AKARATERŐBŐL CSILLAGOS ÖTÖS

Fiatalon megtanultam, hogy a sport területén, ha egyszer elkap a „gépszíj”, akkor abból nincs menekvés. Számomra először a foci volt ilyen leküzdhetetlen vonzalom, aztán a jogosítvány megszerzése után a bezengőz szippantott be az autóversenyek világába.

Eltelt egy kis idő a rajongások óta, de objektívem túloldalán mindig találtam örömöt a mozgássorok megörökítésében. Témában, sok minden más mellett a sport lett az egyik első. Ott vagyok, ahol csak tudok, legyen az nemzetközi szintű megmérettetés, vagy akár diákok küzdelme. A karate valahogy kimaradt ebből a körből, de azt tudtam, hogy a vonzalom a sportág iránt egyre több fiatalt „szippant” magába.

Egyik kedves ismerősömtől tudtam meg, hogy április első hétvégéjén lesz egy nagyobb szabású verseny a Gyulai István Általános Iskola tornatermében. Egyéb információ híján semmi! Érkezésem után azonnal kiderült, hogy az I-KARATE GLOBAL Kupa a „Benedek20 Tehetségközpont” szervezésében egy igencsak nagyszabású nemzetközi verseny.

Azt gondolom, hogy írhatnék ezernyi dolgot, amit megfigyelhettem, de talán a fotóim többet mesélnek a készülődésről, a küzdelmekről, mint amit elmesélhetnék.

Akaraterőből példát lehetne venni az összes résztvevőtől. Minden kategóriában fogyatékkal élők mérették meg magukat, egészen a legelemibb mozgásoktól, az igazi karatés küzdelemig. Formagyakorlatok, páros, egyéni versenyek, kerekes székes formációk „varázsoltak el” percről-percre.

Kiemelni ebből a mezőnyből senkit sem szeretnék, de mégis szót kell ejtenem egy bizonyos David Kengenről, aki gyakorlatilag kéz és láb nélkül olyat produkált, amitől minden ember megemelheti a kalapját, mint ahogy a csinos segítővel, Marosvásárhelyről érkezett látássérült sportolók előtt is.

Ugyanezt elmondhatom minden egyes sportolóról, aki megjelent ezen a jeles napon megmérettetni magát. Egy parányit azért szomorúsággal tölt el, hogy a VILÁG /csupa nagybetűvel/, erről vajmi keveset tud. A kiemelkedő sportteljesítmények minden esetben reflektorfénybe kerülnek, de amit ezek az emberek hatalmas küzdelmek árán, legyőzték saját fogyatékosságukat, az garantáltam felér egy olimpiai éremmel.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s