„Csomagolópapírra is lehet hibátlanul alkotni”

Bátorfi Szabolcs festőművész kiállítása nyílt pár nappal ezelőtt a Ráday utcában található byArt Galériában. A hőség ellenére szép közönség gyűlt egybe, hogy megtekinthesse a kiállított műveket, meghallgassa Kozák Csaba nyitóbeszédét és az azt követő koncertet Dóra Attila és Körtvélyesi Erzsébet tolmácsolásában. Persze az alkalomra a művész már hetek, sőt hónapok óta készült, ennek az előkészületnek része volt a mi beszélgetésünk is.

A művészetet csak megszállottan lehet csinálni”-indult korábbi interjúm Szabolccsal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a gyakorlatilag fél életművet felölelő tárlaton a különböző keretekben lévő témasorozatok között olyat is találhatunk, melyet csak hosszú évek múlva folytatott a művész, vagy reflektált rá erre a kiállításra készülve.

A Horizontális univerzumok című kiállításon a tervek szerint körülbelül 120 alkotás lett volna látható, melyből végül csak 87 került ki, ízlésesen töltve meg a kiállítóteret, jól kihasználva annak adottságait. Az egységes méretű munkák egyetlen vonalat alkotva vonultak végig a falakon, így szemléltetve a művészt az évek során foglalkoztató kérdéseket, melyek főként a geometriai alakzatok ábrázolásaiból adódtak.

A kicsi, de annál izgalmasabb alkotások a geometriai konstrukciók variációi mellett technikailag is sokszínűek, akril képek, tusrajzok, kollázsok, digitális printek és vegyes technikájú munkák rajzolják ki egy kísérletező szellemű művész képét.

Szabolcs ugyanis nem hagyományos módon tanult festeni, sokkal inkább a szakma szeretete és támogatása által, mely a nyári művésztelepektől az önálló kiállításokig vezette. Persze ehhez kellett rengeteg motiváció, elhivatottság, és persze a mester, aki meglátta benne a lehetőséget. Gulyás Gyula szobrászművész mellett, a szakma képviselőit is megismerve kereste egyéni útját tovább, olyan művészektől nyerve inspirációt, mint Salvador Dalí vagy Moholy-Nagy László- csak, hogy párat említsünk.

Persze kísérletei során, ahogyan egyre inkább az absztrakt művészet felé fordult vált számára nyilvánvalóvá, hogy a minőség nem a technika vagy a stílus függvénye, ahogyan erre a megnyitón Kozák Csaba művészeti író is utalt: Csomagolópapírra is lehet hibátlanul alkotni.

Hiszen a művészet inkább az érzésekről szól. A tudatosság és az emóció érzékeny elegye, melyben a feladat az arányok megtalálása, egyensúlyozva a gépies sorozatgyártás és a gyermeki naivitás között. Ez a kettősség mozgatja az alkotást, teszi lehetővé a külvilág impulzusaira való reakciót egy önmagát is mérlegelő, kritikus művész szemén át.

/A kiállítás megtekinthető: 2017. július 6-ig a byArt Galériában./

Kép és szöveg: Illés Anett

szabolcs1

szabolcs2szabolcs4

szabolcs5

szabolcs7

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s