V. Művészet Esztergomért

Adventi kiállítás és vásár a Rondella Galériában

2016-12-09-az-esztergomi-bazilika_eifert-janos-felvetele

 

 Az Eurohíd Alapítvány által szervezett Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár immár ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit 2016. december 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában. Az adventi készülődés közepette érdemes ellátogatni a tárlatra, ahol rövid időre meg lehet pihenni a történelmi falak között, elmélyülni a képek szépségében és néhány gondolatra megállni előttük.

2016-12-09-muveszet-esztergomert_adventi-kiallitas-es-vasar-012016-12-09-muveszet-esztergomert_adventi-kiallitas-es-vasar-02

2016-12-09-muveszet-esztergomert_adventi-kiallitas-es-vasar-megnyito

2016-12-09-muveszet-esztergomert_adventi-kiallitas-es-vasar-reszlet

2016-12-09-muveszet-esztergomert_majorosi-hajnalka-kepe-elott

2016-12-09-v-muveszek-esztergomert-eifert-fotoz

Az alapítvány minden évben jótékonysági céllal rendezi meg a kiállítás és vásárt, melynek bevételéből valamilyen nemes ügyet támogat. Az idei évben egy nagyon fontos kezdeményezés indult útjára, melyben Esztergom városa is segíti az Eurohíd Alapítványt. Egy városi tulajdonban lévő ingatlanban, a Reanimatio Házban művésztelep került kialakításra, mely terepet ad a művészeknek alkotásra, egyben kiállítóhelyként is funkcionál. A művésztelepen, 2016 nyarán bemutatásra került a Periféria elnevezésű kiállítás és vásár, mely a kortárs művészet fontosságára, egyben kirekesztett helyzetére hívja fel a figyelmet. Az V. Művészet Esztergomért bevételét tehát ennek a művésztelepnek a fejlesztésére és a kortárs művészet támogatására fogja az alapítvány fordítani, méltó folytatásaként a Periféria kiállításnak.

apati-toth_sandor_a_harsonas

apati-toth-sandor_nagyapam-oraja

balla-andras-felvetele

csanyi-barbara_talan-egy-reggel

debreceni-nelli_totemek

Az V. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár anyagát olyan neves alkotók színesítik, akik az elmúlt években önálló kiállítással is szerepeltek már a Rondella Galériában. Ezek közé sorolhatóak olyan fotóművészek, mint Balla András (MMA), Eifert János és Kosmály Gabriel, akiknek neve minden, a fotózás iránt érdeklődő látogató számára ismerősen cseng. Általuk olyan munkák kerültek a tárlatra, melyek az adventi időszakban mélyen elgondolkodtató mondanivalóval bírnak. Mindhárom művész mélyen tiszteli az embert és a környezetet, ahol mindannyian élünk, és amelyet Isten adott számukra, hogy kiteljesíthessék művészi feladataikat.

ef-zambo-istvan_mosolyterpesz-2-negyszarnyu-madarral

eifert-janos_akt-study-wien

eifert-janos-negyesi-janos-otto_avavtgarde-negyes_herbert-aniko_hommage-matisse

Balla Andás természetfotói és aktjai az embert és környezetét a maguk természetességében mutatják be. A tárlaton hét képpel is szerepel, közülük négy a Nagy Tarpatak sorozatba tartozik. A Tátrában készült tájképek a víz elemi erejét érzékeltetik, nincs bennük semmi erőltetett képi megjelenítés, nagyon természetes, kellemes látványt nyújtanak. Balla András vintage kópiái nagyon értékes, szerzői kidolgozások, melyek a felvétellel nagyjából egy időben lettek előhívva, az eredeti negatívról. Különleges értékük egy emberi élet munkájában is rejlik, mely a tájépítészet mellett az ember és környezetének bemutatására koncentrál fotókon keresztül.

