Mario Blanco kiállítása

Szokatlanul sok ember tolongott május 13-án az esztergomi vár rondellájában. A világhírű Balinéz fotós Marió Blanco fotókiállításának volt a megnyitója.

Családregénye nem hétköznapi. Apja don Blanco spanyol nemes, festő, Salvadore Dali művésztársa. Don Antonio Blanco elvette feleségül az Ubudi (Bali) király gyönyörű lányát és balin telepedtek le. Ennek a frigynek köszönheti életét Marió akit Bali Dalinak is neveznek.

Mario apját követve fordult a képzőművészet felé vezető indonéz festőművésszé és fotóművésszé vált. Létrehozta a Blanco múzeumot mely Indonézia egyik leghíresebb és látogatottabb múzeuma.

Zseniálisan fest és fényképez, számos indonéz- és külföldi művésznek szervezett kiállítást, adott bemutatkozási lehetőséget, ezért tisztelik és szeretik a művészek. Egyfajta művészeti vezető, egy guru, akit követnek. A legnagyobb indonéz nemzeti ANTV televízióban van műsora, melynek címe Mata Lensa. Minden héten  másfél órában különböző érdekes fotós- és művészeti eseményeket mutat be, ezeken a helyszíneken közösen alkotnak, festenek. Mario összetartja a helyi művészeti életet, menedzseli múzeumát, kiállításokat, fesztiválokat szervez, valamint meseszerűen izgalmas fotótúrákat. E sorok írójának volt már lehetősége meglátogatni Mario Blancot otthonában,  — mely egy varázslatos birodalom – és képeit kiállítani múzeumában. (Erről a kiállításról már beszámoltunk lapunkban). Őszintén mondom az ott eltöltött idő, Mario személyes varázsa, hatalmas élmény volt.

Mario Blanco festményei szürrealisták, de fotográfiában  a klasszikus  stílust képviseli. Témája a folklór. Képeit rendkívüli precizitással komponálja. Remekműveit nem lehet elutasítani azok nagyom szerethetőek.

Mario Blanco fotókiállítása 2017.05.14 és 2017.05.28 között látható (hétfő kivételével), 11:00-16:00 óra között az esztergomi vár Rondella Galériájában.

Bárdos Tamás riportja

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s