Eifert János ARS POETICA c. kiállítása Szlovákiában

Eifert János ARS POETICA c. kiállítása nyílt meg Szlovákiában, a Komáromi Dunamenti Múzeum Zichy-palotájának Fotógalériájában, a XXVI. Komáromi Napok és a Nemzetközi Magyar Fotóhét rendezvényeként, és szeptember 18-ig tekinthető meg.

A kiállítást Nagy Tivadar, a Helios Fotóklub elnöke nyitotta meg:

       „Tisztelt hölgyeim, uraim, nagy szeretettel üdvözlök minden kedves tárlatlátogatót a Helios Fotóklub nevében, itt a Zichy-palota Fotógalériájában – Eifert János fotóművész Ars Poetica című kiállításán, amely a XXVI. Komáromi Napok és a Nemzetközi Magyar Fotóhét rendezvénye.

Nagy szeretettel üdvözlöm közöttünk Stubendek László urat, Komárom város polgármesterét; Dr. Sipos Annát, a Komáromi Dunamenti Múzeum igazgatóhelyettesét; Mácza Mihály urat, helytörténészt; Dr. Hortai Évát, Komárom város önkormányzatának tagját; Dr. Varga Tamást, Komárom város önkormányzatának tagját; Gráfel Lajos urat, fotoklubunk alapitó elnökét; Danis János urat, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége – etikai bizottságának elnökét; Janku Mačicovú, a Regionális Népművelési Központ szakelőadóját; Ing. Štefana Pirohára mérnök urat, a Hexagon Fotóklub (Nové Zámky) elnökét; Fedora Gabčana professzort. Üdvözlöm a sajtó képviselőit, és végül, de nem utolsó sorban a Komáromi Helios Fotoklub jelenlévő tagjait.

Bevezetőként Szűcs Melissa a Komáromi Művészeti Alapiskola diákja előadásában hallhattuk Leonarditól a Capriccio-polka című zeneművet, zongorán kísérte Jozef Kisjakab, a Komáromi Művészeti Alapiskola tanára.

»Ars poetica – Eifert János vallomása a fotográfiáról:                                                                                                                           „Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság peremén.„

Eifert János 1943-ban született Hódmezővásárhelyen, 1960–1977 között a Honvéd Együttes hivatásos táncosa. 1968-ban kezd el fotografálni.

Szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Tánc és aktfotói, természetképei és az alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. Tanárként, előadóként, szakíróként és szakértőként is tevékenykedik. 217 önálló kiállítása volt, 900 csoportos kiállításon szerepelt világszerte, 200 díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel. A világ 40 országában fényképezett, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze.  

Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, az elektronikus sajtóban, Interneten. Filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként gyakran használták fel fotóit, ő maga is gyakran jelent meg különböző film- és TV-műsorokban, sorozatokban.

Számos fotóalbumhoz, kiállítási katalógushoz írt bevezetőt, előszót, nyitott meg kiállításokat, tartott előadásokat, amelyeknek megírt szövegét dokumentálta. Különböző fotográfiai könyvei jelentek meg. Ha munkásságát, díjait, önálló kiállításait részletesen fel akarnám sorolni, akkor nagyon sokáig még itt kellene állnunk, ezért beszéljenek inkább a képei.

Eifert János barátomnak szeretettel gratulálok ehhez az igazán szép kiállításhoz, további töretlen alkotókedvet és ehhez jó egészséget kívánok neki a Helios Fotóklub és a saját nevemben.

Nagy Tivadar, a Helios Fotóklub elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s