MŰVÉSZETET A FA ALÁ!

 

Az adventi időszak közeledtével mind azt fontolgatjuk, hogyan adhatnánk személyes és különleges ajándékot szeretteinknek, elfordulva a műszaki üzletek kígyózó soraitól.

Nem csoda, hogy egyre többen döntünk kézműves vásárok kínálata vagy a kézzel készített ajándékok mellett, ha olyasmit adnánk, ami valóban egyedi és megismételhetetlen.

Az Andrássy úton található LATARKA Galéria idén már negyedik alkalommal kínál igényes alternatívát a karácsonyi ajándékvásárláshoz. December 6. és január 4. között várja az érdeklődőket a „TERÍTVE” karácsonyi vásár, ahol kortárs műalkotások találnak gazdára- és landolnak akár a karácsonyfa alatt-elérhető árakon. A fiatal galériavezetők egyikével, a lengyel származású Tomasz Piars-al beszélgettem.

Mitől egyedülálló a tavaly már 100 művész részvételével zajló kezdeményezés?

Az egész vásár ötlete és koncepciója egy ideával indult. Azt akartuk, hogy olyan egyedülálló vásárt hozzunk a városba, ahol kortárs művészeti alkotások szerepelnek, és ami széles közönséget szólít meg. Nem csak a szakmának és a gyűjtőknek akartuk csinálni, hanem mindenkinek, ezzel egy életstílussá téve a vásárt. Tavaly több mint 100 művésztől több, mint 200 alkotás volt látható. Azzal akartunk különbözni a többi vásártól, hogy alacsonyak és egységesek a művek árai, ezzel is motiválva a közönséget arra, hogy kortárs műveket vásároljon és akár ajándékozzon karácsonyra a következő konyhai kiegészítő vagy Smartphone helyett. Az érdeklődés egyre nagyobb és egyre több művész állít ki, hiszen a vásár kiállítás is egyben, ahol online katalógussal mutatjuk be a kiállított munkákat, cikkek születnek róla és TV ajánlókban lehet látni, tehát jó bemutatkozási lehetőség is a művészeknek. Itt érdemes hangsúlyozni azt is, hogy a LATARKA Galéria nincs fix szerződésben egy művésszel sem, nyitottak vagyunk mindenféle projektek megvalósítására és a művészet minden ágára, amit ez a vásár is képvisel.

Találhatunk hasonló képzőművészeti vásárt ebben az időszakban Budapesten?

Képzőművészeti vásárokat természetesen lehet találni Budapesten, de olyan, ahol több mint kétszáz alkotásból egyszerre lehet válogatni egységes áron, a miénken kivül nincs.

Idén már a negyedik vásárt csináljátok. Volt bennetek hagyományteremtő szándék a kezdetekkor?

Az idén van a LATARKA Galéria alapitásának negyedik évfordulója, a vásárt évente szervezzük, mivel nagy igény van rá a közönségtől. Öröm számunkra, amikor a kezdeményezésünkkel a kortárs művészet befogadása és gyűjtése válik hagyománnyá.

A Lengyel Intézet kortárs művészeti galériájaként mennyire fontos a lengyel művészek jelenléte a vásáron, illetve milyen arányban képviseltetik magukat magyar és nemzetközi alkotók?

A vásár alapvetően nemzetközi, tehát nyitottak vagyunk a külföldi, így a lengyel művészekre is. Vannak művészek, akik kimondottan a vásárra küldenek Lengyelországból műveket, de vannak itt élők, vagy akik rezidenciaprogram keretében jönnek, és itt létrehozott műveket bemutathatnak a kiállításunkon. Az arány minden évben változó, igyekszünk mindig itt élő lengyel és más nemzetiségű művészeket felszólítani.

Mi a feltétele annak, hogy valaki részt vehessen műveivel a vásáron?
Fontos a minőség. A LATARKA Galéria négy kurátora- Tomasz Piars, Bánki Ákos, Bársony István, Esse Bánki Ákos (a szerk.)-hívja meg a művészeket és választja ki a műveket, amiket bemutatunk a galériában, de persze vannak művészek, akik jelentkeznek, mert eljut hozzájuk a vásár híre.

Milyenek a szakma és a közönség visszajelzései?

Amikor az elsőt megcsináltuk 2013-ban, a szakma kicsit szkeptikusan fogadta az alacsony árakat. Mi pedig azzal érveltünk, hogy a célunk az, hogy sok fiatal művész munkáit mutassuk be és tegyük elérhetővé a széles közönségnek. A vásár egyik eszméje az is, hogy itt nálunk, egyszer az évben a karácsony előtti időszakban az adott művésznek ilyen áron lehet megvenni munkáját. Ezért a pályakezdő művészek mellé ismert művészek is mindig adnak be alkotásokat, hogy bevonzzunk és kedvet csináljunk együttesen a műalkotások gyűjtésére. Szóval a TERÍTVE vásárnak nem elsősorban a profitcsinálás a lényege, ebből a szempontból különleges és sikeres egyben.

Öröm nézni, amikor valaki nálunk életében először vesz meg egy műalkotást, nagyon lelkes, hogy otthon kiteheti vagy ajándékozhatja a kedvesének. A célunk, hogy a művészet ne csak azoknak, akik tehetőssebbek, hanem mindenkinek elérhető legyen.

Amellett, hogy a galéria vezetői, egyben képzőművészek is vagytok. Megtalálhatóak lesznek a ti munkáitok is a falakon?

Igen, tőlünk is láthatóak lesznek munkák. Épp dolgozom azon, hogy a legfrissebb képeimet bemutassam a tárlaton.

Mit várhatunk az ideitől?

Az idei vásár megint bővülni fog, szeretnénk elérni,hogy a közönség a festmények és grafikák mellett más művészeti ágakra, például a fotográfiára is nyitott legyen. Azt akarjuk, hogy a hangsúly ne a technikán, hanem a művészi látásmódon, koncepción legyen.

A vásár ünnepélyes megnyitójára december 6-án, este 19 órakor kerül sor, de a galéria minden nyitvatartási napján válogathatunk a festmények, grafikák és fotográfiák kínálatából-nem csak karácsonyra.

teritve-5teritve-4

unnamed

Szöveg: Illés Anett

Fotó: Hegyháti Réka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s