JUDO SPECIÁLISAN

Nem is olyan régen voltam egy hatalmas judo ünnepen az arénában, ahol a világ legjobbjai adtak randevút egymásnak. Főleg a könnyebb súlycsoportokban, úgy röpködtek a hölgyek és urak a levegőben, mint méhek akácfa virágzás idején. Rettentően látványos volt nézőként, fotósként egyaránt.

s-1

s-3s-2

s-4December első hétvégéjére meghívót kaptam a Kassa úti Iskola tornatermébe. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség invitált az országos judo versenyére. Már, az iskola közelében alig lehetett találni parkolót, amelyből rögtön sejtettem, hogy itt bizony tömeget találok.

s-6s-5s-7

s-9s-8

s-10Az előzetes várakozás beigazolódott. Szűknek bizonyult az amúgy impozáns méretekkel rendelkező tornaterem. A szőnyegeken már javában gyűrték egymást kicsik és nagyok. Juhász József szakág vezető elmondta, hogy közel százötven versenyző lép tatamira a nap folyamán. Különlegessége az akciónak, hogy a speciális olimpia „menői” mellett, egy főleg kisebbek számára kiírt verseny is megrendezésre került.

s-12s-11

s-14s-13

s-15A szőnyegek szélei teljesen megteltek szülőkkel, drukkerekkel és már kiesett versenyzőkkel. A „fő szám” az volt, amikor a hölgyeknél két olimpia bajnok sportoló feszült egymásnak. Azt, mindenütt láttam, hogy nem annyira a látványos dobások domináltak, bár ebből is akadt pár, hanem inkább a földre vitel és a földharcok jelentették a győztes pontokat.

s-16s-17

s-19s-18

s-21s-20

s-22Lányok, fiúk vegyesen küzdöttek egymással, s bizony sokszor a hölgyek kerültek ki győztesen egy-egy menetből. A vereségek után el-eltörött a mécses, kigördült egy-két könnycsepp, de sokáig nem lehetett keseregni az édesanyák, édesapák ölében, mert pár perc múlva ismét a szőnyegen kellett bizonyítani és a győzelem után fogadni a gratulációkat.

s-23s-24

s-25Jó volt látni, hogy a sportágnak minden korosztályban és minden szinten nagy a rajongó tábora, s egyre többen próbálják elsajátítani legalább az alapokat. A speciális olimpia legjobbjai, pedig bátran megméretethetnek az elitek mezőnyében is.

s-26s-27

s-29s-28

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s