Gasztro fesztivál 2016
Autóbusszal mentem a Vasúttörténeti Parkba. Leszálltam a megállóban, és nem kellett sem térkép, sem iránytű. Vonzottak az illatok. Ami fogadott: nyüzsgés, vidám sétáló emberek, felnőttek, gyerekek minden korosztályból. Hagyományőrzés, folklór, és gasztronómia minden mennyisében.
Láthattunk disznóvágás-bemutatót, pörzsölést, feldolgozást ami a városlakóknak különös élmény ( A malackának kevésbé) A késztermékek közül számtalan húsfélét kóstolhattunk és vásárolhattunk, csak végig kellett sétálnunk a Disznótoros utcán. 200 féle kolbászt, pulykától a csípős Csabaiig Nem bántam meg a hurka kóstolást és az otthoniak sem a hazavitt tepertőt , disznósajtot. Az asztaloknál kényelmesen lehetett ízlelgetni és a jófajta borokkal, sörökkel öblögetni.
Három színpadon mulatós és nosztalgia zenekarok szolgáltatták a talp alá valót.
Kedvelem a ritmust a vérpezsdítő dallamokat, de fülem időnként haragszik az üvegrepesztő hangerőért. Az ebédhez egy kis beszélgetéshez inkább a csendes meghittség az igény.
A Szabadtéri Színpadon a néptánc volt a főszereplő. Színes kavalkádként mosolygósan, fáradhatatlanul ropták. A betegek felejtették bajukat.
A gyerekeket számos elfoglaltság várta, játszótér, csúszda, állatsimogató, arcfestés, íjászat. Nekik a poharazgatásra még kicsit várni kell.
Kárpótlásként ízlelgethettek házi készítésű csokoládét, finom süteményeket, édességeket. Örömükre járt a keskeny nyomtávú kisvonat.
Minden korosztály vidáman szórakozott. A nap is, hiszen hétágra sütött.
Egy kedves emlék a következő fesztiválig.
Kép és szöveg: Szendrei Tibor