TRÓNFOSZTÁS A CSÚCSRANGADÓN

Igazából soha senki nem tudja, megmondani, hogy az ember mit, miért tesz. Van pár éve, amikor először láttam élőben amerikai focit. A miért, azonnal beleköltözött a világomba, képileg, érzelmileg egyaránt. A sport önmagában is érdekelt minden műfajában különleges mozgásvilágával, de itt valami olyan dologra éreztem rá, amire a kontinensen túl milliónyian. Nem véletlen, hogy az egyetemi bajnokságoktól az elit ligáig olyan nézőszámokat produkálnak a meccsek, amilyenről itthoni sportvilág álmodni sem merhet.

Szépen lassan itthon is elindult valami. Gombamód szaporodtak a csapatok és nem csak a képernyőkön nyújthatott élményt a küzdelem. Természetesen először Budapest uralta a terepet, de helyet követeltek maguknak a vidéki fellegvárak. Mára egy-egy mérkőzés, rangadó, több nézőt vonz, mint bármelyik hazai foci, igencsak jól megfizetett profi labdarugóival.

Az idei csúcs, a XII. Ratio Media Hungarian Bowl végre a rangját megillető helyen és körítéssel került megrendezésre. Már az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott Boda Gábor elnök úrtól, hogy egyre jobban elismerik a sportágat állami vezető szinten is és ez már önmagában is vázolja a szebb jövőt. A két edző és vezér játékosaik természetesen nem árulták el, hogy a döntőre milyen meglepetéssel készülnek, de azt előre elmondták, hogy ritka nagy harc várható az MTK pályán. Röviden szó eshetett arról is, hogy a női csapatok eddigi “egyedisége” is megszűnhet, hiszen a Cowbells itt is tudott lépni ezen a területen egy nagyot.

Szombaton estefelé aztán kiderült, hogy a telt ház, kiváló hangulatot tud teremteni egy olyan tökéletes adottságokkalrendelkező arénában, mint a Hungária-körúti létesítmény.

A bemelegítésen is lehetett látni az arcokon azt a feszültséget, ami az ilyen rangadókra jellemző. A Miskolcnak volt egy hiányzója, amely igazán érzékenyen érintette Őket, de Rice jelenlétével is igyekezett társaiban a hitet életben tartani. A nézőtéren a hangulat az első pillanattól kezdve a hőséget is túlszárnyalóan forró volt és a szívek csak addig nyugodtak meg, élték át az emelkedettség pillanatait, amíg Miklósa Erika, úgy énekelte el a himnuszt, hogy mindenki karján felállt az a bizonyos szőr.

Nem sok idő kellett, ahhoz, hogy a srácok egymásnak essenek, ahogy az egy döntőn illik. A Steelers kezdett jobban és első támadásában úgy ment át Kolomposokon, mint kés a vajon. Azonnal jött a válasz, egalizálva a táblán szereplő pontokat.

Az első játékrészben aztán tökéletesen látszott, hogy itt bizony minden megtörténhet. A leginkább jellemző a kevés pont és a küzdelem volt. Taktikusabbnak tűntek a fővárosiak és a minimális előnyt a nyomás ellenére a végefelé is tartani tudták.

Az utolsó másodpercekben aztán felszabadultak az indulatok, míg az alapszakaszban csak nyertesek éppen a döntőben szenvedték el első vereségüket, addig a Cowbells legényei Karim Trabelsi vezényletével pont akkor nyertek, amikor az a legfontosabb volt a bajnoki arany és trófea szempontjából.

 Ha, valakit a látott fotók arra inspirálnak, hogy személyesen akarná átélni a bajnokság mindem mozzanatát, előtte a következő esztendő megannyi bajnokaspiráns csapattal. Kávét egy helyen szeretek fogyasztani, mert ott a legjobb, az Óbudai piacon. Életében először volt lányával a „kávés hölgy” amerikai foci meccsen, gyanítom nem utoljára. Erről szól a sport élménye!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

 

 

 

 

There are 7 comments

 1. Szendrei Tibor

  Érdekes riport,remek fotókkal. Magam is ott voltam. Életem első élő mérkőzésén. Mindenfelé futnak összegabalyodnak. Mi az egész értelme? Minek is kell örülni?
  A hangulat remek volt A szabályokat bizony tanulni kell,hogy a laikus is örömét lelje

  Kedvelés

  1. obudaiujsag

   Szia Tibor! Köszi az elismerő szavakat. Aki ismeri a sportágat, az tudja, hogy egyáltalán nem futnak össze-vissza és az összegabalyodás is szigorú szabályok szerinti ütközés. Igazi “ész” sport az erő, lendület mellett és nem utolsó sorban egyre népszerűbb itthon is. Bizony meg kell tanulni a szabályzatot és attól kezdve öröm jelen lenni egy ilyen eseményen.

   Kedvelés

 2. Tsui

  Az alapszakasz meccseken általában van szpíker, aki végig magyarázza az alapvető dolgokat. Mindenképp érdemes oda is kimenni, ill.youtube: amerikai foci alapjai….

  Kedvelés

 3. Tünde Molnár

  A stadion történetébe beírta magát ez a rangadó. Mind a sportolókat, mind a nézőket megillette ez a helyszín.Igazi sportemberek küzdöttek a lelkes szurkolók előtt. Köszönöm ezt az élményt, hogy itt Magyarországon részese lehettem!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s