Megrögzött koncertre járó vagyok évek, lassan évtizedek óta. Keresem a kiemelkedő bulikat, legyen az zárt térben vagy szabad ég alatt. Azt is megállapítottam magamról, hogy túlságosan is „begyepesedett öreg rockerként” szemléltem a világot az utóbbi időben. Talán, ez nem is csoda, hiszen ott voltam egy ZZ Top őrületen, de átélhettem az Iron Maiden dübörgését, a Uriah Heep varázslatát. A hazai mezőnyt tekintve, pedig leragadni látszottam a Bikininél, a Karthágónál, Omegánál.

B 1B 2

B 3 Mivel, szeretem a jó zenét, mindig figyeltem a hazai tehetségeket, a friss hangokat, akik nem a nagy generációhoz tartoztak. Ismerve a műfaj sok-sok rejtélyét, azt is tudtam, hogy a feltörekvő együtteseknek sokkal nehezebb dolga van a sztárság felé vezető úton, mint a nagy elődöknek. Felfedeztem magamnak sokakat, mint a Magashegyi Undergroundot, Ivan and the Parazolt vagy az Intim Torna Illegált és sorolhatnám a többieket, akiknek a koncertjein hasonló érzések szakadtak fel belőlem, mint az elején emlegetett sztárok megmozdulásain.

B 5B 4

B 6Tudatosan kezdtem keresni a „gyémántokat”, mert az tudnunk kell, hogy zenei tehetségek terén nagyhatalom vagyunk. Először a Blahalouisiana néven akadtam fel a kutatás közben. Ismerőseimtől egyre többet hallottam, hogy Őket meg kell hallgatni. Természetesen a világhálón megkerestem a fiatalokat, s valóban a figyelem, az érdeklődés azonnal “gyökeret vert” bennem. Az első gitárhangok után tudtam, hogy történet van! Amikor, pedig meghallottam Barbara tökéletesen tiszta hangját, már azt kerestem, hogy hol láthatom élőben zenélni a Blahalouisianat.

B 9B 8

B 7Ez is eljött! A színpadra lépés előtt beszélgetni is tudtam egy rövid ideig Schoblocher Barbarával  és Jancsó Gáborral.

– Kiváló zenekar vagytok. Hogyan találtatok egymásra?

– Székesfehérváron a Kodolányi Jazz Tanszakán ismertem meg 2011. szeptemberében Jancsó Gábort. Ők, akkor egy Jacked nevű formációban zenéltek együtt. – válaszolt először Barbara.- Sokat beszélgettünk, megvolt a közös “hang” s ettől jegyezhető a megalakulás.

-Miért angolul szólaltak meg az első dalok?

-Egyszerű a válasz. – mondta Gábor. – A zene, amit játszunk, anyanyelvében angol. Muzikálisabban tudtuk a gondolatokat kifejezni. Ettől függetlenül ott volt mindannyiunk fejében, hogy kellenek a hazai közönségnek a magyar nyelven íródott számok is. Az „Első reggelen” volt, amire mindannyian rábólintottunk, hogy ez mehet.

 

B 10-Mi a menete a dalok megalkotásának?

-Teljesen közös a kidolgozás. – mesélte Barbara. – Mindenki belerak magából valamit, de az alapokat Jancsó Gábor hozza.

B 12B 11

-A névválasztás is kimondottan egyedi. Ki az ötletgazda?

– Sokat agyaltunk, mert mindent meghatároz az indulásnál, egy zenekar névválasztása. – kezdte Gábor. – Meg tudod-e jegyezni azonnal, szimpatikus vagy sem? A Blaha Lujza tér környékén íródtak ez első dalok, amikből már éreztük, hogy ebből lehet valami. Ezen kívül, pedig nagyon szerettük azokat a dalszerzőket, azt a zenei világot, ami Louisiana sajátja.

-Barbara, hogyan tudtad, egyetlen hölgyként kiharcolni zenekaron belül a helyedet?

-Azt gondolom, hogy elég jól kordában tudom Őket tartani és van még egy csodálatos vokalista lányunk is, de azért nem szeretném, ha úgy éreznék, hogy kalitkába vannak zárva. Nagyon együtt van a zenekar és ez nagyon nagy erő.

B 13

B 16B 14

B 15B 18

B 20A színpad előtt közben a szépszámú közönség egyre türelmetlenebbül várta kedvenceit, így a beszélgetést be kellett rekesztenünk. Indult a buli. Úgy szólalt meg a BLAHALOUSIANA, ahogyan azt gondoltam. Tökéletesen. Barbara mezítláb énekelte sorban a dalaikat, s azonnal megértettem, hogy miért pont Ők a jelöltek az év felfedezettje címre. Én, ekkor fedeztem fel magamnak a végtelenül szimpatikus társaságot. Keresni fogom az alkalmat, ahol ismét átélhetem azt az élményt, amit az első BLAHALOUISIANA koncert jelentett. A nyár folyamán szerencsére lesz rá alkalmam bőven, mert szinte minden fesztivál színpadján megfordulnak, s aki még nem „kóstolt bele” zenei világukba, ne hagyja ki!

B 22B 21

B 23B 25

B 24

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s