VERSENYZETT AZ „ORSZÁG”

Nem egyszerű olyan dologról írni, amelyben az ember erősen érintett.  A 32. Koncz Dezső Országos Tanulmányi Verseny ilyen volt május utolsó hétvégéjén. A névadó Édesapám volt, s az emlékek ilyenkor még elevenebben törnek felszínre a múltból. Olyan helyen nőttem fel, ahol a gyógypedagógia természetes közeg volt egy gyönyörű intézményben, Csobánkán. Annyira gyerekközpontú gondolkodást, talán az óta sem tapasztaltam, mint ami ott volt érezhető, minden nap, minden percében.

Hmvhely (1)Hmvhely (2)

Hmvhely (3)Édesapám, igazgatóként is képes volt órákat eltölteni a gyerekek között, megbeszélve minden problémájukat, meghallgatva a panaszokat, amiből azonban az ideális környezet miatt alig akadt igazán komoly. Nem volt olyan este, hogy ne járta volna végig a lefekvés időszakában a hálókat. Pontosan nem emlékszem, de négyszáz körüli gyerek létszámból, mindenkiről tudott szinte mindent. Huszonnégy órában volt pedagógus, s biztosan élvezte, hogy gyerek, felnőtt, egyaránt szerette a hatalmas intézetben.

Hmvhely (5)Hmvhely (4)

Hmvhely (6)Nagyon aktívan vett részt a gyógypedagógia országos vezetésében. Csobánka ideális helyszínnek bizonyult szakmai összejövetelekre, külföldi kollégák fogadására. Csodájára jártak az ottani oktatásnak. Valószínű, hogy korai halála után az Országos Tanulmányi Versenyt, ezek miatt nevezték el róla.

Hmvhely (7)Hmvhely (8)

Hmvhely (9)Hmvhely (10)

Hmvhely (11)Már a harminckettedik! A területi versengések után tizennégy csapat jutott el Hódmezővásárhelyre. Kitűnő választás volt a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kiválasztása az idei verseny lebonyolítására.

K 2K 1

K 3Tisztelet minden hódmezővásárhelyi kollégának, akik hatalmas területen, szinte az egész megyében, egyszerűnek nem mondható feladataik mellett, érezhetően „odatették” a szívüket, lelküket, hogy az ország minden szegletéből érkező gyerekek és kísérőik, otthon érezzék magukat.

K 6K 5

K 7Versenyeztek a csapatok az állomásokon, ahol sütöttek, vasaltak, cipőt tisztítottak és számot adtak elméleti tudásukból is, de a helyezéseknél sokkal fontosabb volt a jó kedv, a kitűnő hangulat.

K 8K 9

Zomba nyert, de nyert mindenki a két napon rengeteg élményt, barátot szerezve, s úgy térhetett haza, hogy jó volt Hódmezővásárhelyen lenni.

Fotó: Talmácsi György

Szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s