„KÖNYVIMÁDÓ”!

Rengeteg ismerősöm csak azért jár könyvesboltba, mert azt belengi a vadonatúj könyvek különleges, megkülönböztetettet illata. Magam, négy Sztárok és sztorik album tulajdonosaként megélhettem, hogy milyen ez az érzés, amikor a nyomdagép alól frissen kikerülő alkotásokba először „szagolhattam” bele. Az érzés semmivel sem hasonlítható össze!

K 1K 2

K 3K 4

K 5

Manapság, a papír alapú írásoknak a felgyorsult világ nem igazán kedvez. Interneten elérhető, akár egy szép irodalmi mű, egy újság, hozzáteszem a miénk is! A fiatalok alig-alig tudnak végigolvasni akár egy novellányi történetet, hogy azt értsék is. A gyors, rövid hírek világát éljük, amelyből az írott irodalom kiszorulna, ha nem lennének olyan emberek, mint Varga Béla.

K 6K 7

K 8

K 9K 10

Gondolom, Szinpetri település nem sok ember számára cseng ismerősként. Bevallom, számomra is ismeretlen terület volt egészen a hét közepéig. Adódott, hogy Szlovák barátaimnál jártam, s úgy döntöttem, hogy gyerekkorom legszebb emlékeit felidézőien Aggtelek felé veszem az irányt, Jósvafőn keresztül. Gyerekként számtalanszor kirándulhattam a környéken, s csodálhattam a természet gyönyörűségeivel megáldott környezetet.

K 10K 11

K 12

Az utam során ezek után jött Szinpetri! Már messziről feltűnt a hegyoldalon ékkőként mészkőből és bazaltból megformált hatalmas szalamandra. Az igazi meglepetés a település tábla után ért. Takaros portát láttam már eleget, de kevés bejáratán díszelgett a VILÁG LEGNAGYOBB KÖNYVE felirat. Zárás előtt, alig egy órával érkeztem, hatalmas fékezés és némi tolatás után.

K 13K 14

K 15Először a környezetet jártam végig, s fotós szemem talált annyi csodát, ami máskor egy hétre sem jut. Hatalmas malomkerék, csodás tisztaságú, fehérre meszelt épület, s virág csodák mindenfelé, vízeséssel tarkítva. Tobzódtam a képi élvezetekben, akkor még nem igazán tudva, hogy utam során hová is érkeztem. Nem kellett sok idő és előkerült a tulajdonos VARGA BÉLA ügyvezető és felesége, akik szinte ketten látták el az idegenvezetést, a vendéglátást.

K 16K 17

K 18 Hozzácsapódtam egy csoporthoz. A meglepetések sora ekkor kezdődött. A malomban először megtekinthettem egy Gutenberg kiállítást a könyvnyomtatás atyjáról, ami nyugodtan kijelenthetően párját ritkítja. S, ha ez nem lenne elegendő látnivaló, akkor a malom szerepe is azonnal kiderülhet a korabeli papírgyártási technikákról egy következő kiállító teremben. S, ha ez még mindig kevés lenne, akkor marad egy olyan helyiség, ahol a nyomtatás remekei kapnak teret a legkülönlegesebb alkotásaikból. Lenne több múzeuma a világnak, ahol szívesen vennék ezeket a látnivalókat.

K 19K 21

K 22 A csoda azért a látogatás végére marad, ahol megtekinthető a világ legnagyobb könyve. A Guinness World Records által is hivatalosan elismert világrekord. 4.18×3.77méter, 1420 kg, és 346 oldal. A vetítet kisfilm tanúsága szerint, hagyományos nyomdai technikával, különleges gépeken, egyedi kötéssel és épületbontással került a helyére az album, amelynek csodájára világ minden pontjáról járnak szakemberek, érdeklődök.

Vannak dolgok, amelyek megérdemlik a figyelmet talán csak azért, mert alkottak valami olyat, amely a világon a legnagyobb, a legérdekesebb. Figyelve Varga Béla „idegenvezetését” egyéniségét, meggyőződésem, hogy Őt ennek a csodának a megalkotásában elsősorban a könyv szeretete vezette. Mint, elmesélte, számára az igazi élmény az, amikor gyerekek figyelmét, nem csupán a „nagy könyv” köti lenem, hanem az is, hogy megismerhetik a gyártási folyamatokat a kezdetektől, napjainkig. S, ha csak egy kicsit is közelebb kerülnek tisztelni a papír alapú alkotásokat, már megérte létrehozni Szinpetri ékességét. http://www.legnagyobbkonyv.hu

K 23Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s