BEATLES „SZENTÉLY” EGERBEN

Több éve nem jártam Egerben, pedig kétségtelenül kedvenc városaim közé tartozik. Sokan gondolhatták így november első hétvégéjén ugyanezt, mert az utolsó szobák egyikét sikerült elcsípnem egy általam megismert romantikus hotelben.

b-2Azzal is tisztában voltam, hogy a vidéki városok leginkább látogatott települése, a turisták kedvenc célpontja Eger. Az sem kétséges, hogy miért van ez így. Vonzó, maga a Vár, a Bazilika, a Dobó tér, a Kultúra magas színvonala, a múzeumok rangja, a Szépasszonyok Völgye, a boros pincék minősége és még ezernyi dolog.

b-1b-4

b-3b-5

b-6 Mióta nem jártam ott, s ennek van már jó pár éve, megnyílt az Érseki Palota és ki tudja mennyi újdonság. Engem mégis egy olyan dolog érdekelt leginkább, ami a város újdonsága és a zeneszeretők Mekkája lett.

b-7b-9

b-8 Az biztos, hogy a világon alig pár szó van, amit, ha kiejtünk szánkon, Afrikától, Ázsián keresztül akár Grönlandig, mindenki ismer, függetlenül korától és ez a: BEATLES!

b-11b-10

b-13b-12

b-14Az interneten figyeltem, hogy volt egy ember, aki gyerekkorában „szerelmes” lett a négy gombafejűbe, aztán megálmodta a múzeumot és rengeteg munkával meg is valósította. A szerencsém annyi volt, hogy a szállásom tőszomszédságában találtam a rajongók zarándok helyét.

b-15b-16

b-17b-18

b-19Már, kora reggel, pár perccel a nyitás után egy kisebb csoport vette igénybe a filmvetítéssel induló „túrát”. Hívogató a külső portál, de, amit bent talál az nézelődő, az maga a csoda. Ezernyi relikvia, fotók tömkelege és korszakonkénti szakaszokra bontava a legendás csapat története. A hónap közepén lesz a működés egy és fél éves évfordulója, s nem tudom, hogy létezik-e rajtuk kívül múzeum, amely támogatók nélkül, csak a látogatók bevételeire alapozva képes fenntartani magát?

b-21b-20

b-22

b-23b-24

b-25Fotóim, talán nem tudják azt a hangulatot hozni, amit a hely jelent, főleg úgy, hogy a zenék nem hallhatóak, a folyamatosan vetített videók nem láthatóak, de talán kiválóan alkalmasok arra, hogy az érdeklődést felkeltsék, a legismertebb együttes világába elkalauzolják azokat, akiket érdekel a beat kezdete.

 A BEATLES ma is azt jelenti, amit a zene hoz az életünkbe. Örömet, érzéseket, boldogságot, békét. Átélni, ezeket akkor tudjuk, ha kicsit belépünk az életükbe, s erre alkalmasabb helyet az Egerben található BEATLES Múzeumnál jobbat találni sem lehet. Barátom, ha jársz a városban, ki ne hagyd élményeid sorából!

b-27Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s