„ÁLLATI” RANDEVÚ

Ki, ne szeretne találkozni a világ összes állatával? Nos, Budapesten ez az élmény mindenki számára megadatik, aki a nemrégiben születésnapját ünneplő Fővárosi Állatkertbe látogat. Azért, ez a szeptemberi hétvége minden szempontból különleges. Az ÉFOÉSZ és az állatkert huszonöt éve tartó együttműködésének köszönhetően, fogyatékkal élő emberek ezrei özönlöttek a bejárat felé.

a-1Kerekes székkel, fehér bottal, kézen fogva a pedagógusok által, izgalommal az arcukon várták a fiatalok és felnőttek a programok kezdetét.  Látva a buszokat, érkeztek csoportok az ország szinte minden szegletéből, eldugott otthonokból, ahol ezek az élmények csak videókon, televíziós műsorokon követhetőek le. A sok év alatt több mint százezren részesültek így az állatkert csodáiból.

a-4a-3

a-2

a-6a-5

Az ünnepélyes megnyitó beszédei inkább a felnőtteknek szóltak, felsorolva mindazt a támogatást, amit az ÉFOÉSZ kap a hivatalos szervezetek részéről. Az igazi öröm, akkor „érkezett” a színpadra, amikor az Alma Együttes vette kezébe az irányítást. Sztár fellépők akadtak mások is a nap folyamán, de azért a leglátványosabb eleme az egész napnak, mégiscsak az állatok voltak.

a-18a-7

 

a-19Lehet, hogy volt, aki először látott életében igazi tigrist, vagy fókát, de talán akadtak olyanok is jó páran, akik rutinos látogatói voltak év közben is a csimpánzoknak, a zsiráfoknak. Az élmény ott volt a mosolyokon, a rácsodálkozásokon és a közös együttléten. Ezen a napon természetes volt, hogy a fotó tolókocsiból készült, s a padokon egyensapkában majszolták a tízórait komplett osztályok.

a-9a-10

a-8a-11

a-13a-12

a-16 Köszönet illeti a szervezőket, hogy teremtenek egy napot a fogyatékkal élő embereknek, ahol a világ kinyílik számukra.

Ezen a napon az időjárás is tisztában volt azzal, hogy legalább még egy napig húzni a kell az időt, ahhoz, hogy zordabbik oldalát mutassa meg Budapestnek. A folyamat, gyönyörű múltra tekinthet vissza, s remélhetőleg nem szakad meg jövőre sem. Jövőre Veletek, újra ugyanitt!

a-14a-20

a-21a-17

a-22Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s