ÉBRESZTŐ!

Megvallom, irigykedve néztem a hírekben román barátainkat, akik egy nekik nagyon nem tetsző intézkedés után napokig az utcára vonultak, mégpedig olyan tömegekben, amelyet az utóbbi időkben a volt kelet-európai blokkban nem tapasztalhattunk. Az erődemonstrációnak meg is lett az eredménye, visszakozott a kormány. Hiába, a vezetők ebből értenek.

t-1t-2

t-3t-4

t-5Azonnal eszembe jutott az internet adó bevezetésének gondolata után történt demonstráció. Budapest akkorát még nem látott! Az eredmény ismert, „visszaszívott”elképzelés. Aztán büszkén láthattam a „Tanítanék mozgalom” első „menetelését”. Legalább hetvenezren vonultak végig a fővároson, s bizton gondoltuk, hogy az erő hat. Látszatintézkedések sorozata következett, amolyan szemfényvesztés, de alapjaiban minden maradt a régiben, érdemi eredmény alig.

t-6t-7

t-8

t-9t-10

t-11Jöhetett a második tüntetés. Még mindig sokan, de már egy kicsit kevesebben lépdeltek és a védjeggyé vált eső megint a demonstrálókkal volt. Az esernyő végérvényesen jelképpé vált, mint a kockás ing, sál, nyakkendő. Az alapvető követelésekből szinte semmi sem valósult meg.

Eltökéltek az alapítók és időről időre nekirugaszkodnak a gyerekeink jövője érdekében a tüntetésnek, annak reményében, hogy legalább a véleményük eljusson az ország választott vezetőihez.

t-12t-13

t-14 Február első hétvégéjén valamiféle csoda is történt, mert a szokásos esős idő helyett, szinte tavaszias levegő hívta a Kossuth-térre azokat az embereket, akik vágynak valami másra is, mint, ami naponta történik velünk. Szellősen gyülekeztünk és percekkel a hivatalos kezdés előtt több volt a sajtó, mint a demonstráló, nem mintha ez baj lenne, mert a „hang” legalább eljut azokhoz is, akik otthonról drukkolnak a változásnak.

t-15t-16

t-18t-17

t-19Kezdésre azért legalább félig megtelt a tér. Erre mondhatjuk azt, hogy sokan voltunk, de nem elegen. A mondandók viszont keményebbek lettek az eddiginél, hiszen ezen a délutánon a színpad a civileké volt jelképesen is és a mikrofonnál. Bizton nem állt még ennyi civil szervezet egyszerre a pulpituson, mint február 5-én, délután. Az ok ismert. A kormány csúnyán megtámadta azokat a szervezeteket, amelyek magánemberekből szereveződnek és igyekeznek a lehető legtöbb embert képviselni hazánkban.

t-21t-20

t-22t-23

t-24Mindent és mindenkit ellenőrizni kívánnak, akár a pénztárcájukban vájkálva, és Sorost kikiáltva mecénás „patás ördögnek”, miközben csupán annyit felejtenek el, hogy ők is az ő pénzén tanulták ki a politikát. Az természetes, hogy a civil szervezetek vezetői kötelesek lesznek elszámolni minden egyes magánpénzükkel, miközben a nem kicsit gyanús, fedezet nélküli gazdagodáshoz semmi közünk.

t-25Erről beszéltek a szónokok. Mindenki előtt világos a képlet, de mint a strucc, leginkább homokba dugjuk a fejünket a nem látok, nem hallok, nem lehet bajom elméletet követve. Dehogynem lehet bajunk! Mi, talán túléljük a következő pár évet, de gyermekeink, unokáink számára nem marad ország, csak a menekülés Európa jobban élhető része felé. Ugye, ezt senki nem akarja!? A „Tanítanék”, addig ad hangot véleményének, ameddig létezik. Ez az egyetlen esély, s csak hinni lehet abban, hogy az elégedetlenek felkelnek kényelmes foteljaikból s beállnak tömeggé mögéjük.

t-26t-27

t-29Azért, az nagy ötlet volt a rendezvény végén, amikor Pilz Olivérék bemutatták alternatív miniszter jelöltjüket, nem kis megdöbbenést keltve a hallgatóságban. Igaz, Csinos, a szamár vonakodott színpadra lépni és okosan hallgatott a felé záporozó kérdések hallatán, de legalább nem mondott semmi ostobaságot.

Hát ennyit, ennek a hétvégének margójára. Abban biztosak lehetünk, hogy tavasszal folytatódnak a demonstrációk és talán egyre többen gondolják úgy, hogy az otthonmaradás nem visz előre. Ami Romániában megtörtént, lehet ragadós példa Magyarországon is. Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

t-28Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s