Mester és tanítványai

Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Bethlen Galériában

2016-10-28-bethlen-galeria-eifert-megnyit_jozsa-karolyi-felvetele2016-10-28-bethlen-galeria-eifert-es-peti-peter_jozsa-karolyi-felvetele

2016-10-28-bethlen-galeria-darab-denes-termeszetfotok-elott_olasz-agi-felvetele2016-10-28-bethlen-galeria-kiallitasmegnyito-01

2016-10-28-bethlen-galeria-kiallitasrendezes-kozosen_olasz-agi-felvetele2001 szeptemberében, a Közép-Európa Táncszínháznak otthont adó Bethlen Kortárs Táncműhely épületében nyílt meg a Bethlen Kortárs Fotógaléria. Az alapítás óta havi rendszerességgel nyílnak új kiállítások a színházi idényben. A Közép-Európa Táncszínház törzsközönsége újabb híveket jelentett a magyar fotográfiának, és fordítva, a kiállítások látogatói az előadások rendszeres látogatóivá váltak.

A hazai fotóművészek különböző generációi állítottak itt ki, a legaktívabb, immár jelentős szakmai eredményeket elért alkotói generáció – Bánkuti András, Benkő Imre, Bege Nóra, Dusa Gábor, Felvégi Andrea, Katkó Tamás, Koncz Zsuzsa, Patrus Sándor, Révész Róbert, Schiller Kata, Szilágyi Lenke – mellett a fiatalabb generáció tehetséges képviselői is megmutatkozhattak – Áfrány Gábor, Bácsi Róbert, Birta Endre, Dömölky Dániel, Éder Vera, Frank Yvette, Kenyeres Csilla, Gáspár Gábor, Lázár Noémi, Lékó Tamás, Molnár Edvárd, Orosz Péter, Román Zsolt, Sulyok László, Szent-Iványi Réka, Varga Tímea, Varga Gábor György, Zigó-Horváth Kornélia munkáit láthatta a közönség. Mellettük az idősebb generáció sem maradhatott ki, így kiállított Eifert János, Kálmán Béla, Korniss Péter, Szalay Zoltán, Kass János, illetve kiállítások voltak immár lezárt életművekből: Inkey Tibor, Vizsnyiczai Erzsébet, Wellesz Ella fotóiból is.

2016-10-28-bethlen-galeria-mester-es-tanitvanyai-kiallitas-megnyito_bajko-csaba-felvetele-042016-10-28-bethlen-galeria-kozos-kiallitasrendezes_sz-kiss-martha-felvetele-09

2016-10-28-bethlen-galeria-mester-es-tanitvanyai-kiallitas-megnyito_bajko-csaba-felvetele-02A Bethlen Galéria művészeti vezetését az első hét évadban Katkó Tamás fotóművészre bíztuk, aki maga is kiemelkedő színházi fotográfiák alkotója. Szerepét 2008 szeptemberétől Dusa Gábor vette át, aki elsősorban a kortárs tánc fotografálásában emelkedik ki a hazai mezőnyből.

A galériának helyet biztosító hely státusza 2012 januárjától megváltozott. A Bethlen Téri Színház néven működő új intézmény profilja pedig kibővült és a jól megszokott táncelőadások mellett immár prózai színházi, bábszínházi, családi előadásokat is befogad, továbbá egyetemista-főiskolás célcsoport érdeklődésére számító klubnak is helyet ad. Az átalakulás után a galéria fenntartását a színház vállalta magára és az eddigi irányt megtartva, egyéb témák – így pl. a dokumentarista fotózás – felé is nyitottá vált, így kerülhettek falra Dombovári Csaba, Nagy Melinda, Sáprán Anna, Gábos Kálmán, Schild Tamás, Lehel Jenő, Lakatos Erika, Merkl Kinga munkái is.

csorogi-dora_egymasra-talalva-20152016-10-28-mester-es-tanitvanyai-a-bethlen-galeriaban_meghivo_front

dajka-margit_hommage-a-rafaellodarab-denes_falling-angels_magyar-allami-operahaz

eifert-janos_geometriaeifert-janos_titkot-sugok

gyongyosi-janos_szellemek-tancaA 2016. október 28-án nyílt tárlat – Mester és tanítványai – Eifert János mesterkurzusának kiállítása. Eifert Jánost nem kell különösebben bemutatni, hiszen szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Nemcsak fotográfusként, hanem tanárként, előadóként és szakíróként is tevékenykedik.

1984 és 2004 között a Sebesvíz Workshop nemzetközi fotóművészeti alkotótábor művészeti vezetője; 1985 és 1993 között a Höhere Graphisches Bundes-, Lehr- und Versuchsanstalt, Wien meghívott előadója; az 1. Werkschule für Fotografie, Soltau fotószemináriumainak docense; a Magyar Fotóművészek Szövetsége Szakkollégiumának és Mester kurzusainak vezető tanára. 2002 és 2008 között a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában, a budapesti Szókratész Két Tannyelvű Szakközép iskolában, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskolán fotográfiát tanít. A Stalter-Kerekes féle Mesterség és Művészet, az Imre Tamás vezette FotóOktatás.hu iskolákban is tanít, de néhány éve otthonában saját iskolájában fogadja a tehetséges amatőr fotográfusokat. Programja, pedagógiai módszerei öt évtized gyakorlatára építkeznek, és az egyéniség kibontakoztatását tartja a legfontosabbnak, nemcsak a technikai és esztétikai, valamint gyakorlati ismeretek átadását.

gyorgy-irma_ahitat-magastuzu-keramiajozsa-karoly_kisbalatoni-ebredes

papp-karoly_felemaspapp-zoltan_atom-time

peti-peter_reneszanszpivonka_krisztina_adam

rostas-janos_tancos-a-fenyben-01Eifert János: „Hogy megtanulható-e a fényképezés? Bár évtizedek óta tanulom és tanítom, olykor kézzel fogható eredménnyel, mégsem vágom rá könnyedén az igent. A tapasztalat mondatja velem:

a mesterség-művészet eszközeinek birtoklása mellett – hogy mások számára is élményszerű képeket készíthessünk – még az isteni szikra is szükséges. De a szabályokat, – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerni.

Mesterkurzus sorozatomban nem a száraz, szabályokra épülő tudnivalókat sulykolom. A hallgatók kreatív együttműködésével, a fényképezés örömét ízlelgetve, szinte észrevétlenül fejlesztjük képességeinket. Az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok segítenek bennünket, hogy a látvány mögött a lényeget felfedezzük, és hogy mások számára is élményt jelentő képeket készíthessünk.”

sz-kiss-marta_lebeges_akril-vaszon-vakolas-technikaroszkos-janos_guess-me-1

wollner-tibor_jazz-2015tota-krisztian_atletico_margit

toth-brigitta_angyalEifert János módszere eredményesnek tűnik, hiszen hallgatói közül sokan publikálnak, és számosan a díjazottak között találhatók a nemzetközi fotópályázatok és kiállítások listájában.

“A kiállítók –  Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Csörögi Dóra, Darab Dénes, Eifert János, Gimesi András Gime, György Irma szobrászművész, Józsa Károly, Kőműves Kata, Laki Zoltán, Olasz Ágnes, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp László, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rostás János, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr. Tóta Krisztián, Tóth Brigitta és Wollner Tibor – művei 2016. november 17-ig tekinthetők meg a Bethlen Galériában (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.).”

Forrás: Bethlen Téri Színház

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s