SOMLÓ TAMÁS

Másodszor fordult velem elő, hogy valakiről, valamiről nem akartam írni. A dolog egészen egyszerűen úgy kezdődött, hogy „hátat fordítottam” Magyarországnak, kikapcsoltam a telefont és úgy döntöttem, hogy négy napig nem veszek tudomást az itthon történtekről. Vasárnap éjszakai autózás után, a reggel, a Horvát tengerparton ért. Fenséges látvány. Ideget, szívet megnyugtató élmény.

_MG_5660_MG_5368

A fogadalmamat két egész napig bírtam, s a kíváncsiság azt eredményezte, hogy bekapcsoltam az internetet. Először nem is fogtam fel, vagy inkább nem akartam elhinni azt, amit olvastam. „Lelépett” földi létéből egy ember, akit szeretett az egész ország, zenei ízlés és hovatartozás nélkül.

_MG_5395Csak ültem és tódult az agyamba ezer gondolat. „Sztárbarangoló” műsorom kapcsán Tamást arra vettem rá, hogy Sopronba induljunk egy sétára és zenéjével mutassuk meg hazánk egyik legszebb gyöngyszemét.  Nem túl korán mentem érte lakása elé, de a nyári meleg már ekkor kimutatta foga fehérjét. Mondtam is neki, hogy hőség lesz, úgy készüljön.

_MG_5413Belegondolni sem mertem, hogy miközben Krk – szigetén ültem magamba roskadva a hír hallatán, Ő az induláskor megjegyezte, hogy örül Sopronnak, de a Horvát tengerpartra szívesebben venné az útirányt. Akkor csak mosolyogtam.

Aztán kiderült, hogy nagyon sok minden köti Sopronhoz. Itt volt az első nászútján és koncerteken is itt találkozott igazi műértő közönséggel. Televíziós riport volt, de rá teljesen jellemző módon, beszélgetés közben süteményt evett, kávézott, s hihetetlen módon volt laza.

_MG_5554_MG_5540

Találkoztunk a film után többször is, amelyet nagyon megdicsért, pedig ketten voltunk, úgyhogy a Somló-Sopron „Sztárbarangoló” a mi művünk! Amikor felmerült, hogy „Sztárok és sztorik” címmel könyvet tudok megjelentetni, számomra természetes volt, hogy nélküle nem lehet album. Ötvenheten kerültek bele ebbe a könyvbe, amely ma már nem kapható a piacon / talán pár darab nálam /, de elég szörnyű, hogy sem Cserháti Zsuzsa, sem Benkó Sanyi és most már Tamás sincs köztünk.

_MG_5503Az Ő története a kezdetekről szólt, s elsősorban Charlieval kötött fiatalkori és örökre szóló barátságáról.

„Először a baracskai börtönben játszottunk együtt Beatleseket és hasonlóakat… – mesélte. A smasszeroknak ez nem nagyon tetszett, mert hazait akartak hallgatni. A helyzetet a bátyám mentette meg harmonikájával és dalaival, amelyek után az asztalok tetején táncolt mindenki. Charlie találta ki azt is, hogy, ha kell cuccra pénz a zenekarhoz, akkor áruljunk Agárdon klottnadrágot a strandon, mert abból zenekari cuccot tudunk venni. Annyi eső soha nem esett a nyáron és olyan kevés vendég talán egyszer sem volt a Velencei-tónál.”

_MG_5660Ezektől függetlenül a két ember barátsága olyan alapokat kapott, amit a zenei pályák másfelé futó vágánya sem választott ketté soha.

Tomival kapcsolatban van még egy olyan történet, ami ez esetben kihagyhatatlan, hiszen a képeket Huisz Pista fotóművész barátomtól kaptam az elmúlt év szeptemberében. Akkor úgy küldte át nekem, tudva a „Nagylátószögről”, hogy volt a Vasúttörténeti Parkban, ahol a sok esemény mellett Somló Tamás koncert is volt. Iszonyú mérgesen írta meg, hogy Tamás nem olyan körülmények között léphetet színpadra, amelyet megérdemel. Feje felett centikkel egy drón röpködött, ami szemmel láthatóan idegesítette és a színpad előtt tucatnyi neveletlen csemete hangos vihorászással játszott, ügyet sem vetve a történtekre.

_MG_5375Somló becsülettel „végigtolta” műsorát, s megköszönte, hogy ott lehetett. Akkor én a csodás képek láttán is azt válaszoltam, hogy nagyon jó anyag, de megvárnám, amíg születésnap, nagy koncert vagy valami olyan aktualitása lesz a dolognak, amiért használnám a fotókat.

Nem így gondoltam! A szomorúság mellet, azért büszke vagyok arra, hogy kicsit is ismerhettem azt az embert, aki itt hagyott nekünk egy csodás világot dalaival. Sok maradhatott benne, amit magával vitt, s mi ezzel szegényebbek vagyunk, de az biztos, hogy SOMLÓ TAMÁSSAL gazdagabbak mindannyian. BÉKE VELE!

Szöveg: Koncz Dezső       Fotó: Huisz István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s