A szem a lélek tükre

Darab Dénes balett- és fotóművész első önálló kiállításának megnyitója a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, az InternationBallet közreműködésével

2016-12-05-eifert-es-darab-denes_wollner-tibor-felvetele2016-12-05-olasz-kulturintezet-darab-denes-felesegevel-a-kiallitasmegnyiton

2016-12-05-olasz-kulturintezet-darab-denes-kiallitasanak-megnyitojan2016-12-05-olasz-kulturintezet-darab-denes-kiallitasmegnyito-01

2016-12-05-olasz-kulturintezet-darab-denes-kiallitasmegnyito-04A tudós emberek mondják, hogy szemünk fényérzékelő szerv, segítségével tapasztaljuk meg a fény által láthatóvá váló térbeli kiterjedéseket. A szem azonban nemcsak érzékel, hanem ki is sugároz fényt és erőt, erőt, amely sok dologra képes. Szemeink kisugárzása által jól láthatóvá válik, hogy kik és mik vagyunk, mert a szem a lélek tükre. Úgy gondolom, a fotográfus szeme még érzékenyebb tükör, hiszen nemcsak saját személyiségét, lelke mélységeit, gondolatait és érzéseit tükrözi, hanem legfőképpen témáját, amelyet megörökítésre méltónak ítél, és tehetsége révén képes mások számára – élményt adó formában – visszatükrözni, láthatóvá tenni.

2016-12-05-olasz-kulturintezet-darab-internationballet-02

2016-12-05-olasz-kulturintezet-internationballet-012016-12-05-olasz-kulturintezet-internationballet-03

darab-denes_espressodarab-denes_f-leg

darab-denes_idarab-denes_last-good-bye

darab-denes_mermaid

Ki is az a Darab Dénes?

 Műsorfüzetekben, interjúkban, színpadi szerepei kapcsán néhányszor találkozhattunk már nevével. Ha nevét beütjük a Google, vagy a PORT.hu keresőjébe, előbb jelenik meg a Száraz Dénes, Ujlaki Dénes, Gábor Dénes Főiskola, vagy a Dénes Galéria, mint ő maga. Facebook profilján is csak a képei töredékét láthatjuk. Kevés tehát az információ személye megismeréséhez. Azt tudjuk, hogy 1987. május 13-án született, és hogy a Magyar Nemzeti Balett táncművésze. Arról is nyilatkozott már az M5 kulturális műsorában, hogy fényképezéssel komolyabban 2015. második felétől foglalkozik, mesterének Eifert Jánost tekinti, akinek mesterkurzusát gyakran látogatja. Érthető, hogy keveset tudunk róla, hiszen olyan fiatal, hogy túl sok „életrajzi” eseményt még nem kapcsolhattak a nevéhez. Egyenlőre… Tehetsége, művészi teljesítménye a táncban és a fotográfiában azonban „hosszú életrajzot” ígér, addig is érjük be egy korábbi interjújával, amelyet Czvitkovits Judit készített az NLCafé számára:

„A balett és az én történetem nem úgy kezdődött, mint a klasszikus történetekben, hogy láttam egy előadást, beleszerettem, és elhatároztam, hogy ez az, amit csinálni akarok – meséli Darab Dénes, a Magyar Nemzeti Balett tánckari művésze. – A nővérem volt az, aki még nagyon fiatalon kitalálta, hogy balerina szeretne lenni. Miután beiratkozott a Táncművészeti Főiskolára, a bátyám is megpróbálta, aztán amikor 9 éves lettem, édesanyám azt mondta, hogy próbálja meg a Dénes is. Nekem valamiért sikerült.

darab-denes_myth-i-calldarab-denes_myth-y-called

darab-denes_screamdarab-denes_point-of-u

darab-denes_separate-ways

darab-denes_shadeowdarab-denes_silk-road

darab-denes_the-kissdarab-denes_single-image

darab-denes_wings-of-desireA szakmába aztán a munka során szerettem bele. Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy a munkahelyén élő zongoraszó várja, és minden nap kiizzadhat magából mindent – legyen az jó vagy rossz. A színpad egy olyan hely, ami a létező legcsodálatosabb hely, mert az ember a valós lényét mutathatja meg. Nekem már az hatalmas erőt ad, ha színpadra léphetek. Amikor átlépem a vonalat a reflektorfénybe, megszűnik a külvilág. Jelenleg A makrancos Katában táncolok, karakterszerepem van. Nem egy drámai szerep, de sokat lehet színészkedni. Fontos, hogy a néző ne a táncost lássa, hanem azt a karaktert, amit megformálok. Számomra a balettban mindig is az volt a cél, hogy ne csak a látvány jusson el a nézőhöz, de a szívenergia is! Még az utolsó sorban ülő nézőt is meg akarom érinteni. Mindig ez mozgat, hogy minél több embert elérjek akár a táncon, akár a fotográfián keresztül.”

Darab Dénes IMPROVIZÁCIÓK / IMPROVISATIONS – A balett és a geometria között / Based upon Ballet and Geometry című fotókiállítása a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában, 2016. december 20-ig, hétfőtől-csütörtökig 10-18, pénteken 10-15 óra között látogatható. (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

Eifert János

 Képek: Darab Dénes kiállított művei, valamint Eifert János, Sz. Kiss Martha és Wollner Tibor felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s