NE ÍRD ALÁ JÁNOS!

Készülődtem a sokadik tüntetésre és közben azon gondolkodtam, hogy mi az értelme ennek az egésznek. Voltam már Puklival, állítólag hetvenezer társammal, aztán egyre csökkenő létszámban, de még mindig erőt mutatva sokadmagammal a pedagógusok élén. Ott voltam sok olyan megmozduláson, ahol láttam Sándor Máriát „elfogyni”. Mindig felemelő volt, s ebben hittem, hogy egyszer az apátia átfordul olyanná, ahová érdemes csatlakozni.

Sokan mondták, hogy amíg a diákság nem mozdul, addig értelme sincs az erőlködéseknek. Ötven fölött nem nagyon fogunk vonulgatni, mert arra a pár évre kár lenne kockáztatni az állást. A „nagyik” belefáradtak abba, hogy kinyissák a szájukat és rengetegen vannak, akik közmunkájuk alapján, azt az „alamizsnát” is elveszíthetik, amit a kormány kínál.

A CEU nagyon nagy melléfogása volt Orbánnak! Olyanba kötött bele, kicsinyes hatalmi elképzelései miatt, amibe kár volt. Utólag, szerintem ezt Ő is látja. Szembe került szinte az egész világgal, igaz ez nem nagyon érdekli, de az talán eljut a tudatáig, hogy a társadalom nem fogadja el a lépését. A miértet soha ne fogjuk megtudni, de mindegy is!

Amikor gyülekeztünk, figyeltem az embereket. Zömében természetesen az egyetemista korosztály jelezte elsősorban elégedetlenségét, de láthattam sok-sok nyugdíjast, egészen fiatal gyereket, akik már megérezték, hogy mi ellen is tiltakoznak, bár lehet, hogy itt a szülői befolyás még fontos. Ott volt az ellenzék egy részének teljes vezetése, de nagyon okosan, visszahúzódva, támogatóként jelezték részvételüket.

Az alkalmi színpadon, az indulás előtt, szót kapott a Tanítanék Mozgalom Törley Kata vezetésével, elsorolva mindazt a problémát, amit az oktatási koncepció lerombol a napokban. A hídon vonulók végét látni sem lehetett, és amikor az eleje a CEU épületénél járt és a sor még el sem tudott indulni a Várkert Bazár elől.

Szépen dagadt a Kossuth-tér betontengere is folyamatosan. Amikor a beszédek elkezdődtek már a színpad mögötti tér is megtelt. Az erő, vasárnap délután ott volt a téren és nem a többséggel bármit átverő parlamentben. Kíváncsi lennék, hogy a saját szavazóikat a tömegben felfedező képviselők mire gondolhatnak, amikor pár nappal előtte a tömeg ellenében nyomtak gombot. Ki is juttatta őket képviselethez?

A megmozduláson egyáltalán nem volt hőzöngés. Talán egyszer-vagy kétszer szólalt meg az”Orbán takarodj!” kórus. A vezér szlogen a „Ne írd alá János!” és a „Vétó” volt. A tömeg még bízik abban, hogy van demokrácia, szabad ország. Ha csalódniuk kell, akkor azt az „áradatot”, amely ekkora tömeget, ilyen indulatot produkálni tud, nincs az a hatalom, amelyik meg tudna fékezni. Csak remélni tudom, hogy az „urak” el fognak gondolkodni ezen, bár jobb lenne, ha az áradat maga alá temetné őket!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s