BOR-ÁSZ!

Még nyáron történt. Kiadós séta után, egy elegáns étterem teraszán ülve gyönyörködtem a naplemente csodájában. A pincér nagyon udvariasan jött oda és megkérdezte, hogy innék-e egy pohár bort, mert náluk az összes hazai borvidék legjobbjából választhatok, de azért megjegyezte, hogy ő egrit javasol, s azokból is Vincze Béláét.

v-6Nem volt kérdés a választás, hiszen nem tudhatta, hogy Bélának nem csak a borait ismerem. Kapcsolatunk jó pár évre nyúlik vissza. Szeretem Eger városát, s „Sztárbarangoló” műsorom filmezése kapcsán megkerestem több borászt is, mert elképzelhetetlennek tartottam a városról szóló filmet bor nélkül.

v-1A borászokról valahogy az volt az elképzelésem, hogy tapasztalatokkal teli, idősebb emberek. Bennem egy ilyen kép élt róluk, s bizony alaposan meglepődtem, amikor a Vincze Pincészet tulajdonosát keresve, egy mosolygós, végtelenül udvarias fiatalember fogadott. Rácsodálkoztam a gondosan művelt szőlőkre, a hangulatos pincére és a garmadával sorakozó oklevélre, amelyek a bormustrák elismeréseit jelentették a borász számára.

v-5Szeretek olyan embereket bemutatni, akik tehetségükkel, tudásukkal tudnak nekünk szépet, s jót mutatni az életből. Vincze Bélát ilyennek gondolom, s nem volt véletlen megkeresése, így évvége felé.

 • Hogyan lett belőled borász? – kérdeztem.
 • Nálam nem a családi hagyomány folytatása jelentette az utat, amint azt a legtöbb esetben láthatom a környezetemben. Egertől pár kilométerre gyerekeskedtem és a középiskola kötött a városhoz. Itt már akkor is minden a borról szólt. Benne volt a levegőben az „illat”, az az érzés, amit a borászat jelent és ez nekem nagyon tetszett. Amikor, negyedikben választani kellett a tovább tanulás lehetőségei közül, nem volt kérdés számomra az akkori Kertészeti Egyetemre való jelentkezés.

 

 

v-2

 • Az egyetem után merre indultál?
 • Az Egri Csillagok Szövetkezet volt az első munkahelyem. Igazából itt szerettem bele a szakmába. Jól választottam hivatást. Amikor lehetőség nyílott arra, hogy belefogjak egy saját vállalkozásba, azonnal megléptem. Küzdelmes időszak volt, de pont a kezdeti nehézségek tanítottak meg arra, hogy nagyon megbecsüljek minden apró sikert.

v-3

 • Ezek az eredmények minek köszönhetőek?
 • Az első évektől indultam a borászoknak kiírt versenyeken, s nem is rossz eredménnyel. Az év borásza egy kicsit olyan, mint egy életmű díj. Külön öröm volt ezt fiatalon elérni, mert ez a teljes szakma elismerése és azt talán nem kell nagyon magyaráznom, hogy hazánkban a borászat, világviszonylatban is a legelőkelőbb helyen rangsorolt ágazat.
 • Az nem tartozik az „apró siker” kategóriába, hogy fiatalon lettél az év borásza!
 • Manufaktúrás módszerekkel, prémium kategóriát igyekszünk az „asztalra” tenni. Megtartva az egri borvidék jellegzetességeit, egy kicsit déliesebb ízvilágot tudtunk kialakítani. Azt vallom, hogy minden a szőlőnél dől el. Későn szüretelünk, aminek persze megvan a veszélye, de a szemek akkor tudják kihozni a legtöbbet magukból.v-10v-8
 • A borász mikor tud lazítani?
 • Úgy érzem, szinte soha. Talán egy-egy hosszú hétvége jut pihenésre, de a legtöbbször akkor is versenyek vannak. A közelmúltban, egyszerre három megmérettetésen is szerepeltünk. Szerencsére ma már megoldható ez, mert Péter fiam is kezd „vérbeli” borász lenni. Van olyan borunk, amelyik már mindent megnyert külföldön és itthon is. Az oklevelek nem férnek el a falon, s ez nem kis büszkeséggel tölt el.
 • v-9v-11

  v-12

  Remélem Vincze Béla bemutatása sokaknak felkeltette az érdeklődését, s a karácsonyi asztalokon ott lesz a vörösborok legnemesebbike, a Vincze Bála Pincészetből.

  Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s