Hát én immár kit válasszak…

 

2007-ben forradalmat csinált az Apple az első iPhone-al. Előtte is léteztek érintőkijelzős mobil eszközök, de azok használata közel sem volt annyira kényelmes, mint az iPhone-ban bemutatott, új technológiát felvonultató kijelző. Az iPhone nem csak a kijelzőjével mutatott be újdonságot, de az operációs rendszere is rendkívül intuitív lett és minden az alá lett rendelve, hogy a felhasználó pillanatok alatt megtanulja a kezelését. Hosszú utat jártam be az első iPhone-om óta és közben a felhasználói szokásaim is mások lettek, öregedtem pár évet és a telefonokat másképpen használom, mint korábban. Ma már sokkal racionálisabb szempontok alapján választok készüléket. Bevallom őszintén, hogy voltak idők, amikor elhittem, amit a reklámok mondtak, hogy nekem a „leg leg leg” készülékre van szükségem. A zsebemben általában az éppen aktuálisan legfrissebb iPhone vagy valamilyen Android operációs rendszert futtató csúcs telefon lapult. Aztán, ahogyan változtak az igényeim, változtak a telefonjaim is. Röviden bemutatom, hogy én hogyan választok telefont, talán mások számára is hasznos lesz.

blackberry classicSzámomra az első lépés mindig az, hogy meghatározom magamnak, hogy mire kell a telefon. Annak, aki csak a Facebook-on vagy az interneten lóg, felesleges egy izmosabb telefont választania. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy nem jól mérik fel az igényeiket és annak érdekében, hogy olcsóbban jussanak készülékhez, akár egy irreálisan magas havi tarifacsomagra is előfizetnek. Volt idő, amikor számomra is csak a korlátlan díjcsomagok léteztek és kifizettem akár havi 18.000Ft-t is. Egyszer megnéztem a számláimat egy egész évre visszamenőleg, hogy mégis mennyit használok el a csomagból. Nagy meglepetésemre a havi fogyasztásaim alapján simán belefértem volna egy 7500Ft körüli csomagba is. Vagyis kb. havi 10.000Ft ki lett szórva az ablakon. Amint lehetett, azonnal díjcsomagot váltottam. Az igények felmérésekor érdemes tanulmányozni az egyes operációs rendszereket. Általában 3 féle OS jöhet számításba. Az iOS, ami kizárólag Apple termékeken érhető el, így az iPhone-on, a Windows 10 ami a Microsoft telefonok rendszere és az Android, ami az összes többi készülék szoftvere, mint a Samsung, Sony, HTC, Lenovo, Huawei és még sorolhatnám a rengeteg ismertebb és noname gyártók sorát. Természetesen léteznek további operációs rendszerek is, de az ezeket futtató telefonok hivatalos forgalmazótól nem szerezhetők be Magyarországon. Ennek ellenére van még egy gyártó, akit meg kell említeni, mert a nevük régebbre mutat vissza, mint az iPhone megjelenése.

Ez a BlackBerry.

Emlékeznek még a teljes klaviatúrás telefonokra, amik megannyi sztár, de még az Amerikai Egyesült Államok elnökének a kezébe is oly sokszor feltűntek? Ez a márka a mai napig létezik, sőt egy kis hazai csapat azon dolgozik, hogy újra elterjessze ezeket a készülékeket és rajtuk keresztűl 2 év gyártói garanciával megvásárolhatók.

Azt lehet mondani, hogy aki készüléket választ, az egyben operációs rendszert is választ. Ezért nagyon fontos tisztázni, hogy mire kell a készülék és milyen alkalmazásokat szeretnénk használni. Vegyünk egy egyszerű példát és tűzzük ki egy fontos igénynek azt, hogy iGO navigációs alkalmazást szeretnénk használni. Nekem ez a kedvenc navigációm. Legális, hivatalos forrásból sokáig csak iPhone-ra lehetett megszerezni. Androidra egy alternatívája lehetett a Sygic, de az közel sem volt annyira pontos. Számomra ez egy fontos tényező volt és bizony évekre az Apple-höz kötött. Nagy öröm volt a számomra, amikor felfedeztem, hogy már Androidra is elérhető az iGO. Sajnos nem volt mindig lehetőségem iPhone-t választani, ezért megnéztem, hogy milyen navigáció érhető el Windows-os telefonokra és a BlackBerry-re. A WindowsPhone 8.1-re még elérhető volt a Nokia fejlesztése a Here Maps navigáció, ami elég jól kiváltotta nálam az iGO-t. Ez a szoftver a jelenlegi Windows 10-re már nem érhető el, viszont erre a rendszerre is van Sygic. BlackBerry-re meg ott a Mireo Don’t Panic, ami véleményem szerint van olyan jó, mint az iGO. Szerencsére az interneten elérhető az összes alkalmazás áruház (AppStore, Google Play, Windows Store, BlackBerry World), így nagyon jó képet kaphatunk arról, hogy melyik operációs rendszerre, milyen alkalmazások érhetők el. Nagy általánosságban elmondható, hogy ami van iOS-re az van Androidra is. Aminek jobban utána kell járni az a Windows 10-es és az BlackBerry telefonokra elérhető alkalmazások. A BlackBerry esetén ez is egyre kevésbé igaz, ugyanis a cég a BlackBerry OS10 rendszerről váltott Androidra és úgy tűnik, hogy a jövő szedres telefonjai már Androidot futtatnak majd. Jól látható, hogy érdemes időt szánni arra, hogy megnézzük, hogy a választott telefonunkon milyen alkalmazásokat érhetünk el, mert nincs átjárhatóság a rendszerek között.

