„TOMBOLÓ” SIKER

Kimondottan jó hagyomány van kialakulóban, a Fővárosi Nagycirkuszban egy-egy új előadás bemutatója kapcsán. Nem csupán a sajtó képviselői láthatják az elkészült előadást, hanem meghívják mindazokat, akik ezer szálon kötődnek a porond művészetéhez. Ez, amolyan nulladik előadás, igazi főpróba a feltehetően rengeteg gyakorlást követően. A fellépők, szakértő közönség előtt „tesztelhetik” tudásukat, hogy aztán a „nagyérdemű” másnaptól rendes előadás menetben ujjongjon napról-napra.

c-2c-1

c-3c-4

c-6Az is érzékelhető változás, hogy az előadások már nem csupán attrakciók sorát vonultatják fel, hanem egy történetre felfűzve, rengeteg jelmezzel, tánccal, koreográfiával, elbeszéléssel „CIRKUSZSZÍNHÁZ” eseményei peregnek a porondon. Így volt ez a januárban visszatérő Ludas Matyi előadáson is és a mostani „ Dima karácsonya” című opus sem tér el a koncepciótól.

c-7

c-13c-10

c-15c-33

c-16c-17

c-18Különbség azért akad a két bemutató között. Míg az előbbi, inkább színház, musical, addig a mostani alkotás jobban épít a hagyományos cirkusz elemeire. Karácsony előtt megelevenedik egy igazi áruház érzése, ahol a nézelődők kedvükre válogathatnak a ruháktól, a laptopig a csodás forgatagban, majd a főszereplő Dima, hazatérve álomba szenderül, s legszebb ajándékként megálmodja az előadást.

c-20c-19

c-21c-23

c-22Nehéz lenne a produkciók közül kiemelni bármelyiket is. Mind világszám. Teljesen szubjektív az a két dolog, ami számomra megragadó lett. Az egyik a tánckar. Tulajdonképpen, egy ilyen előadásban háttérszereplőknek számítanának, de mégis olyan gyönyörű keretet biztosítanak az egész előadásnak, ami teljessé teszi a látványt. Fantasztikus ötletek a jelmezekben, koreográfiákban, amelyet a fotók talán valamelyest visszahoznak, de az igazság az, hogy még elmesélni sem lehet tisztességesen az élményt, úgyhogy gyerekek, hölgyek, urak, ezt látni kell.

c-24Mesélhetnék, a Markin-családról, a Duo Arkan oroszlánjairól, A levegő királyairól, a Havanna Flyingról, de szinte minden attrakcióról külön-külön is ódákat lehetne zengeni. Van egy dolog, amit szeretnék külön kiemelni, mert engem legjobban ez érintett meg. Van egy hölgy, aki tizenhat évesen szerelmese lett a rúdtáncnak. 2014-ben már Junior Európa Bajnok lett. Komenda Zsófia életében nem sok idő kellett ahhoz, hogy elcsábítsa a cirkusz világa. Megszületett az a levegő-rúdszám, a mely most Budapesten varázsol előadásról-előadásra. „Sophia” nem csupán szép és fantasztikusan tehetséges artista, hanem amit láttunk tőle, művészi szintre emeli az érzelmes előadásmódot. Többet Őt sem dicsérem, mert aki nem látta még, szegényebb egy hatalmas élménnyel.

c-25c-26

c-27

c-29c-28

c-30A péntek esti bemutató a szakmának szólt igazán. Nem tudom mikor fordult elő, hogy az előadás végén az a közönség „tomboljon”, hangos tetszésnyilvánítással és természetesen vastapssal, akik akár a porondon is szerepelhetnének.

c-31c-32

c-8c-9

c-11c-12

Fekete Péter igazgató cirkusza elindult egy úton, ami a jövő. Gratulálunk hozzá! Jó úton halad.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s