Apáti-Tóth Sándor Atlantisz ciklusából hozott képeire a gondolati feszültség jellemző. A törékenység és erő, a sérülékenység, az ember múlandósága – mint gondolat és metafora – visszafogott tónusokkal, feszes kompozícióba sűrítve jelent meg nála már korábban is. „Atlantisz.
Elsüllyedt, mesés, kincses világ. Túl földi életem nagyobbik felén elmerülő emlékeim ellenállhatatlanul kívánkoztak ki belőlem, s álltak össze e ciklussá. Megváltoztatni, netán jobbá tenni senkit nem akarnak ezek a képek. Legfeljebb egy kis szomorúságot, fájdalmat hagynak bennünk, hogy valamikor mindannyiunknak el kell hagyni Atlantiszt. Amíg lehet, gyönyörködjünk abban, hogy bent vagyunk.”

Eifert János képeiről, a fotóin oly sokszor megjelenő táncosok dinamikus mozgása ellenére, mindig a nyugalom és a szépség árad. A táncművészek gyönyörű mozdulatai az emberi test mozgásának határait súrolják, így van ez a kiállításon látható két tanulmányának esetében is. A képek az emberi test olyan pozícióit mutatják be, melyek teljesen egyediek, ezzel együtt a kompozíció is különleges, egyúttal dekoratív formában jelenik meg.  A fekete és fehér kontrasztja megfogja a tekintetet, modern, letisztult alkotások, melyek tiszteletben tartják az embert, mégis tárgyi környezetben jelenítik meg. Eifert János nagyon jól ismeri a táncosok mozdulatait, a tánc nyelvét és annak ábrázolását. Fotóin csodálatot ébreszt az ember iránt és a tánc iránt, mely egy nagyon különleges művészeti műfaj, hiszen eszköze maga az emberi test. A kiállításon szereplő „Avantgarde négyes” c. képét tanítványával, Négyesi János Ottóval közösen jegyzi. Mint elmondta, mesterkurzusán éppen a társszerző eredeti fotója volt a kiindulási alap, amelynek egy részletét kiemelve, többszörözve és elforgatva, grafikai hatású eszközökkel átalakítva az új fotográfiai látásmód gondolatiságát fogalmazta meg.

kaci-simon_mononokekosmaly-gabriel_muve

kosmaly-gabriel-muve-01

Aki ismeri Kosmály Gabriel alkotásait, rögtön a képek festészeti jellegű kiegészítése, a vegyes technika jut eszébe alkotásairól. A kiállításon bemutatott képei közül három, a 125 éves Mária Valéria híd pályázatra készült sorozat része. Több dimenzióban ábrázolt hidak, melyek eget és földet kötnek össze. Az ég magassága és a víz mélysége között lebegnek, összekötve az embert és az eget, jelképezve ember és Isten kapcsolatát.

 

Az V. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár, 2016. december 23-ig tekinthető meg az esztergomi Rondella Galériában, 11:00-16:00 óra között. (Hétfői napokon a múzeum zárva tart.)

kovacs-robert-viking-artist_diva-in-woman

mecses-eva-hiklda_allandosag

szuk-norbert-ed-narrow_kapcsolat

tamasi-peter_levelek-a-kedvesnek-ii

Kiállítók: Adorján Attila, Andráskó Péter, Apáti-Tóth Sándor, Balla András, Boldog Vince, Csányi Barbara, Dezséry Dorottya, ef.Zámbó István, Eifert János, Gazdag Ágnes, Herbert Anikó, Kaci Simon, Kosmály Gabriel, Majorosi Hajnalka, Mécses Éva Hilda, Őry Annamária, Pusztafi Panna Pálma, Szabó Cseke Mózes, Szabó Keve Zámor, Szabó Zoltán Sándor, Szigeti Bernadett, Szuharevszki Mihály, Szük Norbert, Tamási Péter, Tatai Anita, Végh Lajos, Verebélyi Diána, Vida Judit

Mécses Éva Hilda művészettörténész, MNM Rondella Galéria

varosi-gabriella_freedom

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s