VÉRBŐL FAKADÓ MUZSIKÁLÁS

Amikor először halottam a FIRKIN nevet, furcsán „ízlelgettem” magát a szót. Zenekarról lévén szó, azt azonnal sejtettem, hogy nem mindennapi rock zenét takar a dolog, pedig akkor még egy hangot sem hallottam tőlük. A világháló segítségével meghallgattam a dalokat. Természetesen érdekelni kezdett a dolog, hiszen „vadászom” mindazt, ami jó.

F 1F 4

F 13A sok koncert, fellépés valahogy mégis mindig elkerült, de hogy mit hagytam ki ez idáig, azzal egy Óbudai fellépésen szembesültem. Lehengerlő volt, amit a színpadon láttam és hallottam. A tűző napon, olyan elementáris erővel jött át a zene, hogy az is ugrálni kezdett, aki lehangolt állapotban bóklászott a téren. Annak külön örültem, amikor megláttam, hogy az „Év hazai világ vagy népzenei albuma” címet ők nyerték el. Nem volt kétségem afelől, hogy elkerülhetetlen a zenekar bemutatása a Nagylátószög oldalán.

F 3Erre a legjobb alkalom a Barba Negra Track színpadán való megjelenés lett. Még a koncert előtt tudtam pár szót váltani a felettébb csinos Virág Lilivel, aki a hegedű „bajnoka” a zenében. Kárpáti Balázzsal, Bazsival akié a szólógitár és Kovács nemes Andorral, frontemberrel, énekessel.

Először Lilit kérdeztem, hogy miként lett tagja a FIRKIN-nek?

-Kicsi korom óta hatással volt rám ez a zenei világ. Gyerekként otthon ugráltam, ha meghallottam a muzsikát. Több hegedűs formációval próbálkoztam a FIRKIN előtt, s amikor a tag cserék miatt lehetőségem adódott hivataloson beállni a srácok közé, azonnal léptem.

-Fiúsítva lettél egyetlen hölgyként?

-Olyanok vagyunk, mint egy család, mint egy baráti társaság. Közösen születnek a dalok. Valaki hozza a motívumot és volt olyan, hogy egy próba alatt összeállt a dolog, de van, úgy hogy akár két hónapig alakul a szám.

F 2F 6

F 7F 8

Lili után Bazsit kérdeztem, arról, hogy mikor keveredett kiváló kapcsolatba a szólógitárral?

-Először zongorázni tanultan tízen év alatt. A zenei alapot ez jelentette. Ahogy „férfiasodtam” úgy kezdett vonzani a gitár, de szerintem ezzel minden srác így van, aki zenél. Komollyá vált a dolog, annyira, hogy elvégeztem a jazz tanszakot. Két végletet élek meg a játékommal. Vagy az úgynevezett piszkos, egyszerű gitározás, vagy a végletekig cizellált megszólalás. A FIRKIN-ben mindkettőt kiélhetem.

F 10F 11

Kovács Nemes Andor színpadi mozgásával, éneklési stílusával le sem tagadhatná, hogy színész.

-Mégpedig aktív! Zentán születtem, s tagja vagyok a Szabadkai Színháznak. Rohangálok is rendesen délvidék és a koncertek helyszínei között. Nagyon élvezem, hogy amit csinálunk az 0 éves kortól akár 100 évesig egyformán örömet szerez az embereknek. Van egy nyerssége az egésznek, olyan vérből fakadó muzsikálás. Teljesen különböző típusú emberek vagyunk az életben, s mégis olyan egységet képezünk a színpadon, amit ritkán él meg az ember.

A bulit elnézve teljesen igaz az a mondat, amit a zenekar oldalán találtam.

„Amikor a FIRKIN belecsap a húrokba, kipattan a kelta buli hangulat szikrája.”

Ehhez már csak annyit tudok hozzátenni, hogy a szikrából, hatalmas tűz lesz minden koncerten, amely melegíti az emberek lelkét, szívét.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s