FOTÓKBAN ÁLMODOTT TÖRTÉNELEM

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nem először ír ki fotópályázatot, komoly díjazással. A II. Óbudai Fotótárlat témája ebben az esztendőben igencsak nehéznek tűnhetett, hiszen a fókuszba Aquincum került.

Gondolhattuk volna azt is, hogy a zsűri rengeteg egyforma képet fog látni a téma kötöttsége okán. Kövek, oszlopok, műemlékek változatos megfogalmazása nem egyszerű feladat, s szinte mindenkinek az orra előtt ugyanaz az épített örökség található a múzeumban, a köztereken.

Természetesen a fotózás iránti szenvedély talál megoldást az egyforma témakörből is kiválasztva, olyan egyedi megoldásokat, amelyek ebben a pályázatban is magában kellett, hogy rejtsék a változatosságot. Hetven feletti pályázó, nyolcszáz feletti kép önmagában szép teljesítmény, a zsűrit nem akármilyen feladat elé állítva.

A megnyitó napján aztán választ kaptunk arra, hogy a KÉTEZERÉVES VÁROS miként jelenik meg a kiállításra érdemes fotósok alkotásaiban. Mennyire érhető tetten, hogy a mai Óbudai „körülöleli” Római Birodalom építészeti csodáit.

Míg, az Esernyős Galéria közönsége az egyik teremben ezeket a képeket tekinthette meg, a másik kiállító terem olyan fotóknak adott helyet, ahol öt meghívott fotóművész tíz-tíz képe került falra.

Bús Balázs, polgármester bevezetőjében kiemelte, hogy a kerület különleges figyelmet fordít a kultúra sokszínű megjelenítésére és ennek a sornak a része a pályázat és kiállítás is, amely most már hagyománynak tekinthetően jövőre is kiírásra kerül. A kiállítás értékelésében elhangzott az is, hogy a zsűri szigorú volt ugyan, de az anyagot áttekintve „tátva maradt” a szája.

Walton Eszter különleges, kreatív látásmódja volt, ami a zsűrit leginkább megérintette és ez az első helyet eredményezte számára. Vida Beáta és Urbán Tibor fotói is a díjazottak között szerepeltek.

Míg a szerzők Budapest szinte minden szegletét képviselték fotóikkal, addig a kerületben, nagy hagyományokkal rendelkező Óbudai Fotóklub nyolc alkotóval képviseltette magát az augusztus 21-i megtekinthető tárlaton.

Június 27. ünnepe volt a fotózásnak. A tárlat megtekintését bárkinek javasolom az főváros egyik legszebb kiállítótermében, Óbuda Fő-terén, az ESRENYŐSBEN.

Kép: Walton Eszter, Urbán Tibor, Vida Ildikó, Gyimesi János, Ottné Németh Ilina és Koncz Dezső

Szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s