VOLT EGYSZER EGY OSZTÁLY….

Manapság, a Csobánkai iskola kapcsán leginkább a bezárásáról és a gyerekek elhelyezésének nehézségeiről hallottam. Elég sok cikket jegyzek a Nagylátószög oldalán és nagy örömmel olvastam Kollár Rita kommentálását, amely engem is dicsért, de kiemelte, hogy többen is vagyunk Ács Klári néni osztályából, akik magasan jegyzett művészi tevékenységet folytatnak.

P 2P 1

P 3Azonnal eszembe jutottak a diákévek. Járt velünk Linhardt Nándi, aki nem véletlenül volt a lányok kedvence. Fantasztikusan jóképű volt, annak ellenére szerette mindenki, hogy a suli szempontjából elég renitens egyénnek számított, de zenei tehetségéhez nem fért készség. Amennyire emlékeim nem csalnak, volt egy kiváló pap, Zsigmond atya, aki beat misét szervezett karácsony éjjelén. Nándi és zenekara játszott fergeteges rockot, ahol mindannyian ott voltunk.

P 5P 4

P 6Csobánkán egyébként is pezsgett a művész élet. Szegvári Károly és Szalóky Sándor festőművészek napi vendégei voltak a domboknak, hegyeknek, de Sánta Ferenc író, Berda József költő is magáénak tekintette azt a tájat, amelyet Magyarország Svájcának nevezett sok ismerősöm.

P 8P 7

P 10Tény, mi fiatalok, akiket érdekelt az alkotás bármilyen foka, ott sertepertéltünk körülöttük. Magában hordozta a közeg, hogy művész lett belünk. Kiből előbb, kiből később. Így utólag kimondottan szégyellem, hogy a Brandhuber Erzsi és Rózsavölgyi Nelli által szervetett osztálytalálkozón, mindenféle elfoglaltság miatt egyszer sem tudtam részt venni. s akkor még nem beszéltem Kónya Istvánról, akinek az ország harmadik legszebb kertjét töltik ki mindennapjai

Először, Pistyur Imit kerestem fel Szentendrén. Könnyű volt megtalálni a házat, ahol lakik és alkot, mert a kapu nyitva mindenki előtt és a kert tele szobrokkal. Annyi mindent tudtam meg fél óra alatt, amennyi sok-sok évből kimaradt, hiszen nyolcadik osztály után különváltak útjaink.

P 12P 11

Faragott ledőlt kőkapuból, amit „Csobánkai kőként” nevez ma is. A falu kőfaragói mindig is érdekelték a kő miatt. Az első művek mégis fából készültek, amelyre Deim Pál mondta először, hogy ezek követ érdemelnek. Belefogott és a sikerek számolatlanul jöttek. A sok elismerésben talán a legjelentősebb, a Munkácsy Mihály Díj, amit maguk a művészek ítélnek oda a saját területükön. Kiállításai a világ szinte összes pontján voltak, s ami szerintem a legfontosabb, stílusában a leginkább egyedi módom művésze a kőnek.

M 1M 7

 Természetes, hogy készülve az írásra megkerestem Melcher Mihályt, Misit is Csobánkán, mert, hogy ő ma is ott él a nagymamától örökölt házban, szintén művész párjával, Tóth Margittal.

M 2M 3

M 4 Megtudtam, hogy az Ő útja kicsit kacskaringósabb volt a művészi pályán. Közel a harminchoz került be abba a körbe, amely a művészetet jelenti. Azt is megtudhattam, hogy üveggel alkotva a lehető legkomplikáltabb ága művészetnek, mert az üvegalkotás, ha nem hűtik hosszú ideig, szét is robbanhat.

M 5M 10

M 9Szerinte is sokat jelentett a környezet, az itt élő művészek pályája indulásakor. Szalóky Sándor vitte be először rajzolni a Dési Huber Körbe. Katonaság, kötelező gimnáziumi végzettség vezette odáig, hogy ma a világ legjobban jegyzett üvegművészei között tartják számon. Kiállításai a világ minden pontján erősítették azt, hogy a hazai magyar művészet ismertsége olyan szinten van elismerve, amit kevesen mondhatnak el magukról.

M 8Elgondolkodtam azon, hogy egyszerű falusi iskolából, van egy olyan osztály, ahonnan ennyi nagyszerű ember került ki, mint tőlünk, s ez nem csak a művészi rangot elérő volt diákokra értendő. Lehet, hogy Csobánka „levegőjében” van valami, ami nem utánozható?

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

  1. Szendrei Tibor József

    Sajnálom,hogy nem jelenhetett meg korábban ez írás. Kedvenc kiránduló helyem volt, de semmi ismeretem az ottani művészi életről. Köszönjük.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s