ANGYALI ELEMELKEDÉS

Több mint egy órával a délutáni előadás előtt érkeztem a cirkuszba. A Dima Karácsonya bemutatója után határoztam el, hogy egy „csodalánnyal”, Komenda Zsófiával külön is készítek riportot. Szeretek bemutatni érdekes embereket a Nagylátószög oldalain, elsősorban olyanokat, akik megajándékoznak bennünket tudásukkal, szépségükkel, különleges kisugárzásukkal.

zs-3zs-2

zs-1Bevallom, előzetesen több cikket is olvastam Zsófiról, mert szinte minden sajtó őt kereste az elmúlt heti bemutató után. Éreztem, hogy nem csak engem varázsolt el tizenkilenc évével, művészi előadásával.

A cirkuszi öltöző folyosóin egy órával az előadás előtt már nyüzsögni kezd a nagybetűs élet. Zsófi öltözőjéből semmilyen nesz nem szűrődött ki, s bár a megbeszélt időpont előtt érkeztem, bekopogtam. A fogadtatás széles mosoly volt, de a smink mesteri pontossággal való elkészítését azért igyekeztem nem zavarni. Csak fényképezőgép kattogott, ott ahol azért nem gyakran tud fotó készülni.

zs-5zs-6

zs-7

Közben megérkezett Kristóf Krisztián és Demjén Natália, akiknek köszönhetően lett artista a rúdtánc Európa Bajnokából. Gyors megbeszélés a fellépés előtti utolsó próbáról, aminek szintén részese lehettem fényképezőgépemmel is, majd jöhetett a beszélgetés.

zs-8zs-9

zs-10zs-11

 • A mozgás már gyerekként is fontos szerepet töltött be az életedben? – kérdeztem először Zsófit.
 • Nem voltam igazán hiperaktív, de a szüleim hamar elvittek sportolni. Inkább a társaság volt jó, mintsem a jövőt jelentette volna a szinkronúszás.
 • Hogyan lépett be ezek után a rúdtánc az életedbe?
 • Az egyik barátnőm vitt bele a dologba. Csupa jót mesélt az edzésekről, úgyhogy nem sokáig teketóriáztam a kipróbálással. Megtetszett és ott ragadtam.
 • Komoly jövő állt előtted, hiszen tizenhat évesen már korosztályod Európa Bajnoka voltál.
 • Igen, de azért azt hozzá kell tenni, hogy a sportág egyelőre inkább hobby. A versenyeken nem fizetnek semmit, minden nekünk volt kiadás. Imádtam és ma is szeretem a rúdtáncolást, de elkezdtem másfelé gondolkodni. Nem láttam benne a jövőt.

zs-12

 • A cirkusz régóta érdekelt?
 • Határozottan nem! A családunkban már a nagymamám sem szerette az előadó művészet ezen ágát. Negyven évig nem volt cirkuszban, aztán most nyáron miattam azért eljött és megbékélt a látvánnyal. Tetszett neki az előadás.
 • Annak ellenére, hogy a cirkusz nem tartozott a kedvenceid közé, hamar a porondon találtad magad.
 • Egy rúdtánc versenyen figyelt fel rám Demjén Natália és Kristóf Krisztián. Látták bennem, hogy kitartó vagyok, és nagyon meg akarom valósítani elképzeléseimet. Leültünk megbeszélni a lehetőségeket / lehetőségeimet, amiből aztán született egy produkció. Ki tudja, mit hoz a jövő, de egyelőre nem tekintem munkának azt, amit lát a közönség. Minden pillanatát élvezem az előadásnak! Szinte szenvedek azokon a napokon, amikor szünnapunk van.

zs-13zs-14zs-15

 • Beszélgetésünkbe ekkor kapcsolódott be a „felfedező” Kristóf Krisztián, aki a világ egyik legelismertebb artistája.
 • Zsűritaggént hívtak meg egy versenyre. –mesélte Krisztián. – Arra voltak kíváncsiak, hogy a cirkuszművészet szemszögéből miként látom én a gyakorlatokat. Ha jól emlékszem a sok versenyző közül ott Zsófi nem igazán szerelt dobogós helyen, de előadásmódja azonnal megfogott, s ez után tudtunk beszélgetni közös jövőnkről.
 • Miként lett produkció a beszélgetésből?
 • Semmi olyat nem erőltettünk rá Zsófira, ami nem belőle táplálkozik. Sok produkciót láttunk a világban, ahol a rúddal együtt jár a nőiesség, az erotika. Mi ezt nem akartuk, bár Ő gyönyörű hölgy. Az is izgalmas volt és teljesen új útra léptünk, hogy a rudat elemeltük a földtől. Ilyenkor azért benne van, hogy tízen méter magasságban az emberben van egyfajta félelem. Zsófinál semmilyen rossz érzés nem jön elő. A nézők egy „angyali elemelkedést„ láthatnak.

zs-16

 • Hogyan tovább?
 • Mivel a produkció egy egészen egyedi stílus, újdonság a porondon, úgy gondoljuk sok lehetőség rejlik még benne. Zsófi hihetetlen gyorsan lett a legkelendőbb artisták egyike a világban. Két évre előre percre pontosan meg van, hogy hol szerepel. Stefánia monacói hercegnő személyes meghívására megy MONTE CARLÓBA versenyezni, utána az Európa Park főműsorában látható, majd Párizs szívében, a világ talán legszebb cirkuszában találkozhat vele a nagyérdemű. Azt gondolom, hogy magyar artista talán még nem indult el a pályán ilyen meredeken felfelé ívelően.

Magam részéről ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki teheti, nézze meg a Fővárosi Nagycirkuszban Komenda Zsófit, vagy járjon utána külföldön.

zs-17zs-16zs-18

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s