Újra a jazzé volt a főszerep Bánkon

XII. Louis Armstrong Jazzfesztivál, 2016. június 24-26.2016.06.24.-Bánki-Jazzfesztivál_Dezron-Douglas-jazzbőgős2016.06.24.-Willie-Pickens-Oscar-Peterson-szobránál2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Alvin-Queen

Idén már 12. alkalommal került megrendezésre a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál június utolsó hétvégéjén – ahogy Rókusfalvy Pál, a fesztivál házigazdája fogalmazott: „tizenkettő, de nem tucat”.
Ez a mondat tökéletesen jellemzi a fesztivál különlegességét: az ország egyik legrangosabb, nemzetközi jazzfesztiválja ismét bővelkedett a világhírű művészekben, akik a világ minden tájáról gyűltek össze erre a három napos jazz ünnepre.

2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-032016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-04

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Dan-Nimmer-TrioA vízi színpadi jazzkoncerteken túl idén is számos érdekességgel várták az érdeklődőket. A Tó Wellness Hotelben található Louis Armstrong szobornál ingyenes meglepetéskoncerttel, jam sessionnel készültek, a pénteki napon avatták a Bánki-tó partján Oscar Peterson emlékszobrát, és idén is a már hagyománnyá váló templomi gospel koncerttel zárult a fesztivál, ezúttal a Váci Székesegyházban.

2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert_Csík-Gusztáv-és-Reggie-Johnson2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-05

2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert_Joanne-Bell-énekelA hétvége Oscar Peterson jegyében telt, a zenészek és közönség együtt emlékezett és tisztelgett a nagyszerű zongoraművész előtt, és a pénteki napon felavatták a Bánki-tó partján Oscar Peterson szobrát. Így már 3 jazz legenda szobrával találkozhatnak a tó körül a jazzbarátok: Louis Armstrong szobra a Tó Wellness Hotel kertjében, Joe Murányi szobra a víziszínpadnál és Oscar Petersoné a tóparti sétányon.
A hétvége folyamán nagyszerű művészekkel találkozhattunk, már akkor is, ha csak egy rövid sétát tettünk a tó körül – a Bánki-tó partját egész hétvégére átszőtte a jazz és a zene szeretete.
A pénteki napon a koncerteket Csík Gusztáv Trioja nyitotta, kiegészülve Scott Hamiltonnal, illetve Joan Faulkner és Peggi Blu amerikai énekesnőkkel, őket követte a színpadon a Dan Nimmer Trio, akik idén magukkal hozták Paul Nedzelát, a Lincoln Jazz Orchestra bariton szaxofonosát, sőt Scott Hamilton is betársult hozzájuk néhány szám erejéig. Az estét a Hammond-orgonista Joey DeFrancesco triója zárta.

2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert-közönsége-072016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert-01

2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert-közönsége-08Szombaton ismét fergeteges koncertekkel folytatódott a jazz-ünnep. A Tó Wellness Hotel kertjében délután a Farkas Gábriel and His Band adott remek koncertet, Garay Attilára emlékezve. Este pedig ismét a jazz világ krémje vette birtokába a víziszínpadot: Marian Petrescu Trio, a Bratislava Hot Serenaders, végül a Budapest Jazz Orchestra, Mark Nightingale és Joan Faulkner koncertje zárta a sort. A záró koncert nagy meglepetése volt, hogy Marian Petrescu is becsatlakozott a big bandhez!
Mindkét este igazi örömzenélés zárta a programot a Tó Wellness Hotel Swing Jazz Éttermében, hajnalig tartó jam session keretében.
A fesztivált szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány az eddigi hagyományaihoz hűen idén is két Louis Armstrong emlékdíjat adott át a hétvége folyamán.

2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert-végén2016.06.26.-Váci-Székesegyház-Gospel-koncert-közönsége-09

Az első díjat a fesztivált kiemelt sztárvendége, Willie Pickens vehette át. Willie Pickens zongoraművész neve egybeforr a 20. század legnevesebb jazz zenészeivel. A 90-es évektől együtt játszott Eddie Harris-szel, az Elvin Jones Jazz Machine formációban. Nagyon jó barátságot ápolt Oscar Petersonnal, a bánki szoboravatón meg is emlékezett barátjáról. Willie Pickens kitűnő zenepedagógus, aki legnagyobb örömünkre – a már mondhatni Bánkra hazajáró Dan Nimmernek is tanára volt. A 85 éves művész életműve példaértékű, ezért is határozott az Alapítvány kuratóriuma a díjazása mellett.
A második díjat a Jazzorgona Mestere, Joey DeFrancesco vette át. A művészt hatalmas elismerés övezi szerte a világon, megszámlálhatatlanul sok díja és elismerése mellett külön kiemelendő, hogy 2014-ben beválasztották a Hammond Orgona Hírességeinek Csarnoka tagjai közé.
A programsorozatot a Váci Székesegyházban tartott gospel koncert zárta, Joan Faulkner, Peggi Blu, Harriet Lewis, Joanne Bell, Csík Gusztáv és Reggie Johnson közreműködésével. A koncert hatalmas érdeklődésre tartott számot, a katedrálisban szinte tapintani lehetett a szeretetet és örömet, amely a fellépő művészek fantasztikus odaadásának és tehetségének köszönhető.
Csege Klotild
Fotók: Eifert János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s