NÉPSZABADSÁGÉRT – A SZABAD SAJTÓ ÚTON

Kellemes őszi napot varázsolt a természet október 16-ára, pedig azok, akik az utóbbi idők nagyobb tüntetésein részt vettek, hozzá voltak szokva az esernyőhöz és a hideghez, mintha ezek az „égi áldások” is megrendelésre jöttek volna.

tu-1Szeretek korán érkezni az ilyen megmozdulásokra, mert olyankor még lehet „mozdulni” és természetesen fényképezni, kiemelten a tömegből táblákat, jelképeket. Meg is jegyezte valaki a kezdés előtt pár perccel, látva a sétálgató embereket, hogy: „Ebből sem lesz forradalom!”

tu-3tu-2

tu-4Fél négyre aztán azt kellett tapasztalnom, hogy esélyem sincs arra, hogy a tömegből el tudjak mozdulni bármerre is. A szónokok még nem léptek pulpitusra, de érezni lehetett a teljes hazai sajtó jelenlétét, s ez már önmagában is biztató volt. A szolidaritás nem annyira jellemző a médiákra, de fotóst, televízióst láthattam, függetlenül a valamelyik „oldalt képviselő” tudósítóktól.

tu-6tu-5

tu-7tu-8

tu-9Olyan nagyon részleteiben a beszédekről nem akarnék írni, mert fontos volt ugyan, de szerintem a lényege a délutánnak a kiállás volt valami mellett, amit SATÓSZABADSÁGNAK nevezhetünk.

tu-10tu-11tu-12Azért az fontos, hogy Jávor Benedek arról beszélt, hogy az UNIÓN kívül nincs más sansza az országnak és a történetek, nem ebbe az irányba mutatnak. A Népszabadság újságírója, Hargitai Miklós elmondta, hogy nem a mikrofon mögött kellene, hogy álljon, hanem jegyzetfüzetével a tömegben, csakhogy nem engedik meg nekik, hogy gondolataikat le tudják írni. Emlékeztetett arra, hogy egy régebbi plakáton a kormány arra figyelmeztetett milliárdokért, hogy a bevándorlók elveszik a magyar emberek munkáját, s lám most az övékét vették el, de nem is tudják, hogy kik.

tu-13

tu-15tu-14

tu-16tu-17

Hadházy Ákos levezette, hogy a kétharmad messze van a szavazók és az ország többségétől, s mindez a szavazás nagy átverésének köszönhető a törvények utolsó pillanatban való megváltoztatása miatt.

Legkeményebben Juhász Péter fogalmazott. Orbán lop! A többi talpnyaló alattvaló is, de ezt olyan szinten takarják, tüntetik el a lakáj média segítségével, mintha nem is lenne. Jött a meghirdetett jelszó: REPÜLJENEK! – mint Rogán Antal, aki egy nyugdíjas egy évi jövedelmét helikopterezte el egyetlen esküvői útra.

tu-18Itt tartunk ma. Azért az figyelemre méltó volt, amit Hadházy mondott: olyan egy ilyen tüntetés, mint a nyári szabadság. Jól érezzük magunkat benne, de egyszer vége lesz, mint minden tüntetésnek.

tu-19Hogyan tovább? A kérdés ott szaladgál a levegőben, de ahogy egy stadionokat építő miniszterelnök megnyitó beszédében a fütty dominált az elvileg saját közegében, talán elkövetkezik az- az idő, amikor megszólalni sem tud a nemtetszés nyilvánítás miatt. Sokat nem kell rá várnunk…

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s