HÁRSFA KUPA 2017.

Vasárnap jutottam el a Hársfa Kupa mérkőzéseire a Honvéd kosárlabda csarnokába. Eszembe jutott az induláskor, hogy sok évvel ezelőtt, ifjú fotósként rendszeresen a Honvéd nagyhírű csapatának mérkőzéseit kaptam a Képes Sport munka elosztásánál. A derbiket szerettem, de a csarnok világítása olyan gyenge volt, hogy amikor a „nagy öreg” fotósoknak felvetettem a nehézségét a kép készítésének, a válasz az volt, hogy, ha nem tudod megfotózni, rajzold meg.

Azóta természetesen a technika olyan szintre fejlődött, hogy a legsötétebb helyen is van lehetőség tisztességes kép készítésére. Szerencsére a meghívás délelőttre szólt, s bár a lámpák szerintem alig-alig változtak, fény volt bőven,no, meg annyi versenyző, amelyre nemigen számítottam. Három napig pattogott a labda, huszonkét csapat részvételével. Ez bizony kétszáz versenyzőt jelentett.

Le a kalappal a Speciális Olimpia Országos Kosárlabda Torna szervezői előtt. Nem hinném, hogy van olyan szeglete az országnak olyan, ahonnan ne jöttek volna fiatalok megmutatni azt a tudást, amit sok-sok edzéssel gyakorolnak az otthoni palánkok alatt. Nyírbátor, Mátészalka, Eger, Kőszeg, Hódmezővásárhely és sorolhatnám még azokat a „fellegvárakat”, ahol sportág gyökeret vert a fogyatékkal élő emberek szívében.

Láttam olyan mérkőzést, ahol már a labda birtoklása is hihetetlen örömet szerzett egy-egy játékosnak, de voltak olyan megmozdulások is, amelyek a profikra jellemzőek. A legfontosabb az volt számomra, hogy a vesztesek is tudtak örülni a kosaraknak, s a lehető legsportszerűbb küzdelem volt mindem pillanatban. De, jó lenne ilyen mentalitással találkozni a különböző, magasabb szintű bajnokságokban is!

Azért, a versengés mégiscsak a kupákért folyt, ahol a Kőszeg szoros mérkőzésen nyert a dobogó harmadig fokára fellépve a Hódmezővásárhely fiataljaival szemben. Elszégyelltem magam, amikor a döntő előtt megláttam az egyik csapat mezén az Ivánc feliratot. Kutattam földrajzi ismereteimben és megesküdtem volna, hogy keresztbe kasul bejártam hazánkat, egyetlen települést sem kihagyva, de Iváncon még nem jártam. Persze, amikor megtudtam, hogy a település igencsak közel van Körmendhez, már cseppet sem csodálkoztam a kosárlabda szeretetén.

A Hársfa csapata ettől függetlenül is magabiztosan dobálta a kosarakat és egy percig nem hagyott kétséget a felől, hogy a bajnokok Ők lesznek. A végére azért maradt egy “meglepetés”, hiszen a Speciális Olimpia legjobb játékosaiból összeállított gárda egy gálán játszhatott a BEAC játékosaival, örök élményt szerezve saját maguknak és a lelkes szurkolótábornak.

Azt gondolom, hogy a három nap után, függetlenül az eredményektől, mindenki úgy térhetett haza, hogy részt vett a világ egyik legszebb sportjának országos seregszemléjén. Ez volt a huszadik jubileumi „összejövetel”, amely a sportágat erősítette. Látva a felső osztály bajnoki, nemzetközi mérkőzéseit, kétségünk nem lehet afelől, hogy igazi tömegeket megmozgató játék ez a javából a Hársfa Kupa szintjén is.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

  1. Balla Irma

    Kedves Koncz Dezső! Nagyon szépen köszönjük a Hársfa Egyesület nevében a cikket és a képeket is! Mi is (akik átéltük a 3 napos versenyt) hasonlóan láttuk az eseményeket és megtapasztaltuk versenyzőink küzdelmét. Köszönjük, hogy eljött a rendezvényre és máskor is szeretettel várjuk!
    Balláné (a Hársfa Egyesület tagja)

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s