JÓT SZOMSZÉDULTUNK!

Van egy mondás: A barátaidat megválogathatod, de a szomszédjaidat nem. Persze, az természetes, hogy mindenki törekszik a jó viszony ápolására, ha már az élete, úgy hozta, hogy családokat, érdekes embereket a közvetlen közelébe sodort az élet. Gyakran előfordul, hogy megjelennek vendégként a szomszédok, s ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy tanuljunk egymástól, megismerjük más emberek tudását, gondolkodást, esetleg kultúráját.

c-1c-2

Az azonban, hogy egyszerre vizitáljon nálunk minden szomszédunk, csak a Fővárosi Nagycirkusz porondján fordulhat elő, január utolsó hétvégéjétől, egészen március közepéig. Volt egy gondolat, amelyet alapos kutatás előzhetett meg, majd meghívást kaptak a szomszéd országok artista világának legjelesebb képviselői. A megvalósítás azért nem lehetett könnyű, mert közvetlenül határaink túloldalán nem mindenhol egyformán erős a cirkuszművészet.

c-3c-4

c-5c-6

c-7Az is igaz, hogy, ha valaki nagyon akar valamit, akkor mindez könnyebben kivitelezhetőnek tűnik, márpedig a Fővárosi Nagycirkusz vezetése az utóbbi időben, igencsak eltökélt a változások irányába. Minden produkcióját egy-egy elképzelése köré fűzi, s így a cirkusz előadásai megtelítődnek átgondolt koreográfiával, történettel.

A „szomszédok” meghívása is jó ötletnek bizonyult, s nem csupán az attrakciók porondra vitele miatt. Zaklatott világunkban nem árt azon elgondolkodni, hogy milyen is az együttélés közvetlen környezetünk népeivel.

c-8c-9

c-10Megelevenedik a táncosok jóvoltából barátaink népviselete, kultúrája, s ez után jöhetnek a produkciók, amelyek közül kiemelni egyiket sem szívesen teszem. Nem vagyok szakíró, hanem inkább hagyatkozva szubjektumomra fogalmazok pár dologról.

Az erős kezdést Csehország jelenti a műsorban Helena Polach futballzsonglőr személyében. A hölgy nem csak csinos, hanem olyan tudással kápráztatja el a nagyérdeműt, amelyet leginkább férfiaktól tudtunk ez idáig elképzelni. Egy-két első osztályba sorolt focista bátran vehetne órákat Helenától.

c-11

c-12Semmiképpen nem hagynám ki a sorból Veres Henriket, s nem csak azért, mert „minden szentnek maga felé hajlik a keze”, de a magyar fiú tényleg tud valami olyat, ami a világ minden cirkuszában megállná a helyét. Indíttatásában valószínűleg komoly szerepet játszott, hogy artista családból származik, de nem csak ügyességével emelkedik mások fölé, hanem koreográfiai készségével is olyan „tüzes” elemeket varázsol a produkcióba, ami magával ragadja a közönséget.

c-13c-14

c-15Adriana Falco egészen egyszerűen világszám. Lovaival, valami olyan összhangot tud teremteni, ami feltehetően vele született adottság. Egész végig azt lehet érezni, hogy a pacik nem idomított állatok, hanem játszótársak a porondon, akik a hölgy minden mozdulatát önfeledten követik. Ausztria büszke lehet művészére, mert az állatok szeretetét viszi szét az egész világban.

c-16

c-17c-18

c-19Ahogy pörögtek a számok, barátom szólt, hogy most figyelj, mert gyönyörűt látsz. Romániából érkezett a Duo Romance. A „perzselő” románc az első pillanattól tetten érhető. A romantika, a szeretet, az emberi kapcsolat olyan magas hőfokon ég a két ember között, párosulva a finoman kidolgozott produkciójukkal, ami ritkaságszámba megy. Csoda!

c-21c-20

c-22

c-23c-24

Mint, ahogy csoda, mégpedig magyar csoda Ferenc és Viktor, a Rippel Brothers. Bejárták a világot, s annyi elismerést gyűjtöttek be, ami keveseknek adatik meg. Szerencsések azok, akik láthatták őket valaha is. Március végéig pedig ezt megteheti az is, aki lemaradt produkciójukból ez idáig. Kétségtelenül Ők a legjelesebb képviselői a hazai cirkuszművészetnek.

c-25c-26

c-27Természetesen a kiemelés a műsorfolyamból önkényes volt. Érdemes minden produkció kedvéért megnézni a „CIRKUSZI SZOMSZÉDOLÁS” előadását, egészen március 19-ig. Remélem, a fotóim is felkeltik az érdeklődést, s mindenki igyekszik azonnal beszerezni családjának, barátainak a jegyeket. Igaz a mondás: ha lemarad, kimarad!

c-29c-28

c-30c-31

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s