NEM CSAK EGY KATTINTÁS!

Idősebb fotós ismerőseim mesélték, hogy annak idején kétszer is meggondolták, hogy mikor nyomják meg az exponáló gombot fényképezőgépieken. Főleg akkor volt ez így, amikor a nagyfilmes, 6×6-os méretnél tizenkettő-tizenhárom kattintás után már lehetett is filmet cserélni.

F 1Manapság, a technika fejlődésével már az sem gond, ha több száz képet készít valaki, akár egy óra alatt. Kérdezték is tőlem páran, hogy mitől művészet az, ha valaki megveszi a legdrágább szerkezetet és semmit nem kell „hozzátennie” a fotó elkészültéhez. Ilyenkor válasz helyett kezükbe nyomok egy katalógust egy-egy fotópályázat anyagáról.

F 3F 6

F 5Augusztus 29. szerepel a Jeles Napok között. A Magyar Fotográfia Napja. A hazai médiában az esemény méltánytalanul kevés figyelmet kap, de ha csak a nagy elődöket, Robert Capát vagy André Kertészt említem, szinte mindenki tudja, hogy az égész világon vitték művészetükkel kis hazánk hírét.

F 7F 5F 9F 8

F 1A MAFOSZ, Horváth Imre vezetésével évről-évre hihetetlen erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fotóművészet az őt megillető elismerésben részesüljön. Ebben az esztendőben a ceglédi Kossuth Múzeum adott otthon a Magyar Fotográfia Napja ünnepségének és kiállításának. Amint, azt megnyitó beszédében Reznák Erzsébet elmondta, az egy négyzetméterre eső legtöbb fontos ezen a fontos napon itt volt található.

A „tömegesedés” természetesen nem csak a nívós kiállított képanyagnak szólt, hanem annak, hogy itt kerültek átadásra a MAFOSZ által adományozható kitüntetések és a nemzetközi elismerést jelentő FIAP diplomák.

Az év fotósa elismerést Lakatos Krisztián kapta, aki Győrből érkezett átvenni a díjat. Az olvasó az Ő fotóiban is gyönyörködhet a Nagylátószög cikkében. Képeivel a világ szinte minden részén megörvendeztette a fotózás iránt érdeklődőket, hiszen állandó részese a legnagyobb kiállításoknak.

spring updatewaterworld afternoon

reincarnation 2Fotó: Lakatos Krisztián

S, hogy a nagy elődök után a mai generáció sem marad el tehetségben, elismertségben, arra a legjobb példa Kerekes István, aki nemzetközi szinten is a világ legjelentősebb fotósai között szerepel. Talán mindennél többet mond, hogy Yelena című képe harminchét országban szerepelt, jelenleg kettőszázharminckét díjnál tart. Valószínűleg ez a fotó a világ legismertebb képe.

Yelena(1)Juhaszlany

Fotó: Kerekes István /Excellence FIAP Diamond /

Szerencsére a két úriemberen kívül is akad bőven olyan alkotó, akik művészi képeikkel jó hírünket viszik szerte a világban, megszámlálhatatlan díjjal, oklevéllel, kiállított fotóval.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Művészi fotók: Kerekes István és Lakatos Krisztián

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s