OTTHONRA TALÁLT A ROCKZENE

Egy barátom, még évekkel ezelőtt azt mondta, hogy a rock örök és azóta pólókon, táblákon felírva találkoztam több százszor a jelszóval. Közben hallgattam a műfaj képviselőit, akik jó tízenéve megkondították a vészharangokat. A rádiók nem játszották a dalokat, pedig, ha valaki ellátogat bármelyik koncertre, láthatta, hogy a rock tömegeket vonz.  A szelektorok valahogy ezt a tényt nem érzékelték, vagy nem akarták!

R 5R 6

 A huszonnegyedik óra után, megszállott zenész barátaim által megálmodott módon megszólalt egy olyan rádió, amely lehetőséget teremt a mellőzött műfaj képviselői számára. Éljen a Rock!

Cseppet nem csodálkoztam azon, hogy elindult a Rádió Rock 95.8.  Vörös István és Németh Gábor tulajdonosi felügyelete mellett. Tudtam, hogy ez a két ember szinte megszállottan harcol azért, hogy a műfaj helyet kapjon az éterben.

R 4R 3

Beszélgetésünk helyszíne a vadonatúj stúdió volt, mely otthonos és hihetetlenül modern.

Azon kívül, hogy tudtam a tervekről, első kérdésem mégis az volt, hogy mi volt az indító lökés.

-Három és fél évvel ezelőtt volt a Hangfoglalás, amelyen megjelentek a kereskedelmi és közszolgálati rádiók szerkesztői, programigazgatói, vezetői, akik a saját szemszögükből mutatták be a rádiók helyzetét. A hallgatóság tömött soraiban zenészek ültek, akik hangos morajjal, beszólásokkal nemtetszésüket fejezték ki a hallottakkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a rock műfaját senki sem játssza mindenféle üzleti megfontolások miatt. Vörös Pisti felszólalásában keményen megfogalmazta véleményét. Link:(https://www.youtube.com/watch?v=pXwrdrJBafo) Az ominózus beszéd után született egy döntés, hogy kell egy rádió, ahol szól a rock!

R 1-Három kemény év munkájának gyümölcse, hogy elindulhatott ez a rádió a mi elképzeléseinknek megfelelően. – mesélte Németh Gábor.

-Vörös István – énekes, gitáros, dalszerző mai napig alkot, koncertezik.      Hogyan, miként fér meg a rádiós munkával összhangban a művészi alkotó munka és a koncertezés?

-Napközben, a rádió finomhangolása a fontos feladat. Délután, este próba a zenekarral, hétvégén fellépések. Időt kell most is szakítani, hogy új dalok szülessenek, ha van mondanivaló és ahhoz új zenei ötlet, de akkor már jön a dolog magától.

R 2-Zenészként vagytok tulajdonosai a Rádió Rocknak, amely több tízezer embert ért el már az első napok után. Mennyire szóltok bele a szerkesztésbe?

-Alapkoncepció az volt, hogy Driving Rock „autós rock” szóljon napközben – fogyasztható rockzene -, hogy a munkahelyeken, otthon az érzőbb szívű hölgyek és urak is tökéletesen megkapják a zenei ízlésűknek megfelelő kínálatot. Más rádiók által nem játszott dalok csendülnek itt fel folyamatosan.  Este pedig jöhet a szigorúbb metál. Valószínű, hogy ez sikeres koncepció lett, mert büszkén jelenthetem ki, hogy az egyik leghallgatottabb média lettünk egy-két nap alatt a foghatósági határokon belül mondta el Pisti.

R 8R 7

-Gábor. Tőled azt kérdezném, hogy a mellőzött rockerek mellett, mennyire feladatotok fiatal tehetségek felfedezése?

-Nem kivételezünk senkivel. A lényeg az, hogy rock legyen és természetesen az a minőség, amelyet egy ilyen adó megkíván. Szerencsére tehetséges előadókból, formációkból nincs hiány. A folyamatos sugárzás meg is kívánja, hogy szolgáljunk időről-időre friss zenékkel. Azoknak az előadóknak van szüksége erre a rádióra, akik tehetségesek, kiváló muzsikusok, de kimaradtak a médiákban való megjelenésből. Nyolcvanegy százalék magyar zene van. Nem is tudnánk senki kihagyni.

-Van egy emlékem – folytatta Vörös István –, hogy amikor véletlenül behívtak egy kereskedelmi rádióba egy egész órás beszélgetésre, mert érdekelte őket, hogy ki vagyok, egyetlen dalt sem tudtak tőlem lejátszani, mert nem voltam a szelektorban. Nálunk ilyen nem fordulhat elő.

R 9-Bepillanthattam a stúdióba és a sarokban láttam keverőt, hangszereket. Csak nem lesz élő megszólalás?

-De bizony! – válaszolt Gábor. – A Tankcsapda, az Edda is fellépet a nyitó napon a stúdióban. Nagy Feró a Rock bográcsban különböző zenekarokból érkező zenészekkel 1 óra alatt „főz meg” különböző stílusú dalokból igazi rock slágert, amit helyben tálalnak is. Link: (https://www.facebook.com/radiorockmagyarorszag/?fref=ts) Máshol ilyen nem létezik csak a Rádió Rock 95.8 FM-en! Ezek a fiúk ugyanis nem jönnek zavarba attól, hogy élőben kell játszani.

-Ahhoz, hogy valakik elindítsanak egy ilyen rádiót, kell egy profi gárda. Miként verbuválódott a csapat?

-Kerestünk tapasztalt rádiósokat, mert elengedhetetlen a tudás és a magas színvonal. Nagyon nagy kedvel vállalták műsorvezetőink, szerkesztőink a feladatot, mert a célban mindannyian egyet tudtunk érteni. A műszaki gárda is a legújabb technikát építette be a stúdióba profi módon. A hangulat kimondottan családias és ez rettentően fontos. Aki, eddig bejött hozzánk, ugyanezt érzi és szívesen fog visszatérni a stúdióba.

R 11R 10

Amint, azt megtudtam, most még zajlik a csiszolás, a műsorok végleges formátumba öntése. Alakul még a rádió külsőségekben is, de a tartalom a legfontosabb.

  Remélhetőleg egyre többen hangolnak a Rádió Rock FM 95.8-ra. Magam részéről csak annyit tudok hozzá tenni, hogy: VÉGRE! Nagyon drukkolunk ahhoz, hogy a legsikeresebb rádió legyen az éterben a ROCK NAGYKÖVETE.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s