RÉVÉSZ SANYI ISMÉT A CSÚCSON!

Kapirgáltam emlékeim között, miközben péntek este egy olyan koncertre készültem, amelyről semmiképpen nem akartam lemaradni. Több évtizede volt, hogy először átéltem a PIRAMIS őrületet. Meg kellett emelnem a kalapomat előttük, pedig nem igazán tartoztam a rajongótáborba. A zene hengerelt, Révész hangja a szívekig hatolt, s Horváth Atilla szövegei hátborzongatóan járták át az agytekervényeket.

R 2

R 4R 3

R 5Kétségtelenül ikonok lettek mindannyian hónapok alatt. Fesztivál, tömegmegmozdulás, közös dalolás nem volt nélkülük. Szóval „Szálltunk magasra” mindannyian, akik fiatalnak nevezhettük magukat. Hatalmas élmény volt az az érzet, amit bezártságunkban is a szabadság érzését sugárzó zene képviselt. Azt gondolná az ember, hogy a dalok a szövegek idővel halványulnak, és nem hozhatják azt az élményt, amit egykoron jelentettek.

R 7R 6

R 8Nem ismeretem a történetet, s csak hallomásból tudom, hogy a PIRAMIS utolsó koncertjei után az a hír járta, hogy soha többé! Ilyenkor az ember megpróbálja elraktározni azt, amit valamikor begyűjtött, hogy az élmény ne vesszen el. Révész Sanyi, mert Ő nem Sándor, hanem mindenkiben becézve maradt meg, visszavonult. Hatalmas öröm volt, amikor visszatéréséről az első hírek felreppentek.

R 10R 11

R 9Szerencsém volt, mert az egyik első koncertjén ott lehettem. Kétségtelenül jó volt, de maradt bennem valami hiányérzet, amit igazából megmagyarázni sem tudtam. Szerintem Ő sem! Sok-sok év után láthattam, hallhattam és élvezhettem utánozhatatlan hangját, s megállapíthattam, hogy igen, Ő a RÉVÉSZ SANYI, újra köztünk.

R 13R 12

 Mondom, nem tudom a történetet, de gondolom, Kersák Hugi volt az, aki leültette először Závodi Janót és Révészt. Nem ismerem kapcsolatuk mélységét, de azt azonnal lehetett tudni, hogy van egy közös pont bennük, amit úgy sem tudnak kikerülni és az nem más, mint a PIRAMIS érzés. Bebizonyosodott, már nem először, hogy az, ami tökéletes a zenében, az kitörölhetetlenül bejön az embereknek.

R 14 Barba Negra Track 2016. Augusztus, Révész és Závodi. Telt ház, természetesen. A közönség elsősorban az a korosztály, akik ezen a zenén nőttek föl, de jött apa a fiával, láthattam az első sorban inkább húszon év alatti, gyönyörű kék szemű lányt, aki úgy énekelte a dalokat, mint a mellette álló alig pár évvel idősebb hölgy. Erre gondoltam azt, hogy a PIRAMIS örök.

R 15Az is természetes volt számomra, hogy rengeteg ismerős látogatott el erre a bulira és téma volt, hogy az előző este Rihana lealázta a Sziget nem kevés látogatóját, jó részt play-back haknijával. Nagyon tetszett, amikor egy talpig tetoválásban érkező punk fiatalember, aki a csütörtököt töltötte a világsztár koncertjén, megjegyezte, hogy: „Jöttünk hallgatni egy kis kultúrát.”

Na, ja! A zene valahol itt kezdődik! S, ha már zene, mindenképpen meg kell említeni azt a zenekart, akik odaálltak a legendák mellé, mögé, mert ritkán lehet hazai színpadon ennyire pontosan és a zene iránti alázattal zenélő muzsikosokat találni a palettán, mint Ők. Kiemelkedő pillanat volt az estének az is, amikor a színpadra lépett Horváth Attila, a legjobb hazai szövegíró, megköszönve azt, hogy a mai napig ilyen sok embert érdekel a sok éve megírt dal, szöveg.

R 16 Nem túlzás, hogy elhatalmasodott rajtam a PIRAMIS érzés, főleg annak tudatában, hogy a színfalak mögött ott volt Som Lajos is, aki ugyan Révész Sanyi legnagyobb bánatára nem tudott a színpadra lépni, de a szíve ott volt mindenkivel. Sok ilyen estét kellene megélnünk ahhoz, hogy megértsük a zene üzenetét, lényegét. Egy este volt csupán az augusztusi éjszakában, de azt közvetítette nekünk, amit Révész Sanyi mondott. „ Tudtam, hogy van még dolgom. Ezt mindenképpen meg akartam csinálni!”

 Tegyed Sanyi, még sokszor a mi örömünkre!

Még annyi…köszi Janó! Mondjuk utóirat.

R 17Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

There are 2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s