Székelyföld madártávlatból

Dr. Fodor István csíkszeredai fotóművész kiállítása a Stefánia Palotában

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ (Budapest, XIV. Stefánia út 34-36.) adott helyet Fodor István „Székelyföld madártávlatból” c. kiállításának, amely 2017.  június 1-én nyílt meg és június 21-ig tekinthető meg a Stefánia Galériában.

A kiállítás-megnyitó, amelyen a kiállító fotóművész személyesen is megjelent, nagyszerű kulturális esemény volt. Kiss József galériavezető bevezetője után Aulechla József ezredes, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Eifert János fotóművész nyitotta meg a kiállítást, a tőle megszokott rendhagyó módon: rögtönzött tárlatvezetése során bemutatta és elemezte a képeket, és – mintha TV-interjút készítene – megszólaltatta a fotóművészt is, aki a képei készítéséről érdekes és értékes történeteket mondott. Az eseményt Bekker Dávid zongoraművész tette még emlékezetesebbé, aki Bartók Béla két kompozícióját kivételes virtuozitással és mély átéléssel, élményszerűen játszotta el.

Dr. Fodor István, a Csíkszeredai Megyei Kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa, profi fotográfus és a fotózás nagy szerelmese. Szabadidejének nagy részét a mindennapok, a természet, a táj megörökítésére fordítja, csodás felvételeit több kiállításon is láthatta a közönség.

„A kiállítás Csík, Gyergyó, Háromszék környékét, a Hargita fenyveseit és tisztásait, csíki és gyergyói falvakat, hegyeket, völgyeket, kultikus és turisztikai helyeket mutat be rendkívül izgalmas, eddig nem látott képek segítségével. Fodor István képeinek tematikáját a tájak, a természet sokszínűsége adja. Különleges ráérzéssel, tapintattal mutatja meg a tájat, és annak szépségeit, és nagy gondot fordít az izgalmas helyszínek megválasztására. Hagyja magát a természet által megszólítani. Nagy szerepet kapnak az évszakok és napszakok, illetve a fények és a színek változásai, a köd, a pára, a napsütés, a fagy, a dermesztő hideg hangulatának érzékeltetése” – Kovács Árpád művészettörténész ekként méltatta a tárlat anyagát Székelyudvarhelyen, ennek a kiállításnak az ősbemutatóján. Azóta különböző országokban, 28 városban láthatták Fodor István képeit.

Fodor István elmondta, hogy az első repülés diktálta számára azt a látásmódot, mellyel kiállított képei készültek. Nem a hibákat akarta rejtegetni, hanem a szépségeket megmutatni, melyeket ő a magasból láthatott. Ilyen távolságból nem látszik a tájban élő ember, ám őt sem takargatni akarja. Elmondta, egyetemistaként a szociofotózás állt közel szívéhez, jelenleg azonban Csíkszereda mellett rendszeresen rendel Szárhegyen, újabban pedig Szentegyházán is, így nincs ideje alanyokat keresni.

Eifert János elmondta, hogy a kiállított képek nemcsak azért érdekesek, mert Csík, Gyergyó, Háromszék környékét, a Hargita fenyveseit és tisztásait, csíki és gyergyói falvakat, hegyeket, völgyeket, kultikus és turisztikai helyeket – szép tájakat – mutatnak be, hanem a képek magas technikai és esztétikai színvonaluk mellett a fotóművész egyénisége is megjelenik bennük. „A mesterség és művészet eszközeivel „jól gazdálkodó” fotográfus elérte a célját: szeretett témáit élményszerűen jelenítette meg számunkra.”

 

Forrás: Kiss József, Honvéd Kulturális Központ

Fotók: Fodor István, valamint Balla Árpád és Eifert János a megnyitón készült felvételei

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s