Vad világunk

A Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete tagjainak kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg, és 2016. október 9-ig tekinthető meg Budapesten, a Klebersberg Kultúrkúriában.

2016-09-15-vadvilag-eifert-fotokiallitas-megnyitoja2016-09-15-klebelsberg-kulturkuria-vad-vilagunk-kiall-megnyito-05

2016-09-15-klebelsberg-kulturkuria-vad-vilagunk-eifert-tarlatvezetese-012016-09-15-klebelsberg-kulturkuria-vad-vilagunk-eifert-tarlatvezetese-05

35 alkotó, 70 szempár, 10 év munkája, 3650 nap, közel 1.000.000 expozíció… Az ebből válogatott közel 40 kép – Apfel Ágnes, Bánszki Judit, Benkő Erika, Darázs Zsolt, dr. Horváth Erzsébet, dr. Szakolczai Krisztina, Erdélyiné Csorba Edit, Fürst Anikó, Gyóni Magdolna, Hajszter Csilla, Hartmann József, Hulényi Gábor, Imre Tamás, Jaszenák Zsuzsanna, Juhász Balázs, Kércz Tibor, Kolluder Csaba, Komáromi Csaba, Kovács Adrienn, Laki Zoltán, Lugosi Zoltán, Magyar Csilla, Munkácsiné Aradi Mária, Nagy András, Rávai Zsuzsanna, Remes Gábor, Söményi Gábor, Suhayda László, Szabó Irma, Szupkay Ildikó, Tellér Péter, Tóth Brigitta, Tóth Lajos, Wippelhauser Richárd és Zoboki-Barát Adrienn munkái – festővásznon jelennek meg a látogatók előtt. Pillanatnyi érzelmi hangulatokat, természetben élő állatokat, a természet apró csodáit, magyarországi és vad tájakat közvetítenek a néző felé. A kiállításon megtekinthető alkotások, mind a fény, a kompozíció, a látásmód és a természet csodálatos geometriai formái teszik izgalmassá. A kiállítás változatosságát pedig az alkotók különböző látásmódjának sokszínűsége adja. A művészi természetfotók szemlélése közben elgondolkodhatunk a fotográfia, mint kifejező eszköz fontosságáról a mai rohanó globalizációs világunkba, és egyben felhívják a figyelmet az ember és a természet szoros kapcsolatára.

vad-viagunk_benko-erika_sziklakvad-vilag_kercz-tibor_ligeti-csillagvirag

vad-vilag_suhayda-laszlo_-jegviragvad-vilagunk_dr-horvath-erzsebet_jegmadar

vad-vilagunk_hulenyi-gabor_feherbenvad-vilagunk_imre-tamas_lagy-oleles

Eifert János fotóművész – aki a kiállított képeket elemezte és a jelen lévő alkotókat bemutatta – megnyitó beszédében így jellemezte a természetfotósok teljesítményét: „A művészi képformálású természetfotó ma világszerte reneszánszát éli. A természetfotós számára nagy kihívás, hogy az ember és természet sérülékeny egyensúlyát művészi erejű képekben tudja megfogalmazni. Szakmai-művészi felkészültség, természettudományos ismeretek és intuíció nélkül azonban csak “kirándulni” lehet ebben a műfajban. A természetfotó nyelvezete, esztétikája és technikája sajátos, művelőitől különleges ismereteket, készséget igényel. Nemzedékek egymásra épülő tapasztalata, tehetsége és elkötelezettsége halmozódik fel a kiválasztottakban, akik a világunkból hiányzó szépséget és harmóniát képesek rövidebb-hosszabb időre visszacsempészni, a létért való drámai küzdelmet, az ember és természet kapcsolatát művészi érzékkel megörökíteni. És már tudjuk: a megfelelő 1/125 megörökítéséhez a tehetségen, a szakmai-művészi felkészültségen, megszállottságon kívül megfelelő eszközökre is szükség van. Ezeket kiválasztani, a megfelelő helyen és időben működésbe hozni – maga is művészet. Ezen a kiállításon erre találunk kitűnő példákat.”

vad-vilagunk_magyar-csilla_szallitovad-vilagunk_kolluder-csaba_zsaratnok

vad-vilagunk_munkacsine-aradi-marta_pirkadatvad-vilagunk_ravai-zsuzsanna_kek-tukor

Imre Tamás fotográfus elnök – akinek a vezetésével, kezdő és professzionális természetfotós tanfolyamainak (www.fotooktatas.hu) hallgatóiból alakult a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete – így beszélt a klub tevékenységéről:

„A fotó-klub egy teljesen új szervezet, mely 2005 szeptemberében 18 fő együttes akaratával megalakult természetszerető baráti társaság. Az alapítók szándéka az volt, hogy a természet, ezen belül az állatok és a növények egyedülálló szépségének és törékenységének bemutatása a nagyközönség számára, elsősorban fényképek, vetítések, kiállítások és publikációk segítségével. Felkérésre nyilvános előadásokat tartunk a természetfényképezés fortélyaiból, az analóg és digitális technikáról. Fontos feladatunk a tagok művészi alkotó tevékenységének segítése, iránymutatása és összefogása. Célunk a természeti értékek védelme, az ifjúság természetszeretetre és környezet-tudatosságra való nevelése. Valamennyi egyesületi tag számára lehetőséget teremtünk és segítséget nyújtunk a fényképezés technikai ismereteinek elmélyítésében. Ennek érdekében klubfoglalkozásainkra, már elismert természetfotósokat, természetvédelmi szakembereket, csillagászokat, biológusokat és ornitológusokat hívunk meg. Illetve pályázatokon veszünk részt, képválogatási gyakorlatokat tartunk. Év végén egy nívós házi pályázaton választjuk ki a legjobbak alkotásait, melyet meghívott neves zsűri választ ki. Évente egy-két alkalommal szervezünk fotóstúrákat Magyarország még érintetlen természeti szépségei, tájai, állatai közé. Egyesületünk tagjai igazi barátok, ez nagyon fontos számunkra, hiszen e nélkül nem igazán működik szervezetünk motorja.

A megalakulás óta eltelt idő is azt igazolja, hogy elképzeléseink jók és sikerrel járnak. Minden évben megmérettetjük magunkat a MAFOSZ fotószalonon, Az Év Természetfotósa, Varázslatos Magyarország, és a FIAP World CUP pályázatokon, amelyeken igen jó eredményekkel szerepeltünk.

vad-vilagunk_remes-gabor_kesei-tavaszvad-vilagunk_wippelhauser-richard_madarak

vad-vilagunk_zoboki-barat-adrienn_kodos-bodrogzugElső nagy kiállításunk „ÉSZAK CSODÁI” címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban hatalmas sikert aratott, és ez a kiállítás, amely most 35 tagunk képeit mutatja be, méltó folytatása a korábbinak.„

Forrás: Klebersberg Kultúrkúria

Képek: A kiállított művek, valamint dr. Horváth Erzsébet és Lukács Gábor felvételei, amelyek a kiállítás-megnyitón készültek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s