Bahget Iskander “Íróbarátaim” című kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg

A kiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg Gyöngyösön, a Gyöngyök Mátra Művelődési Központban.

2017-01-06-bahget-iskander-kiall-eifert-nyitja-meg-01_herbst-rudolf-felvetele

2017-01-06-bahget-iskander-kiall-megnyiton_herbst-rudolf-felvetele2017-01-06-bahget-iskander-kiall-eifert-nyitja-meg-06_herbst-rudolf-felvetele

2017-01-06-bahget-iskander-kiall-megnyiton-01_erdelyi-jozsef-felveteleA Gyöngyök Mátra Művelődési Központban 2017. január 6.-án 17 órakor nyitották meg Bahget Iskander Kecskméten élő szír származású fotóművész “Íróbarátaim” című kiállítását.

A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg, köszöntőt mondott Hiesz György Polgármester, közreműködött Márkus Liza (ének) és Kerek Norbert (zongora).

A tárlaton 24db 70×100 és 70X50 méretű kép tekinthető meg, melyek a magyar irodalom jeles alakjait ábrázolják. A ritka és nagyon különleges kiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg Gyöngyösön, a Gyöngyök Márta Művelődési Központban.

Eifert János megnyitóbeszédében elmondta, hogy Bahget Iskander különös és különleges pályaívet rajzolt fotográfiai tevékenységével. 1943. augusztus 14-én született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

2017-01-06-bahget-iskander-kiall-polgarmester-koszont_herbst-rudolf-felvetele2017-01-06-i-skander_eifert-ugranak-01_kalacsi-rene-felvetele

bahget-iskander_adonisbahget-iskander_buda-ferenc

bahget-iskander_esterhay-peter1990 óta saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat, illetve katalógusokat tervez. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek.

Szorosan kötődik a kecskeméti FORRÁS című irodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirathoz. Alapításától a megszűnéséig a Nagybaracskai Alkotótelep résztvevője, kiállítója. Rendszeres résztvevője a Veránkai Írótábornak.

bahget-iskander_fejto-ferencbahget-iskander_illyes-es-floraneni-1979-lakitelek

bahget-iskander_juhasz-ferenc_resizeA többször irodalmi Nobel-díjra jelölt szíriai költő, Adonis így jellemezte munkásságát:

„Bahget Iskander a fotóművészetben nemcsak egyszerűen a látás, hanem a tudás képviselője is. Kíváncsiság jellemzi, mely megmutatja a megszokott dolgok újszerű elemeit. A közelségből a távolságot emeli ki, a vízszintesből következtet a merőlegesre.

Amikor egy-egy alkotását nézzük, azon tűnődünk, hogy talán álmot látunk.

Hol kezdődik a képzelet? és hol fejeződik be a valóság? – kérdezzük. A láthatót dédelgetve leplezi le a rejtőzködő dolgokat. Munkái az idő szívével együtt dobbannak az örökkévalóságban.”

Ezen a kiállításán többek között Illyés Gyula, Juhász Ferenc, Faludy György, Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Sütő András, Gion Nándor, Esterházy Péter, Diószegi Balázs, Tóth Menyhért, Szőcs Géza, Szabó Magda, Szentmártoni János, Zalán Tibor, portréit láthatjuk, de szerepelnek az 1978-as lakiteleki fiatal írók találkozóján készült képek is. Ezek a fotók – idézve a szír költő szavait – az idő szívével együtt dobbannak az örökkévalóságban.

bahget-iskander_nadas-peterbahget-iskander_lakiteleki-fiatal-irok-talakozoja-1979

bahget-iskander_szentmartoni-janosbahget-iskanderfaludy-portre

Forrás: GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ

Fotók: Bahget Iskander kiállítási képei, valamint Jakab Tibor, Herbst Rudolf, Erdélyi József, Kalács René és Szántó Edit a megnyitón készült felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s