Jövök, drágám!

 

Hámor Szabolcs fotókiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg a váci V’14 ART Galériában. Az elgondolkodtató, különleges technikával és sajátos stílusjegyekkel jellemezhető képek témája a 30-as évek Amerikája, azonban mondanivalója elsősorban a mának szóló tanulságokat jelenti.

Ahogy szokták mondani, egy tűt sem lehetett volna leejteni a zsúfolásig megtelt galériában, annyi ember volt kíváncsi Hámori Szabolcs kiállítására. Eifert János kiállítás-megnyitója ezúttal sem volt szokványos, hiszen elsősorban a képek bemutatására koncentrált, rögtönzött tárlatvezetés formájában azok értékeire – esztétikai és technikai kivitelezésére, egyéni stílusára és mondanivalójára – hívta fel a figyelmet. A kiállító művészt pedig „meginterjúvolta”, aki ezeket írta/mondta önmagáról: „1969. április 2.-án születtem Budapesten. Szinte beleszülettem a fotózásba, mivel édesapám a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt közel 40 éven keresztül. Ez alapvetően meghatározta fotográfiához való kapcsolatomat.

Általános iskoláimat Vácon végeztem, de édesanyám korai halála sajnos a pályaválasztásban nem a fotózás, hanem a vendéglátás felé sodort. A Gundel Károly vendéglátó ipari szakközépiskolában végeztem, és a szakma megszerzése után részben itthon részben külföldön dolgoztam. Itt kerültem ismét kapcsolatba aktívabban a fotózással. Ez még az analóg korszak volt, így édesapám sokban tudta támogatni előrelépésemet, de a fő irány a vendéglátás maradt.

Hazatérve saját vendéglátó ipari egységet nyitottam, és már jobban volt időm és lehetőségem a szalmai tudás elsajátítására.  Érdeklődésem az emberábrázolás felé kanyarított, ezen belül is a különböző élethelyzetek bemutatása felé. Különböző korszakokat szeretnék bemutatni ezekből elkapott pillanatokat. Most a 30-as évek Amerikája a téma, de már készülök a következő korral, a következő sorozattal. Mindemellett (a vendéglátós tapasztalatokból kiindulva) az ételfotós vonalat is erősítem, részben szabadúszó Stock fotósként, részben megbízásos munkákban.

2013-ban indult városunkban a Forte Fotóklub, amelynek alapító tagja vagyok, ételfotózásból már előadást is tartottam.

2015-től hazai és nemzetközi FIAP pályázatokon is indulok, ahol eddig két bronz, egy ezüst medált, és 5 kék szalagot, valamint szalon különdíjat kaptam. Augusztusban átvehettem az AFIAP művészdiplomámat is, ami rövid másfél év munkáját öleli fel. Több mint 70 képemet elfogadták különböző szalonokon, és ez a szám folyamatosan növekszik.

2016-ban a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által kiírt vendéglátó ipari fotópályázaton “Egy jó paradicsomos tészta” című alkotásom a legtöbb pontot elért kép lett a versenyen, és így bekerült a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum archívumába.

Portfóliómat folyamatosan bővítem, témáimban a stúdiófotózás és az életképek kapnak fő szerepet, emellett absztrakt képeket is készítek, de szigorúan csak úgy, hogy legyen benne egy kis csavar is.”

Forrás: V’14 ART Galéria  Fotók: Hámor Szabolcs kiállítási képei, valamint Olasz Ági, Cservenák Péter és Eifert János felvételei a megnyitóról

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s