Ha megvan az alkalmazások listája és ezzel az operációs rendszer, akkor ehhez igazítva érdemes a hardvert, vagyis a készüléket kiválasztani. Itt azt kell figyelembe venni, hogy az alkalmazások listája mennyire igényel erős telefont. Én elsősorban böngészek, Facebook-ot, Viber-t, banki alkalmazást és navigációt használok. A navigáció esetén én kikapcsolom a 3D-s elemeket, így nincsen szükségem igazán erős készülékre. Számomra a nagy kijelző inkább hátrány, mint előny, mert szeretem egy kézzel használni a telefonomat, így a tepsi méretű kijelző sem nyomja meg a készülék árát. Jelenleg egy Androidos Samsung Galaxy A3 2016 készüléket használok és teljesen elégedett vagyok vele.

Az előző telefonom egy BlackBerry Classic volt, mert nagyon sokat írok telefonon és a fizikai billentyűzet ebben nagyon jó partner. Mivel ez a készülék még BlackBerry OS10-et futtat, az utóbbi időben már a Facebook támogatás is megszűnt hozzá és egyre kényelmetlenebb volt a használata. Ezért váltottam, de továbbra is nyomon követem a BlackBerry útját, mert ha lesznek Androidos, klaviatúrás telefonjaik elérhető áron, akkor újra BlackBerry-t választanék.

Hardver tekintetében azt érdemes tudni, hogy nem a processzor magok száma és a RAM a meghatározó. Ez talán csak az Androidos telefonokra igaz. A felső kategóriás droidos telefonok nem véletlenűl kapnak 8 magos processzort és sokszor 3 GB RAM-ot. Az én Samsung A3-am 4 magos processzort és 1.5 GB RAM-ot kapott. Ez egy közép kategóriának számít. Az iPhone-nak elég egy 2 magos processzor és 2 GB RAM, míg a Windows 10-nek  elegendő akár egy igen régi és gyengébb 4 magos processzor 1 GB RAM-al. Ami igazán számít, hogy mennyire optimalizálja a gyártó az operációs rendszert a készülékhez.

A Windows 10 szerintem azért is zseniális, mert egy harmatosabb hardver is elegendő ahhoz, hogy lefagyások nélkül fusson az OS a készüléken. Ennek megfelelően az egyik legolcsóbb készülékeket a Microsoft kínálja úgy, hogy az olcsóság nem megy a felhasználói élmény rovására.

Ha megvan a hardver is, akkor be kell lőni az anyagi keretet. Szándékosan hagytam utoljára ezt a lépést, mert általában ezen a ponton kell megtalálni az arany középutat. Mindig van arany középút, még olyan emberek számára is, akik egészen durva játékokkal szeretnek játszani. Általában ők választják az iPhone-t, de pár hónapja már megfizethetőbb kategóriát is kínál az Apple, nem fontos az abszolút csúcs készüléket választani. Az iPhone SE a csúcsot jelentő iPhone 6S hardverét kapta egy picit kisebb kijelzővel és lényegesen olcsóbb árcédulával.

Ez természetesen az én módszerem és nem biztos, hogy mindenkinél működik. Vannak akiknek az nyújt biztonságot, ha mindig egy felső kategóriás telefont birtokolnak, de akadhat olyan is, akinek az a fontos, hogy trendi legyen a készüléke. Az én módszerem racionális és talán a hozzám hasonló gondolkodású olvasóknak segített egy picit a választásban.

Kép és szöveg: Rosta András

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s