“Kulcsár Noémi Tellabor: Cseh Dávid: PROMÉTHEUSZ

A Prométheusz-mítosz új adaptációjában találkozik az antik görög mítosz, az emberiségnek reményt és tüzet adó titán szenvedéstörténete a középkori japán nó-játék misztikumával, valamint egy látlelettel a világ mai állapotáról, amely kritikus hangvételű, mégis reményteli. A prózai, zenés és táncszínházi elemeket vegyítő előadásban az ember legnagyobb erényeiről és bűneiről mesél a titán – akitől még a hatalmas Zeusz is félt –, miközben rámutat arra a veszélyes útra, amelyre az ember a huszadik század során tévedt. És amelyen rendületlenül menetel tovább a huszonegyedikben.

Öregember várakozik leányával egy messzi hegytetőn. Kertjüket művelik, míg a férfi emlékeit veszi sorra, a madarak dalát hallgatja, és olykor vendéget fogad, bár sohasem azt, akit olyan régóta vár. Mindent lát: népek egymással vívott harcait, országokra hulló bombák robbanásait, égbe küldött rakéták villanásait, és ha a mennyekre tekint, egyszerre lát múltat, jövőt és jelent. Egy napon azonban különös vándor érkezik hozzá, egy férfi, akinek végre elmondhatja történetét. Csakhamar kiderül, hogy az öregember több, mint aminek látszik – hogy ő valójában a megszabadult Prométheusz, aki nem térhet meg a holt mennyekbe addig, amíg nem kapja vissza az embernek adott két ajándékát: a vak reményt és a tüzet. Vendége pedig – az utolsó élő ember a kerek földön – azért jött el, hogy visszaadja neki mindkettőt. Ám Prométheusz nem fogadja el ezeket tőle, és a földön tomboló forróságban és jégben hagyja az embert. Ugyanis nem jött még el az idők – a szenvedésünk és életünk – vége.

CSEH Dávid, dramaturg, esztéta, a hagyományos japán színházi formák kutatója.

MÁRKOS Albert, zeneszerző, zenész, a W.H. zenekar vezetője, az ARGO zenekar tagja, színházi, tánc- és filmzenék szerzője.

KULCSÁR Noémi, koreográfus-rendező, a Kulcsár Noémi Tellabor társulat vezetője.

Szereposztás:

Öregember: CSERE Zoltán

Leány: KISS Anikó

Vándor: KOVÁCS Domokos

Kar: RUBI Anna, STOHL Luca

Zenészek: MÁRKOS Albert (cselló), PORTELEKI Áron (ütős)

Jelmez: EIFERT Kata Nóra

Zeneszerző: MÁRKOS Albert, PORTELEKI Áron

Dramaturg, társrendező: CSEH Dávid

Koreográfus-rendező: KULCSÁR Noémi

Fotó: Huisz István

Forrás: Kulcsár Noémi Tellabor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s