Eifert János a könyvtárban

A Ceglédi Városi Könyvtárban a FOTÓSAROK vendége volt a vásárhelyi születésű fotóművész  

2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janos-markovics-ferenc-02_kisfaludi-istvan-felvetele

2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janos-markovics-ferenc_kisfaludi-istvan-felvetele2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janossal-01_kisfaludi-istvan-felvetele

2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janossal-05_kisfaludi-istvan-felvetele2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janossal-04_kisfaludi-istvan-felvetele

2016-12-08-cegledi-konyvtar_beszelgetes-eifert-janossal-06_kisfaludi-istvan-felveteleA Fotósarok ötlete a Ceglédi Városi Könyvtár (egyben a Kulturális Központ) igazgatónőjétől, Kogler Ágnestől származik. A “próba-rendezvény” még a tavasz folyamán Tóth József “Füles” fotóművésszel olyan sikeres volt, hogy pályázatot adtak be az NKA-hoz egy hat előadásból álló sorozat megrendezésére. A moderátor szerepére és a hat jeles fotográfus felkérésére Markovics Ferenc fotóművészt, Cegléd szülöttét kérték fel.  A további hat fotóművész névsora: Benkő Imre, Eifert János, Bánkuti András, Zsila Sándor, Módos Gábor és Urbán Tamás. Az NKA teljes egészében megítélte a pályázati összeget.

A legutóbbi előadásra december 8-án került sor a Ceglédi Városi Könyvtár Tékafé elnevezésű részében. Eifert János néhány nagyméretű képét is falra helyezte, majd lendületes előadás kísérte az életművéből merített, vetített-képes válogatást. Noha az est hossza jócskán meghaladta az előre megszabott “műsoridőt”, a hallgatóság töretlen érdeklődéssel követte az elhangzottakat és látottakat.

1971-tanceredeti-f-f-negativ

1975_iraki-asszonyok1977-brooklyn-bridge-photo-eifert

1984-a-fold-alma-photo-eifert1984-a-vilag-vegen-photo-eifert

1993-roncsolt-akt-031995-martely-holt-tisza-telen_photoeifert

2000-aktok-kofalnal-3Markovics Ferenc az estre szóló meghívó mellékletében így konferálta be a vásárhelyi születésű fotóművészt:

„EIFERT JÁNOS (Autonóm fotóművész)

Hódmezővásárhely szülötte (1943), 2013-től a város Díszpolgára. 1960–1977 között a Honvéd Együttes hivatásos táncosa, fényképezni e munkája közben tanult. Hamarosan hazai és külföldi kiállítások és diaporáma fesztiválok sokszor díjazott alkotója, máig 200-nál több önálló tárlat rendezője. 1984-től a Sebesvíz nemzetközi fotóművészeti alkotótábor művészeti vezetője, Európa számos országából összesereglett résztvevőkkel. 1997-ben megválasztották a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökévé, emellett is több magyar és külföldi szakmai szervezetben munkálkodik. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség kitüntetettje, AFIAP, EsFIAP címekkel.

További fontos elismerései közül: a MAOE Fotóművészeti Alkotói Nagydíja (2006), Magyar Érdemkereszt Tisztikeresztje (2012)”

2005-maskepp-012003-fenyvesi-felix-lajos

2006-szemkontakt-02Az élő beszélgetés természetesen többet árult el az alkotó életéről, munkásságáról. Eifert János fotóművész Ars poetica-járól – nem először – így vallott: „Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. 40 év alatt 44 országból, különböző témákból hatalmas archívumot gyűjtöttem össze. Az amerikai űrközponttól az indiai Tadj Mahalig, neves művészek és politikusok, ismert személyiségek portréitól a technika, tudomány világáig számtalan riportkép, illusztráció, dokumentáció, tudósítás gyűlt össze, amelyekből mindig kiugrik egy-egy sehova nem sorolható, különleges megfogalmazású és üzenetű kép. Néha a véletlen, de legtöbbször a másképpen látás igénye, a kreativitás, a tudatos kísérletezés hozza létre ezeket a képeket. A digitális képalakítás lehetőségei a fotográfus eszköztárát bővítik. Ezekkel a lehetőségekkel én is igyekszem élni.”

2008-a-no_antoine-de-saint-exupery-koltoi-szovegevel2012-kertesz-keze-02

2013-geometriaForrás: ctv.hu – Fotó: Kisfaludi István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s