EGY TÁNYÉR SZERETET

Napok óta kint van az előszobában egy Parti Nagy Lajos idézet:

„Karácsonykor könnyű szeretni, de mi van azzal a sok hétfő reggellel?”

Karácsony második napja történetesen hétfőre esett, s ezzel az idézettel felvértezve indultam el a Blaha Lujza tér felé. A különféle tudósításokból már láttam, hogy az ételosztáson ebben az évben is hatalmas tömegek álltak sorban, s voltak, akik már hajnaltól várták a nyitást.

k-1

k-2k-3

k-4k-5

k-6Az ÉTELT AZ ÉLETÉRT Közhasznú Alapítvány tevékenységét senkinek nem kell sem bemutatni, sem meghirdetni a három napos eseményt. Az emberek tudják, hogy ha a szükség úgy hozza, a Magyarországi Krisna- Tudatú Hívők Közössége segít. Márpedig a tömeget elnézve, a szükség igencsak úgy hozta…

k-7k-8

k-9Nem is olyan régen megbotránkoztam azon, amikor vezető politikusok nyilatkozták azt, hogy Magyarországon nincs szegénység. „Elefántcsonttoronyból” nézve a dolog festhet így, de ha valaki járkál a hétköznapokban, lemegy az aluljárókba, kinyitja a fülét, s hall véleményeket, bizton nem ért egyet a nyilatkozó „nagyurakkal”!

k-11k-10

Kíváncsi lennék az Ő karácsonyukra, bár pár puccos poszt mindent elárul, csakhogy ez hergeli a népet, de nagyon. Ha véletlenül ezekben a napokban útba kell ejteniük a Blahát, vajon elfordítják inkább a fejüket, hogy a valóságot ne is lássák?

k-13k-14

k-15Úgy gondolom, a fotók önmagukban is elmesélnek mindent. Annyi csillogó szemű gyereket ritkán lehet látni, mint amikor a kapott kincsekkel megpakolva végeztek a sorban állással. Külön figyeltem, ahogy járókeretével araszolva, egy tisztességben megőszült néni végig sírta azt a pár percet, mire a szatyra teljesen megtelt. Ellestem egy mondatot is egy fiatal pártól, akik a mellettük állóknak mesélték, hogy ebben az évben, most esznek először egy tisztességes tál ételt. Ezekben a napokban a Noé Menhely Alapítvány jóvoltából a cicák is a kutyák is jól járhattak egy-egy csomag ajándékkal.

k-16

k-18k-17

k-19Senki nem hangoskodott, nem türelmetlenkedett a sorokban.  Az látszott, hogy a legtöbben szégyellik, hogy így juthatnak élelemhez, s nem csak ahhoz, hanem egy-egy mosolyhoz, kedves szóhoz, ami láthatóan ugyanolyan jól esett nekik, mint az adomány. Szólt a zene a sorok mellett, s akadt olyan is, aki boldogságában táncra perdült.

k-21k-20

k-22Pár szót tudtam váltani Szilaj Péternével, aki kommunikációs vezetője, szóvivője a Krisna- Tudatú Hívők Közösségének, s így az egész eseménynek.

-Hagyománya van már a Blahán rendezett ételosztásnak. 1991-ben, mi voltunk az első meleg ételt osztó szervezet. Azóta azt látom, hogy évről évre egyre többen vannak, akiknek szüksége van a segítségre. Naponta ezerhatszáz embernek tudunk ételt biztosítani, de a csomagokba kerül rengeteg gyümölcs, üdítő, tartós élelmiszer. Azt látjuk, hogy minden évben a december 26. a legfontosabb nap, ekkor jönnek a legtöbben. Szerencsére a többi ünnepnapon egyre több szervezet tart hasonló megmozdulást és így a tömeg eloszlik valamelyest. Száz önkéntes segédkezik a munkában, akiknek legalább kilencven százaléka civil, s már nem is nagyon kell verbuválni őket, hanem maguktól érkeznek hozzánk.

k-24k-23

k-25k-26

k-27Tisztelet és megbecsülés jár mindazoknak, akik a családjaik, szeretteik mellett gondolnak másokra is, mert vannak sokan, akiknek karácsonykor nem jutna még étel sem a nem létező asztalra, s ajándék a nem létező fa alá. Velük nem csak a szegények, hanem az egész világ lett gazdagabb.

k-28k-29

k-30

k-32k-31

k-34k-35

k-36k-37

k-38k-39

k-40k-41

k-43k-42

k-44Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s