„SZERETÜNK ROBI!”

Még nyáron történt. Egy lelkes zenerajongó barátom mondta, hogy ha nagyon jót akarok látni, hallani, akkor irány Óbuda Szent Lélek tér, mert az R-GO ad koncertet. Megnyugtattam, hogy ott leszek, de belül elmosolyodtam, mert nem tudhatta, hogy Szikora Robiról van egy pár olyan „testközeli” élményem, ami csak keveseknek adatik meg, s mélyen elraktározódva él bennem a mai napig.

r-14r-19

r-6A történet arra az időre nyúlik vissza, amikor az egykori gyereklap, a PAJTÁS újságírója lehettem. Feladatom volt a Kedves Ismerős rovatban, színészekről, sportolókról és természetesen zenészekről írni. Soha életemben annyi koncerten nem vettem részt, mint abban az időszakban. Ott voltam egy táncdalfesztiválon, ahol a Limbó- hintó című szám tarolt. Akkor szólt Robi, hogy két hét múlva felkeres a szerkesztőségben és mutat majd valamit.

r-24

r-60r-56

r-73r-67

r-89Közben a hír bombaként robbant, Robi otthagyta a Hungáriát! Persze, hogy izgatottan vártam látogatásukat, amelyre Környei Attilával érkezett. Képzeljen el az olvasó egy csendes hétköznap délelőtti szerkesztőséget, ahol csak az írógépek kattogása / akkor csak ezek voltak még /töri meg a csendet, s egyszer csak a folyóson erőteljes csörömpölés hallatszik. Az összes fej megjelent az ajtókban, s igencsak tátva maradtak a szájak a látványtól.

r-106Hatalmas, földig érő kabátban lépdelt Robi úgy, hogy az ezernyi jelvénytől egy centi szabad hely sem volt. Szürrealisztikus látvány, megfelelő hanghatással. Ez volt a belépő! Ekkor beszéltünk először az R-GO-ról. Kaptam egy kazettát, rajta a „Bombázó” és „Megy a lány” dalokkal. Vittem az anyagot a főszerkesztőnek, aki rám nézett és rögtön azt mondta, hogy ezzel a névvel, nálunk soha! Az idősebbek talán emlékeznek, hogy az ergo név mit takart.  Hiába mondtam, hogy másképpen írják és teljesen mást jelent, a lap vezetése hajthatatlan maradt. A kazettát otthagytam azért náluk.

r-115r-121

Két óra sem telt bele, betoppantak az irodába és csak annyit közöltek: meghallgattuk, jöhet az anyag. Talán mi voltunk az elsők, akiknél az R-GO megjelent egy fotóval és egy rövid írással. Pár hónap múlva már minden az együttesről szólt. Év zenekara, zenésze minden hangszeren és valami olyan elementáris népszerűség, amely felfoghatatlan kategória.

r-124A következő „lépéskor” én már művelődési ház igaztó voltam Budakalászon. Csendes falu, két gyerek szakkör és egy nyugdíjas klub évek óta. Egyetlen, úgy száz főt befogadó „nagyterem” és egy iroda. Ide hívtam meg klubot csinálni a tömegeket megmozgató együttest. Kilenc mozgalmas év volt. Mivel a terembe rendszeresen a befogadóképesség kétszerese zsúfolódott össze, kitaláltuk a levező tagságot, havi aktív kapcsolattal. Ötezres klubtagságot a mai napig nem nagyon tud felmutatni együttes.

r-129r-142

A „nagyteremben” az R-GO próbált nagyobb fellépések előtt, s a gidák az irodában, az orrom előtt gyakorolták a koreográfiákat. „Élet” költözött a házba és minden hónap első hétfőjén az egész településre is. Természetesen minden elérhető megmozduláson ott voltam.

Később maradtak az évfordulós koncertek élményei, s az együttes is megélt sok változást. Egy dolog maradt, ami állandó, s ez Szikora Robi. Ismerősöm azt is megkérdezte, hogy miért pont karácsonyra írom meg a nyári koncert élményét. Azt gondolom, hogy az emberekben ilyenkor jelenik meg leginkább a béke, a szeretet és a hit érzése. Magam kevés olyan emberrel találkoztam, akinek a hite annyira erős lenne, mint Robié. Ezt értem vallási értelemben is, de legalább annyira fontosnak tartom a zene, a dal, az előadó, az énekes erejét.

r-147

r-155r-156

r-160Nem véletlen, hogy a mai napig a koncertek előtt már kórusban szól, a : „Szeretünk Robi!” Aztán, ami a színpadon történik, az olyan, mint tízen évekkel ezelőtt. Remélem, a fotók valamit vissza tudnak adni abból a lendületből, zene szeretetből, hitből, amit Szikora Robi képvisel, s azt gondolom ez mindig így marad, ameddig Ő színpadon van.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s