ATLÉTIKA FŐSZEREPBEN

Mint mindenki, nehezen bírom azokat a napokat, amikor a hőség miatt utcára is alig akaródzik menni. Csak akkor lépek ki az ajtón, ha nagyon muszáj. Szombaton aztán ez történt délidőben. El sem tudtam képzelni, hogy miként fog zajlani ilyen időjárási körülmények között a Speciális Olimpia atlétikai versenye.

 Pár perccel az ünnepélyes megnyitó előtt értem a BEAC atlétikai centrumába. A csapatok mindannyian árnyékba húzódva várták a kezdést, igaz a kvalifikációs versenyeken már túl volt szinte mindenki. Aztán, rettentő fegyelmezettséggel a pályára vonultak a csapatok. Impozáns látvány volt a kétszáz körüli sportoló, akik az ország szinte minden szegletéből érkezve, hitetet tettek sportszeretetük iránt.

A szervezők igyekeztek a ceremóniát rövidre fogni, már csak azért is, mert a legkisebbekre felkerült a Kölyök Sportoló program sárga trikója. Ők, atlétikában először versenyeztek, s látszott is rajtuk a tenni akarás némi izgatottsággal keveredve. Miközben, a fiatalok készülődtek Kállai Ildikó fitnesz világ és Európa bajnok tartott bemelegítést a teljes mezőnynek, majd jöhettek a juniorok!

Ugrottak, futottak, dobtak, s mint elhangzott, lehet, hogy a jövő olimpikonjait láthattuk a pályán. Természetesen az éremosztás náluk sem maradt el, s mindannyian a legfényesebb aranynak örülhettek. Kaptak mellé olyan felszerelést is, amit a felkészülések alkalmával kiválóan használhatnak majd iskoláikban.

Számukra az atlétikai pályafutás most kezdődött el, de ezután rögtön jöttek azok, akik már komoly múlttal rendelkező sportolónak számítanak. A legnagyobb létszámban a futásban indultak a különböző távokon és váltókban a fiatalok és esetenként már kevésbé fiatalok. E-mellett természetesen ugrottak távolba, dobtak különleges „gerelyekkel”, kislabdával és löktek súlyt valós vasgolyókkal. Bár kevesen, de annál magasabb szinten ugrottak ügyelve arra, hogy a lécet ne verjék le.

Divíziónként zajlottak az események, de azért látható volt, hogy a különbség a teljesítmények között így is óriási. Voltak, akik toronymagasan kiemelkedtek a mezőnyből, de a legfontosabb az volt, hogy a távokat, próbákat mindenki teljesítette. Két napon keresztül a Speciális Olimpia atlétáié volt a főszerep Budapesten. Vasárnap az éremosztás ugyan fontos esemény volt, de a magam részéről minden versenyzőnek, aranyérmet akasztanék a nyakába.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s