Cinque Terre

 Olaszországban a ligur tenger partján van, Itália egyik gyöngyszeme Cinque Terre , egy különleges tizenkét kilométer hosszú  meredek partszakasz mely különleges klímával és falvakkal kitűnik környezetéből. A terült egyedül állóságát az ember alkotta épületek és a környező sziklák és hegyek szimbiózisa adja. Északnyugatról délkelet, az öt falu Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore sorakoznak a meredek parton.

Az apró de látványos hegyre kapaszkodó falvakat nap közben turisták lepik el. A turisták számára a falvak közötti összeköttetés csak vonattal vagy hajóval lehetséges. A vonatok szinte az egész szakaszon alagútba mennek, melyek szinte csak a megállóknál kerülnek a napfényre. A falvak közötti hajókázás különleges élmény, így látható át igazán a csodálatos partszakasz. A sziklás tengerparton a hegyoldalban csodálatos gyalogösvények húzódnak a települések között, de ezeket a környéket sújtó 2011-es majd 2012-es természeti katasztrófa után még nem nyitották meg újra. Ezekben az években iszonyatos felhőszakadás, sárlavina, földcsuszamlás sújtotta a környéket.  Az öt meseszerű falú közül kettő hosszú kanyargós úton autóval is megközelíthető, de ezeket az utakat jobb elkerülni.

A települést valamikor a ligurok alapították őket a romaiak beolvasztották. A 9. században a szaracénok foglalták el, lerombolva a környező kis településeket. Az itt élők felmenekültek a hegyekbe. A 11. században toszkánok elűzték a szaracénokat, a hegyekben élő törzsek pedig újra lehúzódtak a tenger mellé, és felépítették első házaikat. A középkorban a Genovaiak fennhatósága alá került. A 13-ik századtól kezdve az ide betelepülő itáliai népek szakadatlan szorgalommal, a fejükön kosárral hordták a hatalmas köveket 200-500 méter magasságokba, hogy termőterületet nyerjenek. Az ősök fáradságos munkával az ázsiaihoz hasonló teraszos földművelést honosítottak meg, s főleg szőlőt műveltek, olajbogyót termesztettek. Természetesen jelentős volt a halászat is. Mára az itt élők többnyire a turizmusból élnek, és az itt termesztett fűszereket, borokat, és helyi készítésű kozmetikumokat árusítják a települések színpompás főutcáin.

A Forbes Traveler 2006 végén beválasztotta Monterossót a világ 25 legszexisebb tengerpartja közé, Érdekes, hogy a közeli Firenzén, Pisán Róma felé átrobogó magyar turisták számára szinte ismeretlen ez a vidék. E sorok írója a Fehérvár Travellel jutott el ide, s a csoportnál a sok szép és híres toszkán látványosság közül ez vitte el a pálmát.

A Cinque Terre kiemelkedő értékű kulturális helyszín évi 2,5 millió turistával, egy rendkívül festői táj mely 1997 óta a világörökség része.

Kép és szöveg: Bárdos Tamás

